Νέα ανταπάντηση Ιωσηφίδου σε Σιμιτσή για το λιμανάκι των Σφαγείων: Φίλτατε Κωστή, κάναμε όσα δεν έκανες εσύ…

Τα δικά της «αμείλικτα ερωτήματα» προς τον τ. δήμαρχο θέτει η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ εγκαλώντας τον για «αδράνεια» στο συγκεκριμένο ζήτημα

Η«αλληλογραφία» μεταξύ της προέδρου της Αναστασίας Ιωσηφίδου και του Κωστή Σιμιτσή καλά… κρατεί. Αρχικά, ο τ. δήμαρχος κατέθεσε κάποιες προτάσεις για τη λειτουργία της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε (το ρεπορτάζ εδώ). Την αμέσως επόμενη μέρα, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης χαρακτήρισε «ανεδαφικές» τις προτάσεις Σιμιτσή, «χρεώνοντας» τη Διοίκηση Σιμιτσή με ευθύνη για την καθυστέρηση σημαντικών έργων «πνοής» όπως το λιμανάκι των Σφαγείων (οι δηλώσεις εδώ). Ακολούθως, ο κ. Σιμιτσής ανταπάντησε στην κ. Ιωσηφίδου (εδώ) και η κ. Ιωσηφίδου σηκώνει σήμερα και πάλι το… γάντι.

Όπως όλα δείχνουν, η «ιστορία» θα έχει και συνέχεια, αφού η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ προειδοποιεί στο κείμενό της τον τ. δήμαρχος ότι αν δεν… απαντήσει, τότε «θα εκλάβει τη σιωπή ως αποδοχή»!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της «επιστολής» Ιωσηφίδου.

«Φίλτατε Κωστή, πρώην δήμαρχε Καβάλας,
Λυπάμαι πραγματικά που η απάντηση μου σε μια ατυχή ομολογουμένως τοποθέτηση σου, επί θεμάτων της Δημωφέλεια και του λιμενίσκου σφαγείων, σου προκάλεσε τέτοια αμηχανία, ώστε να λησμονήσεις την από του έτους 1990 ιδιότητα μου ως μάχιμης δικηγόρου, προτάσσοντας την ενασχόληση μου με την οικογενειακή τουριστική επιχείρηση προφανώς για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Ίσως πάντως η αναφορά των παρακάτω, βοηθήσουν στην αποκατάσταση του πρόσκαιρου αυτού “κενού” της μνήμης σου.

Επικαλείσαι στην δημοσιευθείσα επιστολή σου, προκειμένου να υπερασπιστείς το έργο της διοίκησης σου, τις αποφάσεις 246/2012 και 523/2013 του δημοτικού μας συμβουλίου οι οποίες όμως αποτελούν πανηγυρική επιβεβαίωση των όσων έχω επικαλεστεί στην απάντηση μου, καθώς:

στην μεν πρώτη γίνεται φανερό ότι από της δημοσιεύσεως της υπ’ αρ. 414/2008 αποφάσεως του Τριμελούς Εφετείου Θράκης,  η επόμενη κίνηση του Δήμου Καβάλας γίνεται το 2012 με την έγκριση μετά από 4 ολόκληρα χρόνια της καταβολής του ποσού των 34.268,68 Ευρώ που όριζε η  απόφαση του Εφετείου  για την νομιμοποίηση του λιμενίσκου (!!), η δε δεύτερη ,όπως άλλωστε και η πρώτη , επικαλούμενη όμως τον προσφάτως τότε ψηφισθέντα Ν. 4150/2013 εγκρίνει να περιέλθει ο λιμενίσκος των σφαγείων στην αρμοδιότητα του Δήμου Καβάλας.

Τι προέβλεπε όμως ο Ν. 4150/2013 στο άρθρο 38 παρ.δ.; Αντιγράφω από το σώμα του κειμένου: “Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου, μετά από γνώμη των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, δύναται να υπαχθούν στην αρμοδιότητα των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, λιμάνια ή λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα άλλου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα.” Είχε όμως τότε , ή έχει σήμερα η Καβάλα Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο;

Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν είναι αμείλικτα.

α) Γιατί   επί των δύο δημαρχιακών σου θητειών παρά το γεγονός ότι ο Νόμος για την σύσταση δημοτικών λιμενικών ταμείων δηλ. ο 2738/1999 ήταν σε πλήρη ισχύ ουδέποτε  προέβεις στη σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου που εκτός των άλλων θα έδινε την δυνατότητα στο Δήμο Καβάλας να διεκδικήσει και τμήμα της χερσαίας ζώνης του λιμένα «Απόστολος Παύλος»;

β) Γιατί παρά την εφαρμογή του 4150/2013 και την σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου δεν το έκανες ούτε και τότε;

Η απάντηση είναι ότι όταν πλέον έγινε αυτό αντιληπτό από την διοίκηση σας ήταν πλέον πολύ αργά. Το άρθρο 38 του Ν. 4150 , την  μερική “πατρότητα”  του οποίου επικαλείσαι μάλιστα στην επιστολή σου, όριζε την νέα εθνική στρατηγική για τα λιμάνια, η οποία δεν ευνοούσε την δημιουργία νέων δημοτικών λιμενικών ταμείων αλλά αντιθέτως κινούνταν στην κατεύθυνση των ενοποιήσεων τους.

Αναρωτιέσαι λοιπόν τι έκανε η νέα διοίκηση του Δήμου; Όλα όσα δεν έκανες ήτοι  προχωρήσαμε  σε συνεννόηση με την Κτηματική Υπηρεσία την νομιμοποίηση του λιμενίσκου και πιέσαμε σε συνεργασία με άλλους δήμους που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα , ώστε να ψηφιστεί ο νέος νόμος 4504/2017 ο οποίος προβλέπει την σύσταση δημοτικών λιμενικών γραφείων ειδικά για τα “ορφανά”  λιμάνια . Έτσι αναμένουμε την ψήφιση της ΚΥΑ που προβλέπει ο νόμος , ώστε αφού πληρωθεί και το ποσό που θα ορίσει η Κτηματική Υπηρεσία για τον λιμενίσκο των Σφαγίων , αυτό να περιέλθει στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου Καβάλας στο οποίο θα ενταχθούν βεβαίως και τα υπόλοιπα (Καρβάλης , Καλαμίτσας κλπ) βάζοντας επιτέλους τέλος σε ένα πρόβλημα δεκαετιών για την πόλη μας.

Τέλος όσον αφορά το σκέλος της επιστολής σου,  για την απόρριψη της πρότασης για την αξιοποίηση από  πλευράς της  Δημωφέλεια κτισμάτων για ξενοδοχειακή χρήση, θα εκλάβω την έλλειψη απάντησης σου ως σιωπηρή αποδοχή των θέσεων μου.

Στο ρητορικό πάντως ερώτημα σου  πότε θα σας πω όχι τι δεν γίνεται αλλά τι γίνεται , παρά το γεγονός ότι μέρος της απάντησης πήρες ήδη με τα προαναφερόμενα, εντούτοις δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να απαντήσω με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Αν υπάρχει κάτι που γίνεται και δεν κάνω γιατί τόσα χρόνια δεν το έκανες;  

Με ειλικρινή συναδελφική εκτίμηση
Αναστασία Ιωσηφίδου