Γιάννης Πασχαλίδης: Ψευδής και άνανδρη η καταγγελία των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ!

Ο Διευθυντής της Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ Καβάλας απαντά στα περί «επίθεσής» του σε γυναίκα-συνδικαλίστρια - Οι... «συστάσεις» του προς το KAVALA POST και η απάντησή μας

Το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 δημοσιεύσαμε μία δημόσια καταγγελία δύο Σωματείων της Καβάλας που πρόσκεινται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) κατά του Γιάννη Πασχαλίδη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων νομού Καβάλας και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων νομού Καβάλας, ο κ. Πασχαλίδης με την ιδιότητά του ως Διευθυντής της Σχολής Μαθητείας ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ Καβάλας «επιτέθηκε» σε γυναίκα-συνδικαλίστρια εντός του χώρου της σχολής στο πλαίσιο ενημέρωσης ενόψει της Πρωτομαγιάς (διαβάστε το πλήρες κείμενο της καταγγελίας εδώ).

Σήμερα δημοσιεύουμε την απάντηση-διάψευση του Γιάννη Πασχαλίδη. Ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζει το περιεχόμενο της καταγγελίας ως απόλυτα ψευδές και «δίνει» τη δική του εκδοχή των γεγονότων (ολόκληρη η επιστολή του παρατίθεται παρακάτω).

Οι «αιχμές» για το KAVALA POST και η απάντησή μας

Στην κατακλείδα της επιστολής του ο κ. Πασχαλίδης επιλέγει να «ψέξει» και εμάς για την επιλογή (!) μας να δημοσιεύσουμε την καταγγελία των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και μάλιστα με… μεγάλα γράμματα.

Πρώτον, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον πρώην βουλευτή ότι δεν είμαστε εφημερίδα, αλλά site και η επιλογή του μεγέθους των γραμμάτων δεν είναι μία από τις… επιλογές μας!

Δεύτερον, να του υπενθυμίσουμε ότι τα δύο Σωματεία που προχώρησαν στη δημόσια καταγγελία είναι δύο αναγνωρισμένα Σωματεία που εκπροσωπούνται νόμιμα. Είτε συμφωνούμε πολιτικά είτε όχι, από τη στιγμή που ισχύει το ως άνω πλαίσιο, η Διοίκηση και τα μέλη τους φέρουν ακέραια την ευθύνη των όσων δημόσια, επαναλαμβάνουμε, υποστηρίζουν.

Τρίτον, δεν είναι δική μας «δουλειά» να εξακριβώσουμε το αληθές ή όχι μιας δημόσιας καταγγελίας που κατατίθεται θεσμικά (όπως, για παράδειγμα, θα πράτταμε σε περίπτωση που επρόκειτο για μια απλή καταγγελία ενός πολίτη), αλλά να δημοσιεύσουμε τον αντίλογο σε αυτήν, όπως καλή ώρα τώρα που δημοσιεύουμε την απάντηση και την… αλήθεια του κ. Πασχαλίδη.

Αυτά τα λίγα προς το παρόν. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης-διάψευσης Πασχαλίδη.

Φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού πως οι συντάκτες της επιστολής βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου…

«Αγαπητοί συντάκτες του ιστοτόπου KAVALA POST,
Με αυτή την επιστολή μου θα ήθελα να απαντήσω στην από 28/04/2018 δημοσίευση της καταγγελίας μέρους συνδικαλιστών Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων και Ιδιωτικών εμποροϋπαλλήλων (που ανήκων στο ΠΑΜΕ). Αισθάνομαι αυτή την ανάγκη,  γιατί το περιεχόμενο της καταγγελίας είναι, πρώτον, ως επί το πλείστον ψευδές, και δεύτερον θίγει το έργο και το διδακτικό προσωπικό των σχολών ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ.

Αρχικά, θα ήθελα να αναφερθώ στα γεγονότα, όπως ακριβώς εκτυλίχθηκαν!

Tην Τρίτη 24/4/2018 και ώρα 18:30 εμφανίσθηκαν μέλη των Σωματείων: 1) Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων και 2) Ιδιωτικών εμπορουπαλλήλων (που ανήκουν στο ΠΑΜΕ), και κατέθεσαν αίτηση στον υποδιευθυντή του σχολείου κ. Καψιτίδη Αθανάσιο, καθότι εγώ βρισκόμουν σε αίθουσα διδασκαλίας. Με την αίτησή τους ζητούσαν να απευθυνθούν την 26/4/2018στους μαθητές του σχολείου για την Πρωτομαγιά.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των σχολών ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ του Ν. 3475/06 αρθ. 19: «Απαγορεύεται στους χώρους του σχολείου η προσέλευση συνδικαλιστών από τους χώρους εργασίας  των  μαθητών ή από άλλους χώρους, καθότι οι μαθητές είναι απόλυτα ικανοί να εκφράσουν μόνοι τους  τις απόψεις τους». Επομένως, γίνεται κατανοητό πως το περιεχόμενο της αίτησης, και κυρίως τα πρόσωπα που αιτούνταν, τίθενται εξ υπαρχής εκτός του σχολικού κανονισμού. Παρά ταύτα, έστειλα την Τετάρτη 25/4/2018 την αίτησή τους στην Κεντρική διοίκηση (Δ/ΣΗ Α2) και ανέμενα απάντηση.

Την Πέμπτη 26/4/2018 το απόγευμα και ενώ βρισκόμουν στο γραφείο μου ειδοποιήθηκα από εκπαιδευτικό ότι στον αύλειο χώρο, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο των εγκαταστάσεων του σχολείου, 6-7 μέλη των ανωτέρω σωματείων, είχαν τοποθετήσει ταμπλώ και μοίραζαν υλικό στους μαθητές. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να επισημάνω πως οι συγκεκριμένοι γνώριζαν ότι δεν έχουν άδεια, κάτι το οποίο όχι μόνο δεν τους αποθάρρυνε, αλλά μάλιστα επέλεξαν και το κεντρικότερο σημείο του σχολείου για να πραγματοποιήσουν την ενέργεια τους.

Σε κάθε περίπτωση, εγώ τους πλησίασα και τους ζήτησα ευγενικά να αποχωρήσουν. Οι απαντήσεις τους προς το αίτημά μου αυτό ήταν  τουλάχιστον ειρωνικές τόσο προς το σχολείο όσο και προς το πρόσωπο μου. Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στην καταγγελία τους, καταλαβαίνει με τι απαξία αντιμετωπίζουν τους μαθητές και το διδακτικό προσωπικό των σχολών ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Σε πείσμα των όσων άκουγα, συνέχισα να τους ζητάω να αποχωρήσουν, διότι βρίσκονταν χωρίς άδεια στο χώρο του Σχολείου. Οι συγκεκριμένοι, όμως, συνέχιζαν να μου απευθύνονται στον ίδιο τόνο, με προέτρεπαν δε να καλέσω την Αστυνομία. Και ξέρουμε όλοι πολύ καλά ποιο θα ήταν το περιεχόμενο της καταγγελίας τους σε εκείνη τη περίπτωση…

Σε αυτό το σημείο, υπενθυμίζω πως η συζήτηση μεταξύ εμού και των συνδικαλιστών γινόταν μπροστά στα «έκπληκτα» μάτια των μαθητών μας, οι οποίοι βρίσκονταν για διάλειμμα στο χώρο και μη γνωρίζοντας τι συμβαίνει άκουγαν να «εξοβελίζονται» απαξιωτικές εκφράσεις εναντίον των ιδίων, αλλά και των καθηγητών τους. Προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση, προσπαθήσαμε με το διδακτικό προσωπικό να απομακρύνουμε τους μαθητές, προτρέποντας τους να μπουν στις αίθουσες διδασκαλίας. Κάτι τέτοιο κατέστη δυνατό με το πέρας του διαλείμματος, διότι καταλαβαίνετε πως προσπαθούσαμε 5 καθηγητές να συγκρατήσουμε 80 και πλέον μαθητές, οι οποίοι έγιναν το επίκεντρο απαξιωτικών σχολίων, χωρίς να έχουν φταίξει σε τίποτα. Με την απομάκρυνση των μαθητών και μη έχοντας, λοιπόν, κάποιον άλλον να «πλήξουν» ή να «αδικήσουν», οι προαναφερθέντες παρέμειναν στο χώρο για περίπου μισή ώρα και, έπειτα, απομακρύνθηκαν.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως ενήργησα κατά τα προβλεπόμενα για να διαφυλάξω την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου ως διευθυντής, ενώ δεν επιτέθηκα φραστικά ή άλλως πως σε κανέναν, πόσο μάλλον σε γυναίκα συνδικαλίστρια. Ειδικά η τελευταία καταγγελία είναι τόσο ψευδής όσο και άνανδρη. Προς επίρρωση των όσων ισχυρίζομαι, τα σχόλια των μαθητών του σχολείου κάτω από την ανάρτηση της συγκεκριμένης καταγγελίας στη σελίδα σας στο facebook φανερώνουν το τι πραγματικά εκτυλίχθηκε. Είναι, άλλωστε, οι πιο αξιόπιστοι μάρτυρες για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Ο ρόλος μου ως διευθυντής των σχολών ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ δεν μου επιτρέπει να απαντήσω σε σχόλια σχετικά με τις πολιτικές μου απόψεις και δεν θα το πράξω (αν και ήταν και είναι καταφανής η προσπάθεια στοχοποίησης μου ως πρώην Βουλευτής της Ν.Δ.). Όταν, όμως, θίγεται η αξιοπιστία και το έργο των σχολών αυτών, οφείλω να απαντήσω. Το οφείλω στους μαθητές και το διδακτικό προσωπικό αυτής της σχολής!

Από το περιεχόμενο της καταγγελίας, φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού πως οι συντάκτες της βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου. Δεν γνωρίζουν πως οι μαθητές των σχολών αυτών απασχολούνται από οικογενειακές-μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αναπτύσσουν προσωπικούς-οικογενειακούς δεσμούς με τους εργοδότες τους. Οι σχολές μας προσφέρουν τη δυνατότητα στους μαθητές τους να εκπαιδευτούν σε τεχνικά επαγγέλματα και είναι οι μόνες που το κάνουν αυτό πανελληνίως, καλώς ή κακώς. Όντας από τους πιο έμπειρους εκπαιδευτικούς των σχολών, γνωρίζω πως το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών μας είναι ικανοποιημένοι με την επιλογή τους. Γι’ αυτό, καλώ και σας, αλλά και τους προαναφερθέντες να απευθυνθούν στους εργοδότες και στους εργαζομένους, πρώην μαθητές των σχολών, και να μάθετε επιτέλους ποιο είναι το έργο που προσφέρουμε στη κοινωνία!!!

Τέλος, με λυπεί πολύ το γεγονός πως η συντακτική σας ομάδα αποφάσισε να δημοσιεύσει, και μάλιστα με μεγάλα γράμματα, κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Προφανώς και δεν είμαι εδώ για να σας «μάθω» τη δουλειά σας. Φροντίστε, όμως, πριν θίξετε πρόσωπα και καταστάσεις, να μάθετε την αλήθεια. Ειδάλλως, κινδυνεύετε να χάσετε την αξιοπιστία σας… το λιγότερο.

Με εκτίμηση,
π. Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας
Γιάννης Πάσχαλίδης