Παναγιωτόπουλος σε Κυβέρνηση για Novartis: Δεν θα σας περάσει! [βίντεο]

Σε υψηλούς τόνους ομιλία του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ στην Ολομέλεια για την πρόταση εξεταστικής της κυβέρνησης

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου 2018 ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος τοποθετήθηκε επί της πρότασης για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας και δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, από πολιτικά πρόσωπα.

Παρακολουθήστε την ομιλία σε βίντεο εδώ και διαβάστε το πλήρες κείμενο παρακάτω.

«Για εμάς που ισχυριζόμαστε προς αυτούς που διατείνονται ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια ότι δεν έχουν έτσι ακριβώς τα πράγματα, η πρόταση της κυβερνητικής Πλειοψηφίας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μια ιδιαίτερα προβληματική πρόταση για την προβληματική μέχρι τώρα διερεύνηση μιας υπαρκτής υπόθεσης, ως προς την οσμή κάθε σκανδάλου, γιατί μια πολυεθνική φαρμακευτική που μετέρχεται αθέμιτες και ίσως παράνομες μεθόδους προώθησης των προϊόντων της διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, προφανώς είναι μια υπόθεση η οποία έχει οσμή σκανδάλου.

Υπόθεση, όμως, που επισπεύδεται από μια εντελώς προβληματική Κυβέρνηση, η οποία επιλέγει ως κεντρική πολιτική της συμπεριφορά την εξόφθαλμη μεθόδευση της στοχοποίησης και σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων, για να εκτρέψει τη δημόσια συζήτηση μακριά από τις δικές της θλιβερές επιδόσεις σε όλα τα μέτωπα, ακόμη και τα καινούργια που έχει το ταλέντο να ανοίγει.

Αυτή η μεθόδευση, τελικά και δυστυχώς, υπονομεύει την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης σε όλα τα επίπεδα. Γιατί δεν είναι μόνο το επίπεδο των πολιτικών προσώπων. Ευτελίζει το ήδη συντελεσθέν και παραχθέν ερευνητικό έργο της Δικαιοσύνης. Απαξιώνει, πολύ φοβούμαι, την ίδια τη Δικαιοσύνη στον βαθμό που αυτή εμφανίζεται επιρρεπής σε δικονομικές ακροβασίες, ευάλωτη σε επιλεκτικές πιέσεις, θετική εν τέλει ως προς τη διαρροή πληροφοριών που σχετίζονται με την ουσία της υπόθεσης σε ένα μυστικό -υποτίθεται- στάδιο της ποινικής διαδικασίας προς κυβερνητικά στελέχη πρόθυμα να αξιολογήσουν την ουσία, να εξαγάγουν πορίσματα ήδη από τώρα ενοχής για αντιπάλους, να εκμεταλλευτούν πολιτικά την υπόθεση.

Η πρόταση αυτής της κυβερνητικής Πλειοψηφίας είναι μια πρόσκληση για να διερευνήσουμε μια ενδεχόμενη αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει διώξεις πολύ γενικώς και εντελώς αορίστως, καθώς δεν αποδίδονται επακριβώς συγκεκριμένα αδικήματα σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως μια πλήρης πρόταση δίωξης πρέπει να ορίζει κατά το νόμο. Να συζητήσουμε, λοιπόν, εάν υπάρχει παραγραφή ως προς το αδίκημα της απιστίας, εάν δεν υπάρχει ως προς τα άλλα δύο, της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας –διίστανται εκεί οι απόψεις της επιστήμης- και αναλόγως να αναπέμψουμε τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη, αφού θα έχουμε επιβεβαιώσει συζητώντας την αρμοδιότητά της. Μια πρόταση ατελής και προβληματική, μια θεωρητική άσκηση.

Εμείς λέμε «ναι» στη διερεύνηση εις βάθος της υπόθεσης, με εξέταση όμως των μαρτύρων χωρίς το βολικό πέπλο της προστασίας, αλλά έναντι της μιας αυτής πρότασης μια κάλπη στην ψηφοφορία. Δεν το δέχεσθε και δεν είναι το μόνο παράδοξο. Πολλά τα παράδοξα σ’ αυτήν την ιστορία. Ιδού μερικά:

Εισαγγελικός λειτουργός που βρίσκει την αναφορά πολιτικών προσώπων για πρώτη φορά στην έρευνά της στις 6 Νοεμβρίου 2017 και συνεχίζει την έρευνά της για άλλους τρεις μήνες, αντί να στείλει αμελλητί, όπως προβλέπει ο νόμος, τη δικογραφία στη Βουλή.

Αποδεικτικό υλικό για την εμπλοκή, υποτίθεται, δύο διατελεσάντων Πρωθυπουργών, ενός διατελέσαντος Αντιπροέδρου Κυβέρνησης, του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του Κεντρικού Τραπεζίτη της χώρας. Μεταξύ άλλων, πού στηρίζεται αυτό το υλικό; Σε εικασίες, εκτιμήσεις και φήμες, που παρέχετε σε δόσεις, με εκλάμψεις μνήμης ανεξήγητες, σε τρίωρες και τετράωρες καταθέσεις που εισφέρουν δύο και τρεις σελίδες κατάθεσης τη φορά. Και το κεντρικό πρόσωπο αυτής της υπόθεσης, ο κ. Φρουζής, να μην έχει καν κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας, ίσως γιατί στα ραντεβού που περιλαμβάνονται στο ημερολόγιό του, συμπεριλαμβάνονται και ραντεβού με παράγοντες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βολεύει αυτό.

Το πρόσφατο παράδοξο, το πλέον πρόσφατο και πλέον κραυγαλέο, θα ήθελα να πω: Εισαγγελικός λειτουργός του Αρείου Πάγου να νομιμοποιεί τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες δημοσίου ενδιαφέροντος εκ των υστέρων, με διάταξή του την 9η Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, που δημοσιοποιεί αυτή τη διάταξη στις 17 Φεβρουαρίου 2018, όταν κατά σύμπτωση έχει προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα, στις 16 Φεβρουαρίου, δική μας αίτηση Βουλευτών, με τον κ. Αθανασίου, με εμένα, με άλλους, προς την Εισαγγελία, με ερώτημα εάν υπάρχει αυτή η έγκριση του Εισαγγελέα. Και τους νομιμοποιεί αναρμοδίως, γιατί η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή ήδη από τις 6 Φεβρουαρίου 2018 και επομένως, από τις 6 Φεβρουαρίου 2018 μόνο η Βουλή και κανένας Εισαγγελέας έχει αρμοδιότητα για οποιαδήποτε δικαστική πράξη επί της δικογραφίας. Εάν αυτό δεν είναι μεθόδευση, εάν αυτό δεν είναι ικανός λόγος να δημιουργήσει σε εμάς την εντύπωση ότι πρόκειται για άθλια σκευωρία, τότε τι είναι, αναρωτιέμαι;

Υπουργός, έτερον, που δηλώνει ότι έχει διαβάσει τις δικογραφίες ως μη όφειλε, Υπουργός προαναγγέλλει το σκάνδαλο προφανώς επειδή έχει πληροφορηθεί το περιεχόμενο της δικογραφίας, είναι γνώστης δηλαδή ως μη όφειλε.

Υπουργός που δηλώνει ότι γνωρίζει ταυτότητα προστατευόμενου μάρτυρα ως μη όφειλε, λέγοντας μάλιστα ότι αυτός εμπλέκεται και «κελάηδησε» -γι’ αυτό, επειδή εμπλέκεται- χωρίς να γνωρίζει ότι αν ο μάρτυρας εμπλέκεται, τότε κατά τον νόμο δεν μπορεί να είναι προστατευόμενος μάρτυρας και ενέχει ακυρότητα όλο το αποδεικτικό υλικό που έχει παραχθεί από την κατάθεσή του. Και δεν τα γνωρίζει, διότι αυτά είναι νομικίστικα. Τινάζει, λοιπόν, στον αέρα το αποδεικτικό υλικό δια της αστοιχείωτης αυτής χρήσης τους. Μέγιστη γκάφα!

Όμως, δεν είναι μόνο οι γνώστες και οι προφήτες Υπουργοί. Δεν είναι μόνο ο γκαφατζής Υπουργός, αλλά είναι και ο προστατευόμενος Υπουργός, ο ακατανόμαστος Π.Κ. -όχι ο άλλος Π. Κ., με αυτόν θα ασχοληθούμε σε μερικές μέρες- ο ΠΑΣΟΚογενής Π.Κ.. Ακατανόμαστος γιατί δεν κατονομάζεται ούτε καν από την κ. Χριστοδουλοπούλου όταν ανακοινώνεται πανηγυρικά η έλευση της δικογραφίας στη Βουλή. Δεν κατονομάζεται καν στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, σαν να μην έχει υπάρξει πουθενά. Δεν κατονομάστηκε στο από 5-2-2018 διαβιβαστικό της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, παρά το γεγονός ότι η εισαγγελέας αναφέρει σαφώς ότι κατά το έτος 2015 όπου αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη λόγω της μη έκδοσης δελτίου τιμών φαρμάκου, δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο του 2015, διατελούσε Υπουργός Υγείας ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Θυμίζω ότι με τροπολογία στον ν.4213/2015 έχει προβλεφθεί η υποχρέωση του εκάστοτε Υπουργού Υγείας να προβαίνει σε αναθεωρήσεις τιμών προς τα κάτω δύο φορές τον χρόνο. Οι πολυεθνικές είχαν αντιδράσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε αυτή την τροπολογία. Έκτοτε όμως, όλοι οι Υπουργοί Υγείας προέβησαν στην έκδοση δελτίου τιμών δύο φορές κατ’ έτος, για να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Όλοι εκτός από έναν, διότι το 2015 εκδόθηκε δελτίο τιμών μόνο μια φορά, τον Δεκέμβριο. Άρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δεν υπήρξε καμία μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης επί θητείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Πιθανολογείται μεγάλη ζημία του δημοσίου από τη μη έκδοση του δελτίου τιμών, με αποτέλεσμα τη μη μείωση της δαπάνης επί θητείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Αυτά, κύριοι, δεν είναι για γέλια, όπως διατείνεται ο κ. Κουρουμπλής. Για γέλια ίσως είναι η εκτίμηση του Λιμενικού Σώματος ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση. Αυτά, όμως, δεν είναι για γέλια, γιατί προσπαθήσατε διαμέσου αυτής της μεθόδευσης να εξαιρέσετε από την κυβερνητική πρόταση τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Τελειώνοντας, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, θα ήθελα να πω ότι επιλέγετε να σύρετε την πολιτική συζήτηση και όλο τον δημόσιο βίο της χώρας σε ένα λασπωμένο γήπεδο πόλωσης, τοξικότητας και διχασμού με όπλο την σκανδαλολογία, εργαλείο τη δικαιοσύνη -πολύ δυστυχώς, αλλά πολύ καταφανώς- και μέθοδο τη συστηματική σπίλωση στοχοποιημένων πολιτικών αντιπάλων, αυτών που έχουν ισχυρή φωνή εναντίον σας, φωνή διαφωνίας, αλλά και πολιτικών παρατάξεων κατά τρόπο ισοπεδωτικό, κυνικό και αδίστακτο.

Δεν επιδιώκετε πραγματικά την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης σε όλα της τα επίπεδα. Θέλετε να πλήξετε αντιπάλους ενοχλητικούς και αυτός είναι ο μόνος σας σκοπός. Και το μόνο που έχω να πω σε όλα αυτά είναι ότι δεν θα σας περάσει».