Συνάντηση στελεχών της Λαϊκής Ενότητας με συμβολαιογράφους για τους πλειστηριασμούς

Στελέχη της ΛΑΕ ΑΜ-Θ συζήτησαν με το ΔΣ του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Εφετείου Θράκης στην Κομοτηνή

ΗΛαϊκή Ενότητα το διάστημα αυτό προγραμμάτισε και πραγματοποιεί συναντήσεις με κάθε συλλογικότητα που είτε συμμετέχει θεσμικά στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι) είτε πλήττεται από την επιχειρούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να εκποιήσει τη λαϊκή περιουσία μέσω της διαδικασίας αυτής (συνδικαλιστικοί φορείς, εμπορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια κλπ).

Στόχος αυτής της προσπάθειας της ΛΑΕ είναι η ανταλλαγή απόψεων και η κατά το δυνατόν δημιουργία ενός μετώπου αντίδρασης και υπεράσπισης της λαϊκής περιουσίας και ιδιαίτερα της α΄ κατοικίας των πολιτών που οι πολιτικές των μνημονίων οδήγησαν σε αδυναμία να ανταποκριθούν ακόμη και στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες και υποχρεώσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία της ΛΑΕ από τους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συναντήθηκε τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018 στην Κομοτηνή με τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Εφετείου Θράκης που καλύπτει τους αντίστοιχους νομούς.

Μέσα σε ένα κλίμα γόνιμου διαλόγου και αλληλοκατανόησης καταλήξαμε σε ορισμένες κοινές διαπιστώσεις που περικλείονται στα παρακάτω:

  • Το θέμα των πλειστηριασμών και ιδιαίτερα αυτών της πρώτης κατοικίας, θα αποτελέσει το προσεχές διάστημα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
  • Οι πρόσφατα ψηφισμένες διατάξεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δίνουν τη δυνατότητα υλοποίησης τους χωρίς την αναγκαία δημοσιότητα, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, μακριά από την περιοχή του πλειστηριαζόμενου ακινήτου.
  • Την ευθύνη για την επίλυση του προβλήματος φέρει εξ ολοκλήρου η πολιτική εξουσία. Η κυβέρνηση οφείλει να νομοθετήσει ένα σαφές πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να αξιοποιήσει ήδη κατατιθεμένες προτάσεις από κόμματα και συλλογικότητες.
  • Ακόμη ευθύνη της κυβέρνησης και των τραπεζών είναι να διαχωρίσουν εκείνους τους οφειλέτες των κόκκινων δανείων που είτε κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, είτε ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που η κυβέρνηση αρέσκεται να αποκαλεί «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Από την πλευρά της ΛΑΕ κατέστη σαφές ότι το κόμμα θα συνεχίσει να πρωτοστατεί σε κάθε νομική ή κινηματική προσπάθεια για την προστασία της λαϊκής περιουσίας. Εκφράσαμε τη βεβαιότητα ότι το κίνημα θα βρει τρόπους να απαντήσει αποτελεσματικά και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε στα πρωτοδικεία όλης της χώρας.

Δελτίο Τύπου