Κώστας Μορφίδης: Δεν γίνεται να επιτευχθεί ανάπτυξη και ευημερία χωρίς ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα

Ομιλία του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ στη 15η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου

Στο Κίεβο της Ουκρανίας βρέθηκε την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 ο Κώστας Μορφίδης ως επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη 15η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

Στο πλαίσιο της Συνέλευσης, ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ομιλία με θέμα την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας στο πλαίσιο της κρίσης ασφάλειας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας Μορφίδη.

Να προωθούμε τον περιφερειακό διάλογο ως μέσο βιώσιμης επίλυσης κάθε κρίσης

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Γραμματέα, Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι,
Δεν γίνεται να επιτευχθεί ανάπτυξη και ευημερία χωρίς ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα. Η ασφάλεια και η οικονομική ανάπτυξη συνδέονται. Η Συνέλευσή μας, ανέκαθεν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων και στην επίτευξη καλών σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών της, δεδομένων των πολύπλοκων και σοβαρών προκλήσεων ασφάλειας που επηρεάζουν την περιοχή μας και τους πολίτες μας. Γιατί, οι πολίτες πάντα φέρουν το κόστος των συγκρούσεων.

Και πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να προωθούμε τον περιφερειακό διάλογο ως μέσο βιώσιμης επίλυσης κάθε κρίσης που αντιμετωπίζει η περιοχή μας.

Αγαπητοί φίλοι, έχουμε ένα όραμα για την περιοχή μας, θέλουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές της, την πλήρη της ικανότητα όσον αφορά την οικονομική, δημοκρατική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, πρέπει πρώτα να εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα.

Έχουμε σαφή θεώρηση για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας, σε ευθυγράμμιση με την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη (και τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης) που παρέχουν ένα παγκόσμιο πλαίσιο για τις παγκόσμιες αναπτυξιακές προσπάθειες.

Το 2012 ο ΟΣΕΠ υιοθέτησε την Οικονομική Ατζέντα. Είναι ο χάρτης πορείας μας και σκιαγραφεί το πλαίσιο για τις κοινές δράσεις μας. Πρέπει να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική, να δημιουργήσουμε συνέργειες μεταξύ των εθνών μας, να επιδιώξουμε μια ισορροπημένη οικονομική και περιφερειακή εμπορική ολοκλήρωση και να επικεντρωθούμε κυρίως σε θέματα που ανταποκρίνονται σε κοινές προκλήσεις και πραγματικές ανάγκες.

Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία και τον συντονισμό, να αγκαλιάσουμε πρωτοβουλίες και προγράμματα της κοινωνίας των πολιτών (όπως για παράδειγμα το Φόρουμ για τη Βαλκανική και τη Μαύρη Θάλασσα που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες τον περασμένο Μάιο ή η πρωτοβουλία One Belt-One Road και πολλά άλλα). Ο επιχειρηματικός τομέας πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειές μας για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Οι δράσεις μας πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των δημόσιων θεσμών, στην ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης, στο κράτος δικαίου, στην αποτελεσματική οικονομία της αγοράς και στη βελτίωση του περιβάλλοντος για το εμπόριο, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Στην πρώτη γραμμή της ατζέντας μας θα πρέπει να είναι η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, η ενίσχυση των δικαστικών μας συστημάτων, η προώθηση της καινοτομίας, ενώ θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην προσανατολισμένη στο έργο διάσταση του ΟΣΕΠ.

Πρέπει να βελτιώσουμε και να εμβαθύνουμε την περιφερειακή συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η γεωργία, η προστασία του περιβάλλοντος, οι θαλάσσιες υποθέσεις, η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, του οργανωμένου εγκλήματος, των όπλων και της παράνομης μετανάστευσης.

Ως Συνέλευση, ενισχύσαμε τους δεσμούς μας με τα Ηνωμένα Έθνη και εμβαθύνουμε τη θεσμική και οικονομική συνεργασία με άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς. Πρέπει να συνεχίσουμε να προωθούμε τη συνεργασία και να διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις και στη διεθνή και περιφερειακή ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Βουλγαρία, που θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, συμπεριέλαβε στις προτεραιότητές της την περιοχή του Ευξείνου Πόντου και ελπίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα είναι καρποφόρα και θα επεκταθεί η συνεργασία με την ΕΕ.

Αγαπητοί φίλοι, η οικονομική συνεργασία της Μαύρης Θάλασσας γιόρτασε το 25ο έτος ύπαρξής της τον Ιούνιο, με την έγκριση μιας διακήρυξης. Προκειμένου να γιορτάσουμε τα 25 χρόνια της Συνέλευσης μας, πρέπει να τονίσουμε τα μεγάλα επιτεύγματα που έχουμε επιτύχει και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των λαών μας. Να αξιοποιήσουμε τα πολλά δυνατά σημεία και τα επιτεύγματά μας και να επωφεληθούμε από τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η στρατηγικά σημαντική και δυναμική μας περιοχή. Πρέπει πάντα να είμαστε το όχημα, που θα οδηγεί στην ευημερία και προκοπή.

Κλείνοντας την τοποθέτησή μου, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μου προς τη Γραμματεία της Συνέλευσής μας και προς την Ουκρανική Προεδρία για την εξαιρετική δουλειά και τη ζεστή φιλοξενία.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».