Αναστάσιος Μασκανάκης: Στο Νοσοκομείο Καβάλας δεν προσλήφθηκε κάποιος που να σχετίζεται με τη λειτουργία του αγγειογράφου

Η απάντηση του Αγγειοχειρούργου και Επιμελητή Β΄ του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας στην ανακοίνωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου για τον αγγειογράφο-στεφανιογράφο δύο επιπέδων

Μπάντηση στην ανακοίνωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου που αφορούσε σε δημοσιεύματα σχετικά με τη μη λειτουργία του αγγειογράφου-στεφανιογράφου δύο επιπέδων [διαβάστε εδώ την ανακοίνωση] δίνει ο Αγγειοχειρούργος και Επιμελητής Β΄ του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, Αναστάσιος Μασκανάκης, «προς αποκατάσταση της αλήθειας αναφορικά με το άτομό μου και την προσπάθεια που καταβάλλω καθημερινά για να εξυπηρετήσω την δημόσια υγεία», όπως αναφέρει η ανακοίνωσή του.

Η απάντηση του Αναστάσιου Μασκανάκη

Την 19η-04-2024 αναρτήθηκε στον ιστότοπό σας (και εν συνεχεία αναπαράχθηκε από άλλους ιστότοπους), ανακοίνωση σχετικά με την λειτουργία του αγγειογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Στην εν λόγω ανακοίνωση γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων και στον μοναδικό Αγγειοχειρούργο Ιατρό του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και ως εκ τούτου, η δημοσίευση στοιχείων-χαρακτηρισμών που αφορούν μία θέση, η οποία στελεχώνεται αποκλειστικά από ένα άτομο δεν χαρακτηρίζει την θέση αλλά το ίδιο το άτομο.

Με αφορμή λοιπόν τo εν λόγω δημοσίευμα στην ιστοσελίδα σας, προς αποκατάσταση της αλήθειας αναφορικά με το άτομό μου και την προσπάθεια που καταβάλλω καθημερινά για να εξυπηρετήσω την δημόσια υγεία, παραθέτω τα εξής πραγματικά και βάσιμα στοιχεία:

  • Η προμήθεια του αγγειογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας έγινε έπειτα από χρηματοδότηση-ΕΣΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποφασίσθηκε το έτος 2017, πολύ πριν  διορισθώ στο Νοσοκομείο Καβάλας. Η απόφαση μάλιστα βασίσθηκε σε Εισηγήσεις των προηγούμενων Διοικήσεων του Νοσοκομείου αλλά και σε επιστημονικές εισηγήσεις στις οποίες αναφέρονταν η σπουδαιότητα προμήθειας του συγκεκριμένου μηχανήματος για την δημόσια υγεία.
  • Δοθέντων των προθεσμιών που υπήρχαν για την προμήθεια του αγγειογράφου και της επιστημονικής αντίληψης που έχω για τα οφέλη της χρήσης του, κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καταστεί δυνατή η προμήθεια του, συμμετέχοντας μάλιστα και ως πρόεδρος στην Επιτροπή Αξιολόγησης. Δέον να αναφερθεί ότι, το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι από τα πιο σύγχρονα μηχανήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα και  ακόμα και ιδιωτικά Νοσοκομεία έχουν πολύ παλαιότερης τεχνολογίας μηχανήματα, ενώ το κόστος αγοράς του ανήλθε κοντά στο ένα εκατομμύριο Ευρώ και η επιλογή του έγινε κατόπιν εισήγησης συγκεκριμένων προδιαγραφών (ενεργειακή κατανάλωση, χρονολογία κυκλοφορίας, απεικόνιση στοιχείων  κ.τ.λ) μοριοδοτούμενες, σύμφωνα με την αναρτητέα σχετική προκήρυξη στο διαδίκτυο.
  • – Για να γίνει κατανοητή η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου «εργαλείου» για την ζωή των συμπολιτών μας, αναφέρω ενδεικτικά πως δυνάμει της διεθνούς βιβλιογραφίας η θνητότητα επέμβασης ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, ανέρχεται σε ποσοστό 80-85% μείζονα αγγειοχειρουργική επέμβαση, με ό,τι συνεπάγεται μετά από αυτήν (Μεθ, διάνοιξη κοιλιακού τοίχωματος, κτλ), ενώ με τη χρήση του αγγειογράφου η επέμβαση-αποκατάσταση ανευρύσματος πραγματοποιείται με την χρήση μοσχευματος-stent και με δυο μικρές τομές η ακόμη και σχεδόν διαδερμικά!
  • Καμία απολύτως ενέργεια δεν έχει περιέλθει σε γνώση μου ως αρμόδιος ιατρός για την χρήση του συγκεκριμένου μηχανήματος – πέρα από ένα έγγραφο του Διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας, την 15η/12/2023, για πραγματοποίηση εκπαίδευσης, η οποία και δεν έλαβε χώρα μέχρι και σήμερα.
  • Αναφορικά με την ύπαρξη αρμόδιου προσωπικού για την λειτουργία του αγγειογράφου, δέον να αναφερθεί ότι στην 4η ΥΠΕ όπου και ανήκει το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας υφίσταται προσωπικό που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του, πλην όμως απαιτείται πρόταση -ενέργειες του Νοσοκομείου ώστε να εκδηλωθεί η επίμαχη ανάγκη εγγράφως, για την διάθεση του προσωπικού έστω και λίγες ημέρες τον μήνα- ως γίνεται σε πολλά Νοσοκομεία της Χώρας για όμοιες καταστάσεις. Ενέργειες που κάνει και το Νοσοκομείο μας για γειτονικά Νοσοκομεία, στέλνοντας Ιατρούς για εφημερίες, ακόμη και αποσπάσεις όπως ο  Χειρούργος θώρακος του Νοσοκομείου Καβάλας, που είναι αποσπασμένος στο ΓΝ Θεαγένειο και έρχεται συγκεκριμένες μέρες τον μήνα στην Καβάλα. Δηλαδή είναι διορισμένος στην Καβάλα αλλά εργάζεται στην Θεσσαλονίκη, για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών! Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι καίτοι υπήρξε μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας για ενίσχυση των Νοσοκομείων με προσωπικό, στο Νοσοκομείο Καβάλας δεν προσλήφθηκε κάποιο άτομο που να σχετίζεται με τη λειτουργία του αγγειογράφου.

Σε καμία περίπτωση ο χαρακτηρισμός «Σύμβουλος τμημάτων» που χρησιμοποιείται κατά την ανακοίνωση-απάντηση του κ. Γερόπουλου, δεν αντιστοιχεί στο πρόσωπό μου. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, είμαι κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών Τίτλων και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου ιατρικής Αθηνών. Έχω εκπαιδευτεί στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Γ.Ν. Λαϊκό και στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Γ.Ν. Λάρισας από τους κορυφαίους καθηγητές αγγειοχειρούργους στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή, ενώ είμαι και εκπαιδευμένος και στην χρήση ενδοαγγειακών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στον αγγειογράφο. Κατά την πρόσληψή μου, ως Επιμελητής Β’ στο Νοσοκομείο Καβάλας, περί τα τέλη του 2020, δεν υπήρχαν ούτε τα βασικά εργαλεία – μέσα, για να είμαι σε θέση να χειρουργώ και να επιλαμβάνομαι περιστατικών. Ωστόσο με την αρωγή του προηγούμενου Διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας κ. ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗ και του προηγούμενου Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ. ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ έγινε μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να είναι σε θέση να προβαίνω σε σχετικές επεμβάσεις. Δέον να αναφερθεί ότι, το τελευταίο έτος με βάση τα επίσημα στοιχεία της πληροφορικής του Νοσοκομείου, χειρουργήθηκαν περί τα 310 άτομα από εμένα για προβλήματα σχετιζόμενα με αγγειακές παθήσεις, όπως καρωτίδες, bypass, stent ,αγγειοπλαστικές περιφερικών αγγείων, σαφηνεκτομές και αλλά πολλά, με σχεδόν μηδαμινές επιπλοκές. Στο σημείο αυτό, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι μεταξύ των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται είναι και η αντιμετώπιση παθήσεων ασθενών όπως χρόνια φλεβική ανεπάρκεια  με χρήση λέιζερ-επέμβαση η οποία κοστολογείται ίσως και πάνω από 3000 ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές ενώ στο Νοσοκομείο γίνεται δωρεάν.

Σχετικά με το θέμα των χειρουργείων που πραγματοποιούνται από το Νοσοκομείο Καβάλας για τα αγγειοχειρουργικά περιστατικά θα αναφέρω τα εξής:

  • Με την Απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου μετακινήθηκα στην Χειρουργική κλινική, όπου κατά το παρελθόν όταν ήμουν διατεθειμένος εκεί, σε διάστημα δύο μηνών είχα πραγματοποιήσει 10 χειρουργεία! Όπως προανέφερα, τον περασμένο χρόνο υπό τον πρώην Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας πραγματοποίησα σε διάστημα ενός έτους 310 χειρουργεία!
  • Πέραν αυτών, τα ανωτέρω χειρουργεία πραγματοποιήθηκαν με την βοήθεια ιδιώτη χειρούργου η αποζημίωση του οποίου ανέρχεται σε ποσό κάτω των 600 ευρώ μηνιαίως με ετήσια σύμβαση -ποσό πολύ μικρό σε σύγκριση με τα χρήματα που διαχειρίζεται το νοσοκομείο και πόσο μάλλον όταν αφορά σε ιατρό που με την συνδρομή του πραγματοποιήθηκαν τόσες επεμβάσεις. Για την ανανέωση της σύμβασης υπέβαλα σχετικό έγγραφο από τον Ιανουάριο- έγγραφο για το οποίο δεν έχω λάβει απάντηση. Το εν λόγω αίτημα για πρόσληψη ιδιώτη, έγινε έπειτα από αίτημα πρώτα προς το νοσοκομείο να με συνδράμει με μόνιμο ιατρό -το οποίο ωστόσο λόγω φόρτου εργασίας των υφιστάμενων κλινικών δεν έγινε δεκτό. Παρόλα αυτά, η σύμβαση του ιδιώτη ιατρού λήγει τον επόμενο μήνα χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποια ενέργεια- η οποία έχει περιέλθει σε γνώση μου, για την ανανέωσή αυτής.
  • Τέλος, σχετικά με τα υλικά για τα χειρουργεία που αφορούν την ειδικότητά μου -καθόσον μόνο για αυτά γνωρίζω και είμαι σε θέση να μιλήσω, το προηγούμενο έτος- όταν και πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες χειρουργεία τα αγγειοχειρουργικά υλικά υπογράφονταν απρόσκοπτα και παραγγέλνονταν μέσω πλατφόρμας ως γίνεται και για άλλες ειδικότητες κατόπιν διαγωνισμού. Μετά την μετακίνηση μου, υπέβαλλα αίτημα για την αγορά – με τον ίδιο τρόπο για τα ίδια υλικά. Το αίτημα μου δεν εγκρίθηκε. Εν συνεχεία με κάλεσαν προφορικά να προβώ σε συγκεντρωτική παραγγελία το οποίο και έπραξα ως μου συστήθηκε. Ωστόσο, η συγκεντρωτική παραγγελία υλικών είχε ως απόρροια να υπάρξει καθυστέρηση στην προμήθεια αυτών καθόσον ως μου γνώρισε το Νοσοκομείο τα υλικά θα ήταν διαθέσιμα για χειρουργεία περίπου στις 10 – 15 Ιουνίου. Μου συστήθηκε λοιπόν, για αυτό το διάστημα να προμηθευτώ υλικά με τον αρχικό τρόπο που ως προανέφερα δεν είχαν γίνει δεκτά. Απόρροια όλων αυτών είναι την Παρασκευή 19-04-2024 να έχουν εξαντληθεί τα υλικά και πλέον είμαι σε αναμονή έγκρισης του αιτήματος μου για προμήθεια αυτών – με οποιονδήποτε τρόπο καθόσον υλικά παραγγέλθηκαν και συγκεντρωτικά αλλά και μεμονωμένα.

Εν κατακλείδι, όπως εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό:

  1. Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας προμηθεύτηκε εξοπλισμό που αυτήν τη στιγμή δε διαθέτουν ούτε οι σύγχρονες ιδιωτικές κλινικές και πραγματικά σώζει ζωές και μέχρι στιγμής ουδεμία ενέργεια που να καταδεικνύει ότι σε βάθος συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα και όχι αόριστα, αυτό θα λειτουργήσει. Σημειωτέων η σύμβαση με το Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας για τοποθέτηση του αγγειογράφου υπεγράφη στις 27/12/2022!
  2. Άξιο αναφοράς είναι τέλος το γεγονός ότι ενώ το Ελληνικό Κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τους πόρους ώστε να παρέχεται μέσω των πιο σύγχρονων μηχανημάτων η ιατρική φροντίδα σε πάσχοντες ασθενείς αυτά να παραμένουν ανενεργά, με αόριστες ανακοινώσεις που μέμφονται μάλιστα αυτούς που επιδιώκουν την λειτουργία τους, χωρίς να υφίσταται προφανής λόγος για την μη ένταξη τους στην δημόσια δωρεάν υγεία.

Τέλος, θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες της Καβάλας πως από πλευράς μου γίνεται ό,τι είναι εφικτό, ώστε να εξυπηρετείται η λίστα χειρουργείων και να χειρουργούνται δωρεάν. Για τα ανωτέρω αναφερόμενα υπέβαλα και έγγραφα αρμοδίως. Μέχρι την διευθέτηση ωστόσο της διάθεσης υλικών και εν συνεχεία την εξασφάλιση βοηθού μου από το Νοσοκομείο για αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις (μόνιμου ή ιδιώτη), ζητώ την κατανόηση του κόσμου για την τυχόν καθυστέρηση που υφίσταται στην λίστα χειρουργείου καθόσον ως προανέφερα εκφεύγει των δυνατοτήτων μου να λύσω ο ίδιος τα ανακύπτοντα ως άνω προβλήματα.