Η ανακοίνωση του δήμου Καβάλας για τον χιονιά προφανώς δεν έπεισε τον Μάκη Παπαδόπουλο

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας, η Δημοτική Αρχή «πιάστηκε στον ύπνο»...

Έλλειψη προετοιμασίας, ενημέρωσης των πολιτών αλλά και συντονισμού του δήμου Καβάλας για την αντιμετώπιση της «Λητούς», του χιονιά που «έπληξε» την περιοχή μας κάνει λόγο ο Μάκης Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας τους χαρακτηρισμούς του για τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής με λέξεις όπως «ανοργανωσιά» και «ανικανότητα».

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας προφανώς δεν πείστηκε από την ανακοίνωση-απολογισμό που εξέδωσε το Γραφείο της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα (διαβάστε την εδώ) στην οποία γίνεται λόγος για πλήρη ετοιμότητα του δημοτικού «μηχανισμού».

Ο κ. Παπαδόπουλος επίσης καταθέτει με ανακοίνωσή του τις προτάσεις της παράταξής του, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον το ίδιο «σκηνικό», ενώ από τα «βέλη» του δεν ξεφεύγει ούτε η διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του δελτίου Τύπου του Μάκη Παπαδόπουλου και του Τόπου της Ζωής μας.

Η διοίκηση του Δήμου δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει ούτε μία απλή χιονόπτωση…

«Στις 26 Νοεμβρίου 2017, με ανακοίνωσή μας, επισημάναμε στη Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί εγκαίρως με την ετοιμότητα σχεδίων, προσωπικού, ειδικών μηχανημάτων και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων. Προτείναμε μάλιστα πολύ συγκεκριμένα μέτρα.

3 μήνες μετά, στην πρώτη μικρής έντασης κακοκαιρία, η Δημοτική Αρχή “πιάστηκε πάλι στον ύπνο”, αποδεικνύοντας ότι δεν έμαθε τίποτα από τα παθήματα του περσινού Ιανουαρίου:

  • δεν υπήρχε σωστή προετοιμασία, στα σχολεία και στις γειτονιές δεν υπήρχε αλάτι, ιδιωτικά συνεργεία δεν επιστρατεύτηκαν.
  • δεν υπήρχε έγκαιρη και επαρκής παρέμβαση, δεν υπήρχαν αρκετά μηχανήματα σε θέσεις ώστε να μπορούν να επέμβουν άμεσα και να καλύψουν άμεσα μία μεγάλη περιοχή.
  • δεν υπήρχε σωστή ενημέρωση των πολιτών, αντί να κατηγορεί η Δήμαρχος τους οδηγούς και να κάνει υποδείξεις μετά την κακοκαιρία για αλυσίδες και… χιονολάστιχα (τα οποία δεν έχει σχεδόν κανένας οδηγός!), θα μπορούσε να ενημερώσει τους πολίτες και φυσικά τα σχολεία πριν από την κακοκαιρία και να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες. Η κ. Δήμητρα Τσανάκα έχει μάθει όμως να αφήνει τα προβλήματα να “σκάνε” και μετά να προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα…
  • δεν υπήρχε συντονισμός, και ιδιαίτερα με τα σχολεία και με τους συνοικιακούς συλλόγους, ώστε να μην κλείσει ο δρόμος του Νοσοκομείου, να μην προκληθεί κυκλοφοριακό “κομφούζιο” και να μην αποκλειστούν ολόκληρες συνοικίες. Αν ένας δρόμος δεν πρέπει να κλείνει ποτέ, αυτός είναι του Νοσοκομείου. Κι όμως έκλεισε!

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες που έκαναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, τόσο στον Δήμο όσο και στην Περιφέρεια. Δυστυχώς, δεν αρκούν.

Η ανοργανωσιά και η ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής είναι τέτοια που εδώ και έναν χρόνο (!) δεν μπορεί να επισκευάσει το ειδικό πολυμηχάνημα του Δήμου που χρησιμεύει ακριβώς για τέτοιες καταστάσεις! Και φυσικά, η δικαιολογία έτοιμη: “δεν φταίμε εμείς, φταίνε άλλοι”…

Εμείς προτείνουμε (και πάλι…) στη διοίκηση του Δήμου:

  • να επικαιροποιήσει τα σχέδια αντιμετώπισης φυσικών και άλλων καταστροφών του Δήμου, έτσι ώστε ο κάθε εμπλεκόμενος να γνωρίζει τον ρόλο του και τις αρμοδιότητές του. Βγήκε πάλι η Δήμαρχος στα τηλεοπτικά κανάλια και στα ραδιόφωνα και έλεγε ό,τι της κατέβαινε στο κεφάλι.
  • να επικαιροποιήσει τα μνημόνια ενεργειών που περιγράφουν τις προβλεπόμενες ενέργειες που πρέπει να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε κάθε φάση αντιμετώπισης ενός έκτακτου φαινομένου.
  • να ενισχύσει το προσωπικό του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου με εξειδικευμένους συνεργάτες (από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα).
  • να ελέγξει την κατάσταση του αλατιού που έχει στις αποθήκες και να προμηθευτεί άμεσα την απαραίτητη ποσότητα που επιπλέον χρειάζεται, να συντηρήσει τα μηχανήματα που διαθέτει και να έχει σε ετοιμότητα άλλα μηχανήματα που μπορούν να επιστρατευτούν από ιδιωτικά συνεργεία.
  • να συνεννοηθεί με σωματεία επαγγελματιών, συνοικιακούς συλλόγους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση έκτακτων φυσικών φαινομένων. Να τους εντάξει στον σχεδιασμό, έτσι ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και να εξασφαλίσει εξοπλισμό και καύσιμα για λογαριασμό τους.

Η πολιτική προστασία χρειάζεται τη συνεργασία και την ενότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, γιατί σε τελική ανάλυση αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής.