Μ. Λαζαρίδης: Αυτή η Κυβέρνηση ενισχύει τη δημόσια Υγεία και εσείς συνεχίζετε την πολιτική του «όχι σε όλα». Αλλά αυτοί είστε

Η ομιλία του βουλευτή Καβάλας για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας υγείας-Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και η αναφορά στο Νοσοκομείο της Καβάλας

Τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει τη δημόσια Υγεία, καθιστώντας την πιο ελκυστική προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες του χώρου, περιέγραψε ο βουλευτής Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία, Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αφορμή, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Δράσεις δημόσιας υγείας-Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», το οποίο ο κ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε ως τον «”μεγάλο ασθενή” δεκαετιών που όμως έχει αρχίσει σταδιακά να θεραπεύεται. Τα προβλήματά του χρόνια και οι παθογένειές του πολλές, ωστόσο βήμα-βήμα αντιμετωπίζονται. Είναι ένας από τους τομείς του Κράτους ο οποίος επιμένει να αντιστέκεται στις προσπάθειες αλλαγής του, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, αλλά αναμφίβολα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με παλαιότερα».

Ο κ. Λαζαρίδης έκανε έναν σύντομο απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων στην Υγεία και εστίασε στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης «για τον εκσυγχρονισμό περισσότερων από 80 νοσοκομεία και 150 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών και στην εκλογική μου περιφέρεια, την Καβάλα», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Παράλληλα, υπογράμμισε την υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος δωρεάν προληπτικών εξετάσεων ύψους 500.000.000 ευρώ, επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Καταλαβαίνετε, φαντάζομαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, πού πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης! Στους πολλούς και όχι στους λίγους, όπως λέτε. Και πραγματικά θα πρέπει να ντρέπεστε που καταψηφίσατε το νομοσχέδιο για την επιπλέον χρηματοδότηση της χώρας μας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν υπερψηφίσατε δηλαδή τους πόρους για τη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων, την ενίσχυση των αγροτών μας, τα προγράμματα δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και άλλα προγράμματα, όπως το “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”», τόνισε.

Ο κ. Λαζαρίδης έκανε λόγο για «διαρκείς προσπάθειες» για τη βελτίωση της εικόνας της δημόσιας υγείας και αυτό -όπως είπε- «αποτυπώνεται και στο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα εδώ και έρχεται, με υπευθυνότητα και ρεαλισμό, να διευθετήσει εκκρεμείς καταστάσεις. Αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη δημόσια υγεία όσο και με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Επικαλέστηκε δε τη χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει εκείνο το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα απαλλάσσει τους ασθενείς από το οικονομικό βάρος των απογευματινών χειρουργείων. Αυτό δίνει το τελικό χτύπημα σε εκείνους που αντιτάχθηκαν από την αρχή σε αυτό το σωστό μέτρο».

Οι πολίτες, όπως ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «έχουν δώσει ξεκάθαρη εντολή στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά στον Πρωθυπουργό να υλοποιήσουν το μεταρρυθμιστικό έργο για το οποίο έχουν δεσμευτεί και να δημιουργήσουν ένα νέο ΕΣΥ πιο φιλικό προς αυτούς. Ένα ΕΣΥ που μας αξίζει και το οποίο μας κάνει υπερήφανους. Βούλησή μας είναι να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα, προσαρμοσμένοι στις εξελίξεις και τα δεδομένα της εποχής, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα “όπλα”, τις γνώσεις και την εμπειρία μας».

Αναλυτικά η ομιλία του Μακάριου Λαζαρίδη στην Ολομέλεια της Βουλής

Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο «μεγάλος ασθενής» δεκαετιών που όμως έχει αρχίσει σταδιακά να θεραπεύεται. Τα προβλήματά του χρόνια και οι παθογένειές του πολλές, ωστόσο βήμα-βήμα αντιμετωπίζονται.

Είναι ένας από τους τομείς του Κράτους ο οποίος επιμένει να αντιστέκεται στις προσπάθειες αλλαγής του, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, αλλά αναμφίβολα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με παλαιότερα και σίγουρα σε σχέση με το 2019, όταν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Μάλιστα, παρά το μεγάλο εμπόδιο της πανδημίας η οποία επαναπροσδιόρισε τη στρατηγική μας, όμως -ακόμη και έτσι- η μεταρρυθμιστική πολιτική και οι σημαντικές παρεμβάσεις στον χώρο της υγείας δε σταμάτησαν.

Και επειδή τελευταία ξαναβγήκαν στο φως οι φωνές του λαϊκισμού και της υποκρισίας, μέσω νέων, «φρέσκων» -υποτίθεται- προσώπων, αλλά πάντα με την ίδια, στενόμυαλη λογική που είχαν και οι προκάτοχοί τους, υπενθυμίζω, προς αποκατάσταση της αλήθειας, τα εξής:

  • Αυτή η Κυβέρνηση ήταν που αύξησε τις τακτικές δαπάνες του προϋπολογισμού για το σύστημα υγείας από 3,8 δισ. ευρώ που ήταν πριν από πέντε χρόνια σε 5,2 δισ. ευρώ το 2023 και επιπλέον 897.000.000 ευρώ για το τρέχον έτος
  • Αυτή η Κυβέρνηση αύξησε το υγειονομικό προσωπικό κατά 7.500 άτομα, αριθμός που μεγαλώνει με τις 6.500 προσλήψεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη βάσει του σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας για το 2024
  • Αυτή η Κυβέρνηση, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, προχωρά στον εκσυγχρονισμό περισσότερων από 80 νοσοκομεία και 150 Κέντρα Υγείας. Μεταξύ αυτών και στην εκλογική μου περιφέρεια, την Καβάλα
  • Αυτή η Κυβέρνηση αύξησε για πρώτη φορά τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ από το 2012 και κατά 20% την αποζημίωση όλων των εφημεριών
  • Αυτή η Κυβέρνηση υπερδιπλασίασε τις κλίνες ΜΕΘ από 550 σε πάνω από 1.200, ψηφιοποίησε υπηρεσίες, προώθησε την άυλη συνταγογράφηση και την ηλεκτρονική διακίνηση παραπεμπτικών για εξετάσεις, καθιέρωσε χωρίς κόστος για τον πολίτη το θεσμό του προσωπικού γιατρού και εγκαινίασε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων ύψους 500.000.000 ευρώ, επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης

Καταλαβαίνετε, φαντάζομαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, πού πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης! Στους πολλούς και όχι στους λίγους, όπως λέτε. Και πραγματικά θα πρέπει να ντρέπεστε που καταψηφίσατε το νομοσχέδιο για την επιπλέον χρηματοδότηση της χώρας μας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δεν υπερψηφίσατε δηλαδή τους πόρους για τη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων, την ενίσχυση των αγροτών μας, τα προγράμματα δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και άλλα προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»! Αλλά αυτοί είστε!

Τα έχουμε κάνει όλα τέλεια; Όχι, είναι η απάντηση και πρώτοι απ’ όλους το αναγνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι. Ο πολύπαθος χώρος της υγείας χρειάζεται πολλά ακόμα για να φτάσει στο σημείο που επιθυμούν οι πολίτες. Αλλά δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς τις προσπάθειες και τα βελτιωτικά βήματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια με σχέδιο και πολιτική βούληση. Και αυτές οι προσπάθειες ασφαλώς είναι διαρκείς.

Αυτό αποτυπώνεται και στο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα εδώ και έρχεται, με υπευθυνότητα και ρεαλισμό, να διευθετήσει εκκρεμείς καταστάσεις. Αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη δημόσια υγεία όσο και με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στόχος μας είναι να το εκσυγχρονίσουμε και να το κάνουμε πιο ελκυστικό για το ιατρικό προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό, δίνουμε τη δυνατότητα στους γιατρούς να αυξήσουν το εισόδημά τους, αίροντας τη ρητή και ολοκληρωτική απαγόρευση άσκησης ιδιωτικού έργου που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα άσκησης του συγκεκριμένου λειτουργήματος. Κάτι άλλωστε που συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Προσδιορίζουμε τη φύση του εισοδήματος των ιατρών ΕΣΥ από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου, ενώ επιχειρούμε να επιλύσουμε ζητήματα που έχουν προκύψει με την περιζήτητη ειδικότητα των αναισθησιολόγων, παρέχοντας επιπλέον κίνητρα.

Και ειλικρινά, κύριε υπουργέ, η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει εκείνο το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα απαλλάσσει τους ασθενείς από το οικονομικό βάρος των απογευματινών χειρουργείων, δίνει το τελικό χτύπημα σε εκείνους που αντιτάχθηκαν από την αρχή σε αυτό το σωστό μέτρο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, άλλωστε το έκανε με εξαιρετικό τρόπο ο εισηγητής μας, ο κ. Βρεττάκος.

Θα επισημάνω μόνο ότι, για παράδειγμα, η σύσταση κινητών μονάδων υγείας για την κάλυψη δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων περιοχών είναι πρωτοβουλία που, αν μη τι άλλο, συμβάλλει προς την κατεύθυνση του περαιτέρω εκσυγχρονισμού και της βελτίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, η πολιτική του «όχι σε όλα», της καταστροφολογίας, των ψεμάτων και των παραποιημένων στατιστικών στοιχείων, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Την επικίνδυνη αυτή τακτική την έχει πληρώσει κατά το παρελθόν η χώρα, όμως πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η κοινωνία γνωρίζει, αντιλαμβάνεται, κρίνει, συγκρίνει και αξιολογεί. Οι πολίτες έχουν δώσει ξεκάθαρη εντολή στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά στον Πρωθυπουργό να υλοποιήσουν το μεταρρυθμιστικό έργο για το οποίο έχουν δεσμευτεί και να δημιουργήσουν ένα νέο ΕΣΥ πιο φιλικό προς αυτούς. Ένα ΕΣΥ που μας αξίζει και το οποίο μας κάνει υπερήφανους.

Βούλησή μας είναι να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα, προσαρμοσμένοι στις εξελίξεις και τα δεδομένα της εποχής, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα «όπλα», τις γνώσεις και την εμπειρία μας.

Στο τέλος και αυτής της κυβερνητικής θητείας, το 2027, θα έχει πραγματοποιηθεί ένα ακόμα ουσιώδες βήμα για τη διαμόρφωση της Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Της Ελλάδας που θέλουμε και, παρά τα εμπόδια κάποιων, θα συνεχίσουμε να αλλάζουμε προς το καλύτερο.