Η πρώτη επιστολή του Osman Kavala μετά τον 5ο μήνα της φυλάκισής του

Ο γνωστός Καβαλιώτης, στην καταγωγή, ακτιβιστής τονίζει πως αν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν αρθεί, η άνοιξη δεν πρόκειται να έρθει στην Τουρκία

Ήταν η Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 όταν η τουρκική αστυνομία συνέλαβε την τον επιχειρηματία και ακτιβιστή Osman Kavala, στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Ο Kavala, αρχικά μεταφέρθηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία μετά την έκδοση απόφασης για την κράτησή του επί επτά ημέρες. Στην συνέχεια αποφασίστηκε η φυλάκισή του με τον ίδιο να βρίσκεται έως και σήμερα στις φυλακές της Σηλυβρίας.

Ο Osman Kavala είναι πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου Anadolu Kultur, ενώ είχε συλληφθεί μόλις έφτασε στην Κωνσταντινούπολη από ένα συνέδριο στο οποίο είχε συμμετάσχει στην πόλη Γκαζιαντέπ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Μόλις έναν μήνα πριν, τον Σεπτέμβριο του 2017, o Osman Kavala είχε βρεθεί για πολλοστή φορά στην πόλη των προγόνων του για να συνυπογράψει μαζί με τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού Γιάννη Βύζικα το πρωτόκολλο συνεργασίας στο πλαίσιο της δημιουργίας του δικτύου «Οι δρόμοι του καπνού» («Tobacco Roads») εκπροσωπώντας το Ινστιτούτο Anadolu Kültür του οποίου είναι ιδρυτής και πρόεδρος. Ο Kavala διακρίθηκε επίσης για την πλούσια δράση του ως ακτιβιστής-υπέρμαχος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρώτη επικοινωνία με τον έξω κόσμο για τον Osman Kavala

Για πρώτη φορά μετά την άδικη απόφαση φυλάκισής του, επετράπη στον Kavala να μεταφέρει τις σκέψεις του στον έξω κόσμο μέσω ενός γράμματος, απαντώντας έτσι στους χιλιάδες ανθρώπους και φορείς σε όλο τον πλανήτη που έδειξαν ενδιαφέρον για την υπόθεσή του. Εκεί ο Καβαλά μιλά για την καθημερινότητά του στην φυλακή, αλλά και για την απόφαση να μπορεί να γράφει και να λαμβάνει επιστολές και να βλέπει συχνότερα τους δικηγόρους του. Μιλά όμως και για τις άδικες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες Τούρκοι που βρέθηκαν στην φυλακή κατηγορούμενοι ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά επισημαίνει πως όσο δεν αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δημιουργεί παντού εχθρούς του καθεστώτος, τόσο η άνοιξη δεν θα έρχεται στην Τουρκία.

Ολόκληρη η επιστολή του Osman Kavala

«Έχω ολοκληρώσει τον πέμπτο μήνα της παραμονής μου στο Silivri (Σηλυβρία). Είμαι υγιής και περπατάω σχεδόν δύο ώρες καθημερινά στην αυλή μου. Δεν έχω κανένα παράπονο σχετικά με το φαγητό. Άρχισα να φορώ γυαλιά μετά την σύσταση του γιατρού των φυλακών και αυτό μου έκανε ευκολότερο το να διαβάσω. Ο χρόνος περνάει μεταξύ της ανάγνωσης, της λήψης σημειώσεων, περπατώντας, και πλένοντας ή καθαρισμό. Με ενημέρωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι περιορισμοί στην περίπτωσή μου καταργήθηκαν. Το να γράφω και να λαμβάνω επιστολές και να βλέπω πιο συχνά τους δικηγόρους μου θα κάνει τη ζωή μου πιο εύκολη εδώ.

Η άλλη σημαντική αλλαγή στην κατάστασή μου είναι ότι ο ήλιος αρχίζει να εμφανίζεται στην αυλή μου. Μετά την απουσία του κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, εμφανίζεται τελικά στους τοίχους. Αυτό μου δίνει μια αίσθηση ανακούφισης. Παρόλο που δεν μπορούμε να δούμε τι έχει φέρει και δεν μπορούμε να μυρίσουμε τα μυρωδιά του, αισθανόμαστε την άνοιξη ακόμα και μέσα στις αυλές της φυλακής. Τώρα περιμένουμε τα σπουργίτια να χτίσουν τις φωλιές τους και να επισκέπτονται τις αυλές μας.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει αλλαγή στις κακές συνθήκες που επικρατούν στις διαδικασίες. Φυσικά είμαι πολύ χαρούμενος για τις πρόσφατες αλλαγές, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στη φυλακή που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το πραξικόπημα, ούτε με τη βία. Χωρίς συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία, κατηγορούν εύκολα τους ανθρώπους για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων, όπως το να «είσαι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης», ότι επιθυμείς «να αλλάξει την συνταγματική τάξη» και «να ανατρέψεις την κυβέρνηση». Και όταν γίνει μια τέτοια κατηγορία, η κράτηση συνεχίζεται. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετατρέπει τις αφύσικες κατηγορίες και τη θυματοποίηση σε συνηθισμένα φαινόμενα. Εφόσον η σκιά της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν έχει αρθεί από το Σύνταγμα, δεν φαίνεται πιθανό να ζήσουμε την άνοιξη που αισθανόμαστε τώρα στις αυλές μας.

Στέλνοντας την αγάπη και τους χαιρετισμούς μου σε όλους όσοι έχουν δείξει ενδιαφέρον και περιέργεια για την κατάστασή μου και σε όσους μου έχουν γράψει».

Osman Kavala
3 Απριλίου 2018, Silivri