Το Νοσοκομείο Καβάλας στη Βουλή μέσω του… νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης επικαλέστηκε τα πεπραγμένα του Νοσοκομείου Καβάλας κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχετικού νομοσχεδίου για την Υγεία

Τοπικό ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του βουλευτή Καβάλας Δημήτρη Εμμανουηλίδη στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο κ. Εμμανουηλίδης επικαλέστηκε τα πεπραγμένα του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας κατά την τελευταία διετία, εστιάζοντας κυρίως στην εξοικονόμηση χρημάτων, πεπραγμένα που αποδεικνύουν, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός βουλευτής, «τον υψηλό βαθμό κοινωνικής ευθύνης της Κυβέρνησής μας στον χώρο της Υγείας. Είναι πεπραγμένα και ως τέτοια δεν επιδέχονται αμφισβήτηση».

Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτηση του βουλευτή Καβάλας

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή μου τοποθέτηση αναφέρεται στη θεατρική παράσταση «Το μεγάλο φαγοπότι».

Σκηνή πρώτη: Αίθουσα αναμονής σε ιατρείο. Επί σαράντα πέντε λεπτά περιμένω να βγει ο εξεταζόμενος. Άφαντος ο υποτιθέμενος ασθενής. Ο γιατρός με καλεί να προσέλθω στο εξεταστήριο. Η παρατηρητικότητά μου εντοπίζει στο χώρο δύο εσωτερικές πόρτες. Η δεύτερη είναι, κατά ειλικρινή δήλωσή του, προορισμένη για την είσοδο των ιατρικών επισκεπτών για το καθιερωμένο καθημερινό ραντεβού του γιατρού με τους οιονεί ντελιβεράδες της υγείας.

Σκηνή δεύτερη: Γιατροί που μέχρι την έναρξη της άσκησης του λειτουργήματός τους δεν είχαν βγει έξω από τη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, σε τακτά διαστήματα συμμετέχοντας σε επιστημονικά συνέδρια, με τη χορηγία φαρμακευτικών εταιρειών, επιδίδονταν στο σπορ του συνεδριακού τουρισμού υψηλών μάλιστα προδιαγραφών, επισκεπτόμενοι εξωτικούς προορισμούς «εις υγείαν…κυριολεκτώντας».

Σκηνή τρίτη: Κωδικός «κουβανέζικα των χειρουργείων». Το κόστος αυτής της θεατρικής παραγωγής υπερβαίνει τα ογδόντα δισ. Ευρώ. Εισιτήριο της παράστασης: 5 ευρώ κατ’ άτομο. Οφειλέτης: Ο ελληνικός λαός. Στο κόστος αυτό, βέβαια, δεν συμπεριλαμβάνονται τα πάρτι του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΝΤΥΝΑΝ.

Αυτά ήταν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα έργα και οι ημέρες των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.

Σήμερα, 2/8/2017: Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την Παιδεία που αφήνει το θετικό κοινωνικό αποτύπωμα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Την ίδια μέρα εισάγεται και συζητείται στην ίδια Αίθουσα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τον τίτλο: «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Τυχαίο; Δεν νομίζω! Στοχευμένη επιλογή της Κυβέρνησης να επιφέρει με νομοθετικές πρωτοβουλίες την κανονικότητα στους δυο βασικότερους πυλώνες της κοινωνίας, την Παιδεία και την Υγεία.

Με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται όχι απλά η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, αλλά η πραγματική ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δεδομένου ότι το 80% περίπου των περιστατικών που συνωστίζονται στα επείγοντα περιστατικά θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαχειρίσιμα σε προηγούμενο στάδιο, αν υπήρχαν αναβαθμισμένες δομές.

Ο πυρήνας του νομοσχεδίου συνίσταται στο ότι το κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο σύνολο του πληθυσμού, με σεβασμό στα δικαιώματα και τις ανάγκες του.

Για τις επιμέρους στοχεύσεις του νομοσχεδίου άλλοι συνάδελφοι έχουν αναφερθεί διεξοδικά.

Στην τοποθέτησή μου δεν θα μιλήσω γι’ αυτά που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Κατά τη λογική «από τα μικρά τα μεγάλα», θα αναφερθώ στα πεπραγμένα του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας κατά την τελευταία διετία, που αποδεικνύουν τον υψηλό βαθμό κοινωνικής ευθύνης της Κυβέρνησής μας στον χώρο της Υγείας. Είναι πεπραγμένα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και ως τέτοια δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Με την απόφαση καταγγελίας της σύμβασης των εργολάβων στην καθαριότητα και σίτιση εξοικονομήθηκε κατ’ έτος το ποσό των 640.000 ευρώ. Με την επαναδιαπραγμάτευση με τους προμηθευτές φαρμάκων, ιατρικών μηχανημάτων κ.λ.π. επετεύχθη μείωση τιμών έως 10% και εξοικονόμηση ανάλογων πόρων.

Πώς αξιοποιήθηκαν αυτοί οι πόροι; Δημιουργείται δεύτερο χειρουργείο στην οφθαλμολογική κλινική. Εγκαθίσταται κλίβανος για επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα. Η προμήθεια του νέου κλιβάνου θα αποσβεστεί μέσα σε έναν χρόνο, αφού έχει κόστος 130.000 ευρώ ενώ το κόστος μεταφοράς των αποβλήτων από ιδιωτική εταιρεία ανέρχεται σε 150.000 ευρώ ετήσια. Εγκαθίσταται πιστοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα εισροών – εκροών στις δεξαμενές καυσίμων, ώστε να αποφευχθεί η κλοπή. Προσλαμβάνονται επιπλέον επικουρικοί γιατροί, οκτώ νέοι γιατροί, μέσα στο 2017 στο τμήμα των επειγόντων.

Άλλες καινοτομίες του Νοσοκομείου που αποδεικνύουν την κοινωνική αποτελεσματικότητά του είναι οι εξής. Ήδη από την 1η Απριλίου οργανώνεται η λίστα χειρουργείου με διαφάνεια.

Η λίστα χειρουργείου έχει ήδη προκαλέσει ανακούφιση στους ασθενείς και επιπλέον λειτουργεί ως πρότυπο για τα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής. Εφαρμόζεται ήδη η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα επείγοντα περιστατικά, με συνέπεια να αυξάνονται τα έσοδα του Νοσοκομείου από τον ΕΟΠΥΥ.

Το Νοσοκομείο συμβάλλει στο Πρόγραμμα «Σχολικά γεύματα» ελέγχοντας την ποιότητα των σχολικών γευμάτων. Το Νοσοκομείο υποστηρίζει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό με δωρεάν εξετάσεις των αθλητών στο Νοσοκομείο.

Με όλα αυτά τα μέτρα υπήρξε θετικό ισοζύγιο τα δύο τελευταία χρόνια. Αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης είναι τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν τώρα να γίνονται γιατροί, ιατρικός εξοπλισμός και υπηρεσίες προς τους πολίτες. Γίνονται οφειλόμενες παροχές της Κυβέρνησης προς το λαό, σε έναν λαό που για χρόνια ανήμπορος έβλεπε να στήνεται γύρω του το μεγάλο φαγοπότι υποθηκεύοντας το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό, την υγεία.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω «τη σιγή ασυρμάτου» των συναδέλφων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που αποκαλύπτει την αποδοχή της ενοχής τους για όσα έπραξαν σε βάρος της υγείας του λαού στα χρόνια της διακυβέρνησής τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, το «κρείττον του λαλείν το σιγάν» είναι ενθαρρυντικό δείγμα αυτογνωσίας. Επιτέλους, αρχίζετε να έχετε επαφή με την πραγματικότητα. Γένοιτο!