Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Κάνατε την Ελλάδα ένα απέραντο πτωχοκομείο» [βίντεο]

Ομιλία του βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Καβάλας στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού για το 2018 - «Νέες αυξήσεις φόρων και εισφορών αλλά και μειώσεις κοινωνικών δαπανών»

Κατά τη συζήτηση τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017 στην Ολομέλειας της Βουλής του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018», ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Κάνατε την Ελλάδα ένα απέραντο πτωχοκομείο!».

«Εξακολουθείτε να μην καταλαβαίνετε ότι περισσότεροι φόροι δεν συνεπάγονται περισσότερα έσοδα, αλλά πιθανότατα περισσότερη φοροδιαφυγή» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές, για να συνεχίσει:

«Παρά τις μεγαλόσχημες εξαγγελίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αντί να μαζέψετε 3 δις σε 6 μήνες, μαζέψατε 100 εκ. σε 3 χρόνια. Ο Προϋπολογισμός για το 2018 περιλαμβάνει νέες αυξήσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και μειώσεις κοινωνικών δαπανών (ΕΚΑΣ, επίδομα θέρμανσης, μειώσεις επιχορηγήσεων Νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ κλπ) που ανέρχονται σε 1,9 δις € και καταλήγουν σε νέες περικοπές στα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών. Και για όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν υπάρχουν και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και η απελευθέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που ήταν θυμίζω η υπ’ αριθμόν 1 μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη σύμφωνα με τον κατάλογο των προαπαιτουμένων που εσείς ψηφίσατε».

Δείτε την ομιλία σε βίντεο εδώ και διαβάστε το κείμενο παρακάτω.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Παναγιωτόπουλου

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, «εάν η θεωρία μου δεν ταιριάζει με τα γεγονότα, τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα», είχε πει κάποτε ένας σοφός. Δεν είχε κατά νου, βέβαια, τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν το έλεγε αυτό, αλλά, αν ζούσε σήμερα και σας ζούσε στην Κυβέρνηση, θα ήταν υπερήφανος. Εγώ, λοιπόν, θα μιλήσω για γεγονότα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θα μιλήσω για τον πραγματικό απολογισμό αυτής της Κυβέρνησης. Έχουμε και λέμε. Και κρατήστε τους αριθμούς, τους υπολογισμούς:

Πρώτον, αύξηση συντελεστών ΦΠΑ δύο φορές.

Δεύτερον, κατάργηση μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε τριάντα δύο νησιά του Αιγαίου, που θα ισχύσει σε λίγες μέρες. Ήταν ο ΦΠΑ για την επιβολή του οποίου ο κ. Καμμένος είχε δηλώσει ότι ήταν παράνομος και αντισυνταγματικός, μία ημέρα αφού ψήφισε τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή των Ελλήνων.

Τρίτον, αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, μείωση δύο φορές του αφορολόγητου, αύξηση, μονιμοποίηση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση συντελεστών του φόρου ασφαλίστρων, αύξηση φορολόγησης των ενοικίων, κατάργηση των εκπτώσεων εφάπαξ πληρωμής φόρου εισοδήματος, κατάργηση απαλλαγών πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, αύξηση προκαταβολών φόρου εισοδήματος, φορολόγηση των μερισμάτων, κατάργηση επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, αύξηση φόρου εισοδήματος στους αγρότες –έχω λαχανιάσει και ακόμα δεν είμαι καν στα μισά!-, αύξηση του κόστους των πρώτων υλών στην αγροτική παραγωγή, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε οικόπεδα, αγροτεμάχια, επιχειρήσεις, ανοίκιαστα διαμερίσματα, αύξηση του φόρου σε εταιρείες επενδύσεων, αύξηση του φόρου στα τσιγάρα, -που δεν τα καπνίζουν, βέβαια, μόνον οι έχοντες και κατέχοντες, τα καπνίζει όλος ο κόσμος και γι’ αυτό το έχει ρίξει στα λαθραία, άλλη απώλεια πηγής εσόδων για το κράτος-, αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα, αύξηση του καθεστώτος του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά -ειδικά στα Δωδεκάνησα-, επιβολή φόρου στον καφέ -καθόλα έμμεσος φόρος και επομένως κοινωνικά άδικος, αλλά παρ’ όλα αυτά φορολογήθηκε και ο καφές-, αύξηση του φόρου στη βενζίνη, στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, επιβολή ειδικού τέλους στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας, επιβολή ειδικού τέλους στους λογαριασμούς συνδρομητικής τηλεόρασης, επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιβολή φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αύξηση του τέλους ταξινόμησης σε αυτοκίνητα και σε φορτηγά.

Είκοσι επτά νέοι φόροι έμπνευσης και ψήφισης, βέβαια, από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την Κυβέρνηση της κοινωνικής ευαισθησίας, την Κυβέρνηση των αδυνάτων κλπ, κλπ.

Για το 2018, μέτρα 1,9 δισεκατομμυρίων. Έχετε φροντίσει για την επιβολή και την κατίσχυση αυτών των μέτρων από 1-1-2018, σε λίγες ημέρες δηλαδή, ψηφίζοντάς τα ήδη από τον Μάιο του 2017, για να απαντήσω και στο επιχείρημα «όχι, καθόλου νέα μέτρα».

Τι έχουμε, λοιπόν, εδώ; Αθρόα μετάταξη αγαθών-υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, νέα μείωση του ΕΚΑΣ για εκατόν σαράντα χιλιάδες δικαιούχους -όχι αυτούς που συμπεριλαμβάνονται στις κοινωνικές τάξεις των ισχυρών ή των εχόντων, βέβαια- νέα μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης -αυτό θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα- κατάργηση από τη φοροαπαλλαγή ιατρικών δαπανών, μείωση κατά 350 εκατομμύρια ευρώ στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη, μείωση κοινωνικού προϋπολογισμού κατά 1,5 δισεκατομμύριο περίπου, κατάργηση όλων των επιδομάτων στους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους -βέβαια, δίνετε εδώ εφάπαξ βοήθημα στους νέους άνεργους και αυτό υποτίθεται ότι είναι το αντίμετρο- κατάργηση των επιδομάτων φτώχειας και φυσικών καταστροφών, νέες μειώσεις με την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου, νέες μισθολογικές περικοπές σε δημοσίους υπαλλήλους και ένστολους, επιβολή τέλους διανυκτέρευσης, όπως σας είπα, από 1-1-2018, αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, όπως σας είπα, σε τριάντα δύο νησιά από 1-1-2018, περικοπή συντάξεων χηρείας και είκοσι μία περικοπές συντάξεων-κοινωνικών επιδομάτων που θα τεθούν σε ισχύ σε λίγες μέρες από σήμερα για το 2018.

Για όσους, βέβαια, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν -κινδυνεύω να εξαντλήσω τον χρόνο μου μόνο απαριθμώντας τους νέους φόρους και περικοπές- υπάρχουν και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και η απελευθέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που θυμίζω ότι ήταν η υπ’ αριθμόν ένα μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον κατάλογο των προαπαιτουμένων που εσείς ψηφίσατε.

Μια βασική παράμετρος στην οικονομική σας πολιτική, λοιπόν, είναι φόροι και άλλοι φόροι. Διότι, παρά τις μεγαλόσχημες εξαγγελίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αντί να μαζέψετε 3 δισεκατομμύρια σε έξι μήνες, μαζέψατε 100 εκατομμύρια σε τρία χρόνια, γιατί δεν καταλαβαίνετε και εξακολουθείτε να μην καταλαβαίνετε ότι τόσο στην οικονομική θεωρία -η περίφημη «καμπύλη Λέιφερ»-όσο και στην πράξη, περισσότεροι φόροι δεν συνεπάγονται και περισσότερα έσοδα, αλλά πιθανότατα περισσότερη φοροδιαφυγή και βέβαια, μεγαλύτερο κύμα φυγής επιχειρήσεων στο εξωτερικό και ακόμα, ένα καινούργιο φαινόμενο, που παρατηρείται ιδίως τους τελευταίους μήνες, αυτό της μαύρης ανασφάλιστης μικροεπιχειρηματικότητας, δηλαδή τους μικρομεσαίους επαγγελματίες οι οποίοι επιλέγουν να δουλεύουν ανασφάλιστοι, γιατί δεν αντέχουν να εμφανίζονται και να πληρώνουν τις εισφορές που εσείς επιβάλατε για να θωρακισθεί δια παντός, όπως έλεγε ο κ. Κατρούγκαλος, όταν ήταν αρμόδιος Υπουργός, το ασφαλιστικό μας σύστημα.

Διότι είναι συνειδητή πολιτική επιλογή σας να διογκώνετε το δημόσιο, αυξάνοντας τις δαπάνες και στέλνοντας, βέβαια, τον λογαριασμό στους Έλληνες φορολογούμενους. Διότι, εν τέλει, είναι απόλυτη συνειδητή πολιτική σας επιλογή -άλλωστε, το έχουν διατυπώσει Υπουργοί σας και δημοσίως- η συντριβή της μεσαίας τάξης στην υπερφορολόγηση.

Κάνατε την Ελλάδα ένα απέραντο πτωχοκομείο και επιχαίρετε για την κοινωνική σας ευαισθησία να μοιράζετε επιδόματα και συσσίτια σ’ αυτούς που πτωχοποιούνται ή κινδυνεύουν να πτωχοποιηθούν με ρυθμούς -και εδώ είναι το κρίσιμο- ταχύτερους από κάθε άλλη φορά. Να δίνετε επιδόματα, βέβαια, από τα δήθεν πλεονάσματα του ΕΦΚΑ, επειδή δεν πληρώνατε συντάξεις σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχων και εξ ου τα πλεονάσματα.

Η Ελλάδα, όμως, κατέχει πλέον και μια καινούργια αρνητική διάκριση: Τρίτη στην Ευρώπη μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στον δείκτη υστέρησης οικονομικών και κοινωνικών αγαθών της Eurostat. Οι Έλληνες πολίτες, δηλαδή, στερούνται πλέον τα βασικά. Οκτώ στους δέκα –χθεσινά είναι αυτά τα νούμερα μέτρησης- πιστεύουν ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο και κανείς δεν σας πιστεύει. Επιμένετε στο αφήγημα «Όχι νέα μέτρα, καθαρή έξοδος από τα μνημόνια» -τα είπαμε προηγουμένως-  αλλά αυτό το αφήγημα στηρίζεται σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή σε συνέχιση λιτότητας μέχρι το 2020, με ασφυκτική εποπτεία της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2060 και, το καλύτερο, με Υπερταμείο το οποίο θα ισχύσει μέχρι το 3016, δηλαδή θα έχει διάρκεια ενενήντα εννέα έτη. Άρα, η έξοδος δεν είναι και τόσο καθαρή.

Μας λέτε ότι όλα πηγαίνουν καλά. Αυτό μας λέει ο κωδωνοκρούστης της «Wall Street» και τέως γκουρού των «αγανακτισμένων». Μας διαβεβαιώνει για θετικό επενδυτικό σοκ.

Αλήθεια –μόλις έφυγε, βέβαια, ο κύριος Υπουργός- πόσες επενδύσεις έχουν εγκριθεί, κύριε Υπουργέ, στον καινούργιο αναπτυξιακό σας νόμο που έχει ψηφιστεί από τον Ιούνιο του 2016; Πόσοι έχουν εγκριθεί; Μήπως ούτε μία νέα επένδυση έχει εγκριθεί;

Αντιθέτως, έχουμε Σκουριές, Ελληνικό, Αφάντου Ρόδου!

Αυτός δεν είναι ο επενδυτικός παράδεισος που έρχεται, αλλά η αποεπενδυτική κόλαση που έχει ήδη επέλθει. Έτσι δεν γίνεται. Γίνεται μόνο με πολιτική αλλαγή, γιατί εσείς δεν μπορείτε».