Παρέμβαση των βουλευτών Χαράς Κεφαλίδου και Μιχάλη Τζελέπη για το Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης

Οι βουλευτές κατέθεσαν στον υπουργό Άμυνας την επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών της ΠΑΜ-Θ, με την οποία εκφράζεται η ησυχία τους για τη μελλοντική λειτουργία των Μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή της Καβάλας

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), χαιρετίζει την παρέμβαση των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαράς Κεφαλίδου (βουλευτή Δράμας) και Μιχάλη Τζελέπη (βουλευτή Σερρών) προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο σχετικά με την κατάργηση του Αεροπορικού Αποσπάσματος της Χρυσούπολης Καβάλας.

Στην αναφορά τους οι βουλευτές καταθέτουν και τη σχετική επιστολή της Ένωσης, στην οποία ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εκφράζουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους, σχετικά με τη μελλοντική λειτουργία των Μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή της Καβάλας.

Αναλυτικά η παρέμβαση των βουλευτών προς τον υπουργό Άμυνας

Σας υποβάλλουμε την επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ) στην οποία εκφράζουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους σχετικά με τη μελλοντική λειτουργία των Μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή της Καβάλας.

Στην επιστολή αυτή αναφέρουν ότι λόγω της επικείμενης κατάργησης του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης Καβάλας εκτιμάται ότι θα μετατεθεί σημαντικός αριθμός στρατιωτικών. Ως στρατιωτικοί, σαφώς και αποδέχονται την αναγκαιότητα των μεταθέσεων προκειμένου να επιτευχθεί στο μέγιστο η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.). Θα πρέπει όμως να λαμβάνεται υπ’ όψιν και ο παράγοντας άνθρωπος.

Επειδή η καταληκτική ημερομηνία υποβολής εντύπου επιθυμιών μεταθέσεων για το έτος 2018 έχει παρέλθει (το Φθινόπωρο κάθε έτους) δημιουργούνται καταστάσεις άνισης μεταχείρισης των στελεχών και παραβιάζουν το αυτονόητο αίσθημα δικαίου που διέπει τις Ε.Δ..

Επειδή η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητεί να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος -πριν την υλοποίηση των αποφάσεων- της άσκησης δικαιώματος υποβολής εντύπου επιθυμιών μεταθέσεων, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

Η επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών της ΠΑΜ-Θ

  1. Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), γίνεται συνεχώς αποδέκτρια έντονων προβληματισμών – ανησυχιών και διαμαρτυριών, από συναδέλφους, σχετικά με την μελλοντική λειτουργία των Μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή της Καβάλας, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής τους.
  2. Συγκεκριμένα με την (α) σχετική η απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνου Καμμένου σε σχετική με το θέμα επερώτηση του Βουλευτή Καβάλας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου αναφέρει ότι: «Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), γνωμοδότησε την 12η Ιανουαρίου 2018 επί σχετικής απόφασης του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου που περιελάμβανε την κατάργηση του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης αλλά και την αλλαγή οργανωτικών στοιχείων της 25ης Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων, με γνώμονα την εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων».
  3. Έτσι ο Νομός Καβάλας και ευρύτερα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βρέθηκαν για άλλη μια φορά προ τετελεσμένων γεγονότων, που επιδρούν δυσμενώς στην κοινωνική, και οικονομική ζωή του τόπου. Από την επικείμενη κατάργηση του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης εκτιμάται ότι σημαντικός αριθμός στρατιωτικών, θα μετατεθεί κατά το προσεχές διάστημα προς άλλες Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας. Η 25η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων που παραμένει, δύναται ανά πάσα στιγμή να μετακινηθεί για επιχειρησιακούς λόγους, με αποτέλεσμα την αποψίλωση της Μονάδας και της ευρύτερης περιοχής εν γένει, από χρήσιμο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και πολύτιμο υλικό υποστήριξης και κοινωνικής προσφοράς, κυρίως σε περιόδους οικολογικών καταστροφών.
  4. Τα ανωτέρω όπως είναι φυσικό, έχουν δημιουργήσει, στους κόλπους των συναδέλφων μας, ανησυχία, προβληματισμό, καχυποψία και αβεβαιότητα για το μέλλον. Ως Στρατιωτικοί σαφώς και αποδεχόμαστε την αναγκαιότητα των μεταθέσεων προκειμένου να επιτευχθεί στο μέγιστο η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.). Θα πρέπει όμως να λαμβάνεται υπ’ όψιν και ο ανθρώπινος παράγοντας καθώς και οι ανάγκες των μελών των οικογενειών των στελεχών.
  5. Λαμβάνοντας και συνεκτιμώντας το γεγονός παρέλευσης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής εντύπου επιθυμιών μεταθέσεων για το έτος 2018 σε χρόνο προγενέστερο των παραπάνω εξελίξεων γίνεται αντιληπτό ότι οι υλοποιήσεις των αποφάσεων της κατάργησης του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης αλλά και της αλλαγής των οργανωτικών στοιχείων και δομής της 25ης Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων, στις επικείμενες μεταθέσεις των στρατιωτικών εντός του 2018, δημιουργούν καταστάσεις άνισης μεταχείρισης των στελεχών, εκ μέρους της υπηρεσίας και παραβιάζουν κατάφορα το αυτονόητο αίσθημα δικαίου που διέπει τις Ε.Δ..
  6. Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), ζητεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.) να απευθυνθεί στην Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας τις παραπάνω ανησυχίες μας, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος πριν την υλοποίηση των αποφάσεων αυτών, και ο κάθε συνάδελφος να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα υποβολής εντύπου επιθυμιών μεταθέσεων συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα και να τακτοποιήσει οικογενειακά – προσωπικά θέματα που θα προκύψουν από την εκτέλεση μιας επικείμενης μετάθεσης.
  7. Τέλος, καλούμε τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και τους Βουλευτές, που εκλέγονται στον Νομό της Καβάλας και των όμορων Νομών Δράμας και Ξάνθης, να αναδείξουν το θέμα με τη μορφή επερώτησης στη Βουλή των Ελλήνων, συμβάλλοντας με την στάση τους στην αποκατάσταση των αδικιών που υπόκεινται επανειλημμένα οι Στρατιωτικοί.