Ελλάδα-Καζακστάν: Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης χαιρετίζει τη συμπλήρωση 25 ετών διπλωματικής «συμμαχίας»

Διαβάστε την τοποθέτηση του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνάντηση αντιπροσωπειών της Βουλής των Ελλήνων και του κοινοβουλίου του Καζακστάν η οποία επικύρωσε τις καλές διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών

Παρουσία του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Εμμανουηλίδη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση αντιπροσωπειών της Βουλής των Ελλήνων και του κοινοβουλίου του Καζακστάν.

Η συνάντηση συμπίπτει με τη συμπλήρωση 25 ετών διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και με την υπερψήφιση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, της οποίας ο βουλευτής Καβάλας είναι αντιπρόεδρος, της ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ του Καζακστάν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, πιστοποιώντας για ακόμα μια φορά τις καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Καζακστάν.

Διαβάστε την τοποθέτηση του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, εκ μέρους του προεδρείου της διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων, σας καλωσορίζω με τη σειρά μου στην Βουλή των Ελλήνων.

Η επίσκεψή σας αυτή συμπίπτει με την συμπλήρωση 25 ετών κατά τη διάρκεια των οποίων οι χώρες μας έχουν διπλωματικές σχέσεις. Επίσης, συμπίπτει με την υπερψήφιση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, της οποίας έχω την τιμή να αντιπροεδρεύω, της ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της χώρας σας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της.

Μετά και την υπερψήφιση της από την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων την περασμένη εβδομάδα, η Συμφωνία έχει πάρει τον δρόμο της συζήτησής της στην Ολομέλειας της Βουλής. Η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Αξιότιμοι κ. Βουλευτές, οι χώρες μας έχουν πολύ καλές διμερείς σχέσεις, όμως αυτές μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο. Πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδος έχει αντιληφθεί αυτήν την προοπτική και γι’ αυτό οι διμερείς επαφές έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Η χώρα σας άλλωστε διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο και είναι σημαντική περιφερειακή δύναμη. Εκτιμώντας λοιπόν τη φιλία αυτή μεταξύ των χωρών μας, η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας μας.

Γι’ αυτό και στηρίζουμε τις προσπάθειες που κάνετε για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης, τον αφοπλισμό και τον διαθρησκευτικό διάλογο, αναγνωρίζοντας τον διαμεσολαβητικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα σας, μέσω του οποίου συμβάλλετε στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Κεντρική Ασία.

Αφήνω για το τέλος τον σημαντικότερο ίσως παράγοντα που μπορεί να δώσει περαιτέρω ώθηση στις σχέσεις των χωρών μας: τους Έλληνες ομογενείς στο Καζακστάν και τους πολίτες της χώρας σας που ζουν στην Ελλάδα, μια «ζωντανή» γέφυρα φιλίας, επικοινωνίας και συνεννόησης η οποία μπορεί να συμβάλλει στην ενδυνάμωση και σύσφιξη των σχέσεών μας. Σας ευχαριστώ.