Οικοδόμοι και Εμποροϋπάλληλοι καταγγέλλουν τον Γιάννη Πασχαλίδη: «Επιτέθηκε» με φωνές και… σπρωξιές σε γυναίκα-συνδικαλίστρια!

Για παρεμπόδιση ενημέρωσης ενόψει της Πρωτομαγιάς από τον Διευθυντή του ΕΠΑΣ και πρώην βουλευτή της ΝΔ κάνουν λόγο τα δύο Σωματεία που πρόσκεινται στο ΚΚΕ

Για υποκίνηση, «οργάνωση» αλλά και «καθοδήγηση» ενός «θερμού» επεισοδίου που εκτυλίχθηκε το πρωί της Πέμπτης 26 Απριλίου 2018 στις Σχολές Μαθητείας (ΕΠΑΣ) και ΙΕΚ του ΟΑΕΔ Καβάλας καταγγέλλουν τον Γιάννη Πασχαλίδη το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων νομού Καβάλας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των συνδικαλιστών, ο Διευθυντής των Σχολών του ΟΑΕΔ στην Καβάλα και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, με τη στάση του όχι μόνον δεν εμπόδισε αλλά αντιθέτως «ενθάρρυνε» μία ομάδα «μαθητών» (δικά τους τα εισαγωγικά) να «επιτεθούν» στα στελέχη των δύο Σωματείων που είχαν βρεθεί στον χώρο των Σχολών για να ενημερώσουν για τις κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο-καταγγελία των δύο Σωματείων της Καβάλας που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.

Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από ανθρώπους σαν τον κ. Πασχαλίδη και από τους μηχανισμούς που εξυπηρετεί…

«Μπροστά στον αγωνιστικό εορτασμό και την απεργιακή κινητοποίηση της 1ης του Μάη τα ταξικά Σωματεία πήραμε την πρωτοβουλία και φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές να οργανώσουμε την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018, περιοδεία στις Σχολές Μαθητείας (ΕΠΑ.Σ) και Ι.Ε.Κ. του ΟΑΕΔ Καβάλας για να ενημερώσουμε τους μαθητές και τους σπουδαστές των σχολών για τη σημασία και την αξία της Πρωτομαγιάς, για τους αγώνες των εργαζομένων και εδώ στην Καβάλα.

Κι ενώ η περιοδεία είχε ξεκινήσει ομαλά στις σχολές του ΙΕΚ, ο διευθυντής του ΕΠΑΣ κ. Πασχαλίδης Ιωάννης, πρώην βουλευτής και στέλεχος της ΝΔ, εντελώς απρόκλητα –ουρλιάζοντας στην κυριολεξία– επιτέθηκε φραστικά με χαρακτηρισμούς και σπρωξιές, σε γυναίκα-μέλος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων που βρισκότανε στον προαύλιο χώρο για να μοιράσει υλικό για την Πρωτομαγιά.

Η πράξη του αυτή έδωσε το έναυσμα σε μια μικρή ομάδα «μαθητών» να επιτεθεί στους συνάδερφους που ήταν εκεί για να ενημερώσουν τους μαθητές και έσπασαν ταμπλό με φωτογραφικό υλικό που είχε τοποθετεί στον χώρο. Η επίθεση αυτή σταμάτησε από την συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών  που προσέτρεξε στο σημείο. Το συγκεκριμένο στέλεχος της ΝΔ όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να την σταματήσει αλλά είναι ξεκάθαρο ότι την «οργάνωσε» και την «καθοδήγησε».

Τα Σωματεία Οικοδόμων κι Εμποροϋπαλλήλων Καβάλας, καταγγέλλουμε τον διευθυντή του ΕΠΑΣ κ. Πασχαλίδη διότι για ακόμη μια φορά όπως και στο παρελθόν προσπάθησε να φιμώσει τη φωνή των εργατών μέσα στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης, την οργάνωση των εργαζομένων σπουδαστών στα σωματεία τους. Φυσικά δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από ανθρώπους σαν τον εν λόγω κύριο και από τους μηχανισμούς που εξυπηρετεί.

Τρέμουν και μόνο στην ιδέα ότι οι νέοι εργαζόμενοι θα μάθουν τι μπορούν να καταφέρουν αν οργανωθούν στα σωματεία τους. Ότι με οργάνωση και αγώνα ενάντια στα αφεντικά, οι παππούδες τους κατάφεραν όλες αυτές τις κατακτήσεις που μας παίρνουν πίσω τα τελευταία χρόνια. Για τους εργάτες τους Σικάγο την 1η Μάη 1886 που ξεσηκώθηκαν και απαίτησαν για πρώτη φορά το 8ωρο. Για τους αγώνες των εργατών στην Ελλάδα τον Μάη του 1936 και τους σκληρούς αγώνες των καπνεργατών στην Καβάλα. Για τους 200 της Καισαριανής τον Μάη του 1944 που εκτελεστήκαν από τους ΝΑΖΙ σαν αντίποινα στον αγώνα του λαού μας.  Ότι ο λαός άμα οργανωθεί μπορεί, και αυτή είναι η ουσία της Πρωτομαγιάς.

Την στιγμή που η αστική τάξη της χώρας μας οξύνει τους ανταγωνισμούς της με την αστική τάξη της Τουρκίας. Την στιγμή που η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις εμπλέκουν τον λαό μας σε επικίνδυνα παιχνίδια, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ να κρατάνε το λαό υποταγμένο και κυρίως το κομμάτι των νέων εργαζόμενων. Να δέχονται αδιαμαρτύρητα όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, να συμβιβάζονται με το καθεστώς της μόνιμης φτώχειας, της υποαπασχόλησης και της ανεργίας. Να ζούνε φοβισμένοι κάτω απ’ την απειλή ότι αν διεκδικήσουν το δίκιο τους θα έρθουν τα χειρότερα.

Αυτές είναι και οι επαγγελματικές σχολές που υπηρετεί  ο συγκεκριμένος κύριος. Δηλαδή οι σχολές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών.

Ένα σχολείο που αναγκάζει τους σπουδαστές να βάζουν διαρκώς το χέρι στη τσέπη για αναλώσιμα και υλικά, για τη μετακίνησή τους σε σχολή και δουλειά. Που όταν βρουν επιτέλους μια θέση για πρακτική άσκηση, απασχολούνται σε πολλές περιπτώσεις σε άσχετα με τις σπουδές τους αντικείμενα. Που στην ουσία τους εκμεταλλεύονται οι εργοδότες σαν φτηνό εργατικό δυναμικό, που δουλεύουνε τζάμπα και πέραν του ωραρίου τους, καλύπτοντας κενά που υπάρχουν στο μόνιμο προσωπικό.

Ένα σχολείο με ιδιαίτερα και σημαντικά προβλήματα και στους εκπαιδευτικούς. Στην πλειοψηφία τους ωρομίσθιοι υπό καθεστώς ομηρίας, με εργασιακή ανασφάλεια και την αβεβαιότητα αν θα καταφέρουν να λάβουν το επίδομα ανεργίας το διάστημα που κλείνει η σχολή. Αν θα επαναπροσληφθούν τη νέα χρονιά, παρόλο που πολλοί απ’ αυτούς έχουν ακόμα και πάνω από είκοσι χρόνια προϋπηρεσία στις Σχολές.

Όμως οι σπουδαστές όπως και οι εργαζόμενοι έχουμε απαιτήσεις για το παρόν και το μέλλον της ζωής μας! Όπως παλεύουμε καθημερινά για να τα βγάλουμε πέρα στο μεροκάματο και τη ζωή, έτσι, με την ίδια δύναμη χρειάζεται να παλεύουμε ο ένας πλάι στον άλλο για τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα στην εκμετάλλευση και την αδικία που εξασφαλίζει πλούτη στους λίγους και φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια, αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον στους πολλούς.

Στους σημερινούς και αυριανούς εργαζόμενους που από τα χέρια και το μυαλό τους θα περνάνε τα πάντα, η δύναμή τους μπορεί να γίνει πιο μεγάλη όταν οργανώσουν τον αγώνα τους μαζί με τα σωματεία τους. Χρειάζεται να αντιτάξουμε τη δική μας δύναμη, την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς και σπουδών. Σπουδαστές, εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι, ενωμένοι σαν μια γροθιά που δε θα συμβιβαζόμαστε με το μέλλον που μας ετοιμάζουν και μας επιβάλλουν τα αφεντικά και οι κυβερνήσεις τους. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, γιατί εμείς δουλεύουμε και παράγουμε όλο τον πλούτο. Έχουμε κάθε δικαίωμα να συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει»!

Καλούμε όλους τους μαθητές της ΕΠΑΣ και του ΙΕΚ του ΟΑΕΔ να γυρίσουν την πλάτη σε τέτοια φαινόμενα. 

Να οργανωθούν στα σωματεία του κλάδου που ανήκουν. 

Όλοι και όλες στην Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την 1η Μάη 10:00πμ στην Κεντρική Πλατεία.