Εκλογές στις ΝΟΔΕ: Κώλυμα με την υποψηφιότητα Δράκου εξαιτίας του… ασυμβίβαστου

Διάταξη για τα μονοπρόσωπα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού και όσους έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες δημιουργεί θέμα με την υποψηφιότητα του απερχόμενου προέδρου της ΝΟΔΕ Καβάλας-Οδηγίες και... ημερομηνίες για τους υποψηφίους

Διευκρινίσεις για την εσωκομματική εκλογική διαδικασία της Κυριακής 13 Μαΐου 2018 με σκοπό την ανάδειξη προέδρων και μελών στα Όργανα της Νέας Δημοκρατίας, ήτοι στις ΔΗΜΤΟ και στις ΝΟΔΕ, αλλά και για το θέμα το οποίο προέκυψε με την υποψηφιότητα του ίδιου, έδωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας Χαράλαμπος Δράκος, στο περιθώριο της συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Μαρτίου 2018 ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Δράκος τόνισε αρχικά ότι οι εσωκομματικές εκλογές δεν γίνονται… εκτάκτως φέτος, καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό του κόμματος, πλέον θα γίνονται κάθε 2 χρόνια και όχι κάθε 3, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Επιπλέον, η διαδικασία για την ανάδειξη των αιρετών μελών των Οργάνων -πρόεδροι ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ, μέλη ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ- καθορίζεται από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή η οποία είναι επικεφαλής της όλης διαδικασίας των εκλογών και καλύπτει και τα όσα θέματα δεν καλύπτονται από το καταστατικό και τον κανονισμό της Πανελλαδικής Οργάνωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμιά «φωτογραφική διάταξη» πίσω από την όλη διαδικασία.

Οι ημερομηνίες-κλειδιά για τις εκλογές

  • Την Τρίτη 10 Απριλίου 2018 είναι η καταληκτική ημερομηνία της ενημέρωσης με αντικαταβολή της κάρτας των μελών του κόμματος, ώστε να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κόμμα, καθώς μόνο όσοι έχουν πληρώσει τη συνδρομή (1 ευρώ τον μήνα, ήτοι 12 ευρώ τον χρόνο) έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν. Αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, τα μέλη θα μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018
  • Η έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων αρχίζει από την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα σε 10 μέρες

Είτε είμαι υποψήφιος είτε όχι, θα είμαι παρών στις εκλογές της ΝΟΔΕ

Μια διάταξη του κόμματος για τις προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να πληροί ο εκάστοτε υποψήφιος πρόεδρος των ΝΟΔΕ, βγάζει εκτός τον Χαράλαμπο Δράκο, καθώς, σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, όπως την περιέγραψε ο ίδιος, «τα μονοπρόσωπα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού και όσοι έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες, δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα», κάτι που «πιάνει» τον κ. Δράκο, ο οποίος είναι Γενικός Γραμματέας του δήμου Καβάλας και συνεπώς έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες.

«Όταν εξέφρασα την επιθυμία να θέσω υποψηφιότητα, είχα μείνει στην προηγούμενη διάταξη, η οποία αφορούσε μόνο τα μονοπρόσωπα όργανα 1ου και 2ου βαθμού. Δεν μπορώ να καταλάβω, για παράδειγμα, γιατί ο φίλος μου ο Πέτρος Πετρόπουλος, μέλος του κόμματος, να μη μπορεί να θέσει υποψηφιότητα. Ποια είναι η εκτελεστική του αρμοδιότητα;», διερωτήθηκε ο ίδιος, παραδεχόμενος, δε, ότι ο ίδιος έχει εκτελεστική αρμοδιότητα και είναι, ίσως, ο μόνος υποψήφιος πρόεδρος ΝΟΔΕ στην Ελλάδα η υποψηφιότητα του οποίου εμπίπτει στη συγκεκριμένη διάταξη.

«Το αν θα είμαι ή όχι υποψήφιος είναι δική μου απόφαση. Εγώ θα δώσω λόγο μόνο στον εαυτό μου και στη θέση την οποία με όρισε η δήμαρχος Καβάλας. Όμως είτε είμαι υποψήφιος είτε όχι, θα είμαι παρών στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας, ενώ τόνισε ότι όπως και να ‘χει, θα συναντηθεί με τη δήμαρχο και θα συζητήσει το θέμα.