Δήμητρα Τσανάκα για υποχρεωτική προσχολική αγωγή: Ποτέ δεν συναίνεσα! Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου…

Η δήμαρχος δηλώνει επιφυλακτική για την εφαρμογή του μέτρου και «αδειάζει» το Υπουργείο Παιδείας για την ανακοίνωσή του σχετικά με τη «συναίνεση» των 184 δήμων-«πιλότων»

Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, ξεκινάαπό το σχολικό έτος 2018-2019 σε 184 δήμους της χώρας η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων που θα συμπληρώσουν την 31ηΔεκεμβρίου του 2018 την ηλικία των 4 ετών. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι δήμοι ΚαβάλαςΠαγγαίουΝέστου αλλά και Θάσου.

Σύμφωνα με τον νόμο, η φοίτηση των νηπίων, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των 4 ετών, γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το ερχόμενο σχολικό έτος και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με  κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών και ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η σχετική εισήγηση διατυπώνεται μετά από γνώμη της τριμερούς Επιτροπής. Η Τριμερής  Επιτροπή αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δημάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη.

Μετά τις αντιδράσεις που ξεκίνησαν να σημειώνονται, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, η οποία συμμετείχε στην εν λόγω Επιτροπή προχωρά σήμερα σε δήλωσή της, διευκρινίζοντας οτι διατηρεί τις επιφυλάξεις της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης Τσανάκα όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου της δημάρχου.

Κανένα κείμενο δεν συντάχθηκε, καμιά ψηφοφορία δεν έγινε…

«Βάσει του Ν. 4521/2018 η εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δυνάμει της οποίας εκδίδεται η κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, διατυπώνεται μετά από γνώμη τριμερούς Επιτροπής, η οποία αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δημάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη.

Η επιτροπή αυτή ατύπως συνεκλήθη στις 12 το μεσημέρι της 26 Μαρτίου 2018 και περιορίστηκε σε πληροφόρηση όσον αφορά τον αριθμό των παιδιών, τα οποία θα ενταχθούν φέτος στο νέο σύστημα (279 παιδιά γεννημένα το 2014)

Η δήμαρχος εξέφρασε τις επιφυλάξεις της σε ό,τι αφορά το μεγάλο αυτό αριθμό παιδιών (χώρια οι ιδιωτικοί σταθμοί) και πώς θα μπορέσουν να ενταχθούν στα υπάρχοντα κτιριακά συγκροτήματα, δηλαδή στα νηπιαγωγεία.

Εξάλλου δήλωσε τον προβληματισμό της σε ότι αφορά το πλήγμα που θα δεχθούν οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Καβάλας (10 στον αριθμό σήμερα οι οποίοι φιλοξενούν περίπου 700 παιδιά).

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι, τo επαγγελματικό μέλλον των βρεφονηπιοκόμων, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με το φάσμα της ανεργίας, εν μέσω δυσμενέστατων οικονομικών συνθηκών, λόγω της μεγάλης μείωσης του αριθμού των παιδιών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία είχε ενημερωτικό χαρακτήρα κανένα κείμενο/απόφαση δεν συντάχθηκε, δεν τηρήθηκαν πρακτικά και δεν έγινε κανενός είδους ψηφοφορία ή έστω κατά πλειοψηφία».