Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας σε Μακάριο Λαζαρίδη: Κατανοούμε την προσπάθειά του να γίνει ευρύτερα γνωστός στον κόσμο της Καβάλας

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του κόμματος συνιστά στον «μελλοντικό υποψήφιο βουλευτή Καβάλας», όπως χαρακτηρίζει τον Σύμβουλο Επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, να «σταματήσει τα μικροπολιτικά παιχνίδια στην πλάτη της υγείας των πολιτών»

Η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στην Καβάλα για τα εγκαίνια της ΤΟΜΥ (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ) αποτέλεσε αφορμή για τον Σύμβουλο Επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, Μακάριο Λαζαρίδη, να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την πολιτική την οποία ασκεί στον τομέα της Υγείας (διαβάστε τις δηλώσεις Λαζαρίδη εδώ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας με ανακοίνωσή του απαντά στον κ. Λαζαρίδη, κάνοντας λόγο για προσπάθεια «να γίνει γνωστός στην τοπική κοινωνία ο μελλοντικός υποψήφιος βουλευτής Καβάλας», για επικίνδυνα και μικροπολιτικά παιχνίδια με «θύμα» την Υγεία, ενώ ανατρέχει στο παρελθόν και στα πεπραγμένα των προκατόχων του κ. Πολάκη, εστιάζοντας κυρίως στον πρώην υπουργό της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη.

Η ανακοίνωση-απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας

Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας Καβάλας, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη. Πρόκειται για μία τομή στην παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης καθώς θα καλύψει το κομμάτι της πρώτης επαφής του πολίτη με το σύστημα υγείας, ποντάροντας στην πρόληψη, την ολιστική θεραπεία και την εξωστρέφεια. Ταυτόχρονα, θα βοηθήσει στην  μείωση της πίεσης που δέχεται το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, προσφέροντας παράλληλα ολοκληρωμένη ιατρική κάλυψη. Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οι καρκινοπαθείς, οι διαβητικοί κτλ. θα έχουν όλη την προσοχή του προσωπικού των ΤΟΜΥ στραμμένη πάνω τους.

Τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά εντός της περιόδου κρίσης, το κομμάτι της πρωτοβάθμιας υγείας υποβαθμίστηκε από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αυτό οδήγησε τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα, επιβαρύνοντας τους οικονομικά ακόμα περισσότερο.  Η μειωμένη χρηματοδότηση για τον τομέα της υγείας, οι απολύσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού (μόνο ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης απέλυσε 3000 γιατρούς σε μία βδομάδα), η υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και η διάλυση της πρωτοβάθμιας υγείας ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μας προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις του τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου και του «μελλοντικού υποψήφιου βουλευτή Καβάλας», Μακάριου Λαζαρίδη οι οποίες υποβαθμίζουν τη σημασία της ίδρυσης ΤΟΜΥ στην Καβάλα.

Οφείλουμε μία απάντηση. Αρχικά θέλουμε να θυμίσουμε στον συντοπίτη μας «μελλοντικό υποψήφιο βουλευτή» ότι η ΝΔ, υψηλόβαθμο στέλεχος της οποίας είναι, ήταν κυβέρνηση τις περιόδους 1974-1981, 1990-1993, 2004-2009 και 2012-2015. Μπορεί να έλλειπε χρόνια από την Καβάλα αλλά είμαστε σίγουροι ότι γνώριζε πως πριν τον ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνησε το κόμμα που εκπροσωπεί, χωρίς ποτέ να κάνει τίποτα ουσιαστικό για τον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας. Άραγε σήμερα, ποιες είναι η προτάσεις του κόμματος του για την πρωτοβάθμια υγεία;

Θα θέλαμε επίσης να θυμίσουμε στον κ. Λαζαρίδη, ότι ουδέποτε η ΝΔ ασχολήθηκε σοβαρά με τον τομέα ΕΚΑΒ στη Θάσο. Ο ξαφνικός του καημός για το νησί μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί. Γιατί έπρεπε να έρθει η σημερινή κυβέρνηση για να ικανοποιήσει το αίτημα των κατοίκων του νησιού; (Η ερώτηση είναι ρητορική).

Ακόμα, αξίζει να γνωστοποιήσουμε στον κ. Λαζαρίδη ότι το Κέντρο Ψυχικής Υγείας συνεχίζει να λειτουργεί σε δύο ορόφους, πάνω από την ΤΟΜΥ. Η αγωνία του για την ψυχική υγεία θα έπρεπε να είναι η ίδια όταν η ΝΔ την διέλυε, απολύοντας γιατρούς και προσωπικό, διατηρώντας τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας χωρίς εξοπλισμό και ψυχιάτρους. Αλήθεια, γιατί η ΝΔ καταψήφισε το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία; Ποια η δική της πρόταση; Γιατί δεν την υλοποιούσε τόσα χρόνια;

Επίσης, καλό είναι να γνωρίζουν τα στελέχη της ΝΔ ότι η χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ είναι εξασφαλισμένη και μετά το τέλος της διετίας.

Τέλος, συνιστούμε τόσο στον κ. Οικονόμου όσο, κυρίως, στον κ. Λαζαρίδη να διαβάσει τον τοπικό τύπο απ’ όπου θα ενημερωθεί ότι στην τελευταία σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας συμφωνήθηκε να υπάρχει διαθέσιμο πλοίο για τις βραδινές διακομιδές από το νησί της Θάσου.

Συνιστούμε λοιπόν στη ΝΔ να ψάξει άλλους τρόπους για να καλύψει τον αντιπολιτευτικό της οίστρο. Κατανοούμε την προσπάθεια του κ. Λαζαρίδη να γίνει ευρύτερα γνωστός στον κόσμο της Καβάλας. Όμως τα μικροπολιτικά παιχνίδια στην πλάτη της υγείας των πολιτών είναι και ανεύθυνα και επικίνδυνα.