Τα Fake News (ξανα)χτύπησαν την Καβάλα: Διάψευση Παπαδημούλη για τα περί… «μοιρασιάς» του λιμανιού μας με τους Σκοπιανούς

«Θύματα» της ψεύτικης είδησης και πολλοί Καβαλιώτες χρήστες του facebook - «Προκλητικό, απολύτως ψευδές και συκοφαντικό το δημοσίευμα» ξεκαθαρίζει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Μέσα στο Σαββατοκύριακο 10-11 Φεβρουαρίου 2018 έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές ένα «ρεπορτάζ» που ανέβηκε στην ιστοσελίδα youmagazine με αναφορά σε δηλώσεις που φέρεται να έκανε σε ραδιοσταθμό των Αθηνών ο Δημήτρης Παπαδημούλης και οι οποίες αφορούσαν και στην περιοχή μας.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα πάντα με το «ρεπορτάζ», ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει στα «Παραπολιτικά FM» ότι θα πρέπει «να μοιραστούμε Θεσσαλονίκη και Καβάλα με τα Σκόπια»! Νά η ανάρτηση όπως εμφανίστηκε στο site:

Αν και η «είδηση» είχε πρωτοδημοσιευτεί στις 21 Ιανουαρίου 2018 (ημέρα κατά την οποία ο κ. Παπαδημούλης όντως είχε παραχωρήσει συνέντευξη στον συγκεκριμένο ραδιοσταθμό), άρχισε να προκαλεί ντόρο 20 μέρες μετά όταν άρχισε να κοινοποιείται σωρηδόν μέσω του facebook μόλις τα τελευταία 24ωρα.

Όπως ήταν αναμενόμενο (όχι όμως και… φυσιολογικό), χιλιάδες «έπεσαν» στην παγίδα και κοινοποίησαν τη συγκεκριμένη «είδηση», συνοδεύοντας τις αναρτήσεις τους με εκφράσεις όπως «προδότης», «προσκυνημένος», «άπατρις» κ.ά. ηπιότερους ή και, συνήθως, «σκληρότερους» χαρακτηρισμούς για τον ευρωβουλευτή.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένες φερόμενες ως δηλώσεις Παπαδημούλη «κυκλοφόρησαν» στο facebook και ως… «κάρτα»:

Δυστυχώς, «θύματα» της συγκεκριμένης ψεύτικης είδησης αλλά και της ρητορικής μίσους και προπαγάνδας «έπεσαν» και αρκετοί Καβαλιώτες (ανάμεσά τους ακόμα και… αιρετοί!) οι οποίοι έσπευσαν να κοινοποιήσουν τις «δηλώσεις» και στον τοίχο τους.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2018 και μετά τον σάλο που σηκώθηκε, το γραφείο του Δημήτρη Παπαδημούλη εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης:

«Ψευδές, προκλητικό και συκοφαντικό δημοσίευμα που παραποιεί σκοπίμως όσα είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο “Παραπολιτικά fm”, στις 21 Ιανουαρίου 2018 για το ονοματολογικό της πΓΔΜ κείμενο που έχει αναρτηθεί στο πόρταλ YOU MAGAZINE. Ο συντάκτης του κειμένου στο πόρταλ ισχυρίζεται ότι «ο κ. Παπαδημούλης εξέφρασε την άποψη να μοιραστούμε τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας με τους Σκοπιανούς», ενώ, όπως προκύπτει από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης, σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε πει: «Τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης είναι δικά μας λιμάνια, ελληνικά, αλλά μπορούν να γίνουν λιμάνια μέσα από τα οποία θα διακινούνται προϊόντα όλων των βαλκανικών χωρών. Η Εγνατία είναι ένας ελληνικός δρόμος, αλλά μπορεί να γίνει δρόμος μέσα από τον οποίο να διακινούνται προϊόντα όλων των βαλκανικών οικονομιών. Ο ΤΑΡ είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος θα περάσει κατά κύριο λόγο από την Ελλάδα».

«Προκλητικό, απολύτως ψευδές και συκοφαντικό δημοσίευμα για δήθεν θέση μου για Μακεδονικό. Η κατασκευή ανυπόστατων δηλώσεων και ακροδεξιών fake news από μια ιστοσελίδα, είναι ενέργεια προφανώς δόλια και εσκεμμένη. Διατηρώ το δικαίωμα να κινηθώ νομικά κατά των συκοφαντών», έγραψε για το δημοσίευμα ο ίδιος ο κ. Παπαδημούλης σε ανάρτηση του στο twitter.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

«Η πλήρης διαστρέβλωση από την ιστοσελίδα youmagazine των όσων είπε σε συνέντευξη του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό καταπάτησης της δεοντολογίας από διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης. Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την ανάγκη να υπάρξει περιφρούρηση των κανόνων της δεοντολογίας των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση στο youmagazine ψευδώς γράφτηκε ότι ο Δ. Παπαδημούλης ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει “να μοιραστεί τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας με του Σκοπιανούς”, ενώ η πραγματική δήλωση του ήταν πως “τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης είναι δικά μας λιμάνια, ελληνικά, αλλά μπορούν να γίνουν λιμάνια μέσα από τα οποία θα διακινούνται προϊόντα όλων των βαλκανικών χωρών”. Σημειώνεται επίσης πως η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν προέβη σε ανασκευή του δημοσιεύματος της, παρά το ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε χθες στη δημοσιοποίηση της διαστρέβλωσης.

Οι αθλιότητες τέτοιου είδους πλήττουν τη δημοσιογραφία και εντέλει την ίδια τη δημοκρατία. Η τήρηση της δεοντολογίας αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου των ΜΜΕ».