«Σφήνα» στην κόντρα Παππά-Ιωσηφίδου για την Κρουαζιέρα μπαίνει ο Μάκης Παπαδόπουλος

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας «κλειδιά» για την ανάπτυξη του Τουρισμού Κρουαζιέρας είναι το Μνημείο UNESCO των Φιλίππων και ο Απόστολος Παύλος

Λίγες μέρες πριν, ο Βαγγέλης Παππάς είχε «επιτεθεί» στη Διοίκηση Τσανάκα και την πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ προσωπικά για το «ναυάγιο» του Τουρισμού Κρουαζιέρας, κάνοντας λόγο για ένα «στοίχημα που έχει χαθεί» (διαβάστε σχετικά εδώ), για να λάβει μια «πληρωμένη» απάντηση από την Αναστασία Ιωσηφίδου (διαβάστε την εδώ) στην οποία η ίδια κατηγορούσε τον επικεφαλής της ΚΑΠ για «αντιπολιτευτικές κορώνες» και ότι κινδυνεύει να γίνει η… ουρά του Μάκη Παπαδόπουλου.

Ο οποίος Μάκης Παπαδόπουλος έρχεται σήμερα με δική του ανακοίνωση να καταθέσει την άποψη -στη «γραμμή» του Βαγγέλη Παππά- ότι ο δήμος Καβάλας δεν έχει κάνει τίποτε για να αναδείξει την αυτόνομη πορεία του στην Κρουαζιέρα και έχει απλά αποδεχθεί τον ρόλο του «εξαρτημένου» από την Κωνσταντινούπολη λιμανιού.

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας προτείνει στη Δημοτική Αρχή να «εκμεταλλευθεί» δύο πολύ σημαντικά «χαρτιά» που διαθέτει και στον Τουρισμό της Κρουαζιέρας που δεν είναι άλλα από τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων -αναγνωρισμένο πλέον ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO- και τη «σύνδεση» της πόλης με τον Απόστολο των Εθνών, Παύλο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Παπαδόπουλου.

“Κλειδιά” για την ανάπτυξη και της κρουαζιέρας το Μνημείο ΟΥΝΕΣΚΟ των Φιλίππων και ο Απόστολος Παύλος 

4 χρόνια τώρα, η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν έχει καταλάβει τι πρέπει να κάνει η ίδια ώστε ο Δήμος να συμβάλλει στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας. Όπως σε όλα τα θέματα που αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη, έτσι και σε αυτό, η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να κάνει τη δουλειά των επιχειρηματιών του τουρισμού, και όχι τη δουλειά ενός Δήμου. Και ποια είναι η δουλειά του Δήμου: οι υποδομές που θα δημιουργηθούν, για να κάνουν πιο ελκυστική την πόλη και να φέρουν τουρισμό, μαζί με τον συνολικό τουριστικό σχεδιασμό.

Στον τομέα της κρουαζιέρας, η διοίκηση του Δήμου έχει αποδεχτεί τον ρόλο του εξαρτημένου από την Κωνσταντινούπολη τουριστικού προορισμού, με συνέπεια να υφίσταται ο τουρισμός μας τις διακυμάνσεις που δημιουργούνται από την κατάσταση στην Τουρκία ή αλλού. Βεβαίως, αυτή η επιλογή είναι ως ένα σημείο αναγκαία, γιατί αυτή είναι η τάση της ίδιας της αγοράς κρουαζιέρας.

Ωστόσο, έχει σκεφτεί ποτέ η Δημοτική Αρχή ότι η Καβάλα θα μπορούσε να παίξει αυτόνομο ρόλο στην κρουαζιέρα; Σαφώς και όχι.

Τα “κλειδιά” για την αυτόνομη ανάπτυξη και της κρουαζιέρας, όπως και του τουρισμού μας γενικότερα, τα κρατούν οι αρχαίοι Φίλιπποι ως μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ, η παγκόσμια εμβέλεια του γεγονότος της έλευσης του Αποστόλου Παύλου και της πρώτης στην Ευρώπη Χριστιανικής διδασκαλίας στους Φιλίππους και η βάπτιση της Λυδίας ως της πρώτης Ευρωπαίας Χριστιανής. Επιπλέον, τα απομεινάρια της αρχαίας Εγνατίας οδού θα μπορούσαν να παίξουν συμπληρωματικό ρόλο.

Δυστυχώς, η διοίκηση του Δήμου δεν ξεκίνησε ποτέ καμία προσπάθεια να προωθήσει μία μελετημένη και σχεδιασμένη αξιοποίηση αυτής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Εδώ και 2 χρόνια, έχουμε προτείνει την άμεση εκπόνηση ειδικού σχεδίου ανάπτυξης και προβολής του μνημείου ΟΥΝΕΣΚΟ των Φιλίππων με συγκεκριμένες δράσεις. Έχουμε προτείνει μάλιστα το σχέδιο αυτό να ενσωματωθεί επισήμως στα Σχέδια Τουριστικής Προβολής του Δήμου, για να γίνει τουλάχιστον η αρχή.

Η Δημοτική Αρχή αρνείται να αποδεχτεί την πρόταση αυτή, χωρίς βέβαια να έχει αντιπροτείνει ποτέ κάτι άλλο.

Όσο η διοίκηση του Δήμου στέκει ανήμπορη να προωθήσει την αξιοποίηση του Μνημείου ΟΥΝΕΣΚΟ των Φιλίππων και του Αποστόλου Παύλου, θα βλέπουμε τις ευκαιρίες για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας να “χάνονται” και θα μας “τρώει” η μιζέρια και η εσωστρέφεια…».