Μ. Λαζαρίδης και Γ. Καλαντζής συμφωνούν με την πρόταση Βαπορίδη για τη στέγαση του ΙΛΑΚ στο παλιό Πρωτοδικείο

Ο πρώην υπουργός και ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ «ενώνουν τη φωνή τους» με τον Καβαλιώτη συγγραφέα-ιστορικό ερευνητή

Μια μερά μετά την κηδεία του Νικόλαου Β. Ρουδομέτωφ (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ), ο συγγραφέας-ιστορικός ερευνητής και παιδικός φίλος του εκλιπόντα Ζήσης Α. Βαπορίδης κατέθεσε -μέσω της Καθημερινής Εφημερίδας Νέα Εγνατία- δημόσια πρόταση να στεγαστεί ο «θησαυρός» του Ιστορικού & Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας στο αναξιοποίητο κτίριο του παλιού Πρωτοδικείου στο κέντρο της Καβάλας (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Ήδη καταγράφονται οι πρώτες θετικές αντιδράσεις στην πρόταση Βαπορίδη. Ο πρώην υπουργός Γιώργος Καλαντζής σε ανακοίνωσή του δήλωσε: «Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση του αγαπημένου μου φίλου Ζήση Βαπορίδη για τη στέγαση του Αρχείου του Νίκου Ρουδομέτωφ στο κτίριο των παλιών Δικαστηρίων της Καβάλας.

»Βέβαια, επειδή γνωρίζουμε τις αγκυλώσεις του δυσκίνητου γραφειοκρατικού μηχανισμού του ελληνικού δημοσίου κι επειδή η ανάδειξη και αξιοποίηση του θησαυρού που άφησε πίσω του ο Νίκος Ρουδομέτωφ δεν πρέπει να καθυστερήσει, προτείνω την άμεση και προσωρινή στέγαση του αρχείου σε κατάλληλους χώρους του Δήμου Καβάλας. Άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει και η διαδικασία για την υλοποίηση της πρότασης του κ. Βαπορίδη, που προϋποθέτει την παραχώρηση του κτιρίου στο Δήμο Καβάλας, παραχώρηση για την οποία όλοι οι Καβαλιώτες οφείλουμε να προσπαθήσουμε».

Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στο ALPHA Radio 88.6, σημείωσε πως διάβασε την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Βαπορίδης και επικοινώνησε μαζί του, θέλοντας να ενώσει τη δική του φωνή με τη φωνή των Καβαλιωτών, για να συμπράξει στην προσπάθεια αυτή προκειμένου να βρει το ΙΛΑΚ τη θέση που του αρμόζει.

«Η Καβάλα έχει πολύ καλά παλιά αναξιοποίητα κτίρια και πρέπει να βρούμε τρόπους, ώστε σε συνεργασία με τον δήμο, την Περιφέρεια και την κοινωνία των πολιτών να αξιοποιηθούν. Οι διαπραγματεύσεις όμως σκοντάφτουν στις αγκυλώσεις και προφανώς έγιναν λάθη, αλλά δεν θα φορτωθούμε τις αμαρτίες όλου του κόσμου. Υπήρξαν λάθη, όμως είμαστε εδώ για να διδασκόμαστε από αυτά και να μην τα επαναλαμβάνουμε».