ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας: Δεν γίνεται να είναι καθοριστικοί «κριτές» της εκπαίδευσης οι δήμαρχοι και οι δήμοι

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας παίρνει θέση υπέρ της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής, βάλει κατά ΚΕΔΕ και καλεί τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία-«Ολέθρια» η κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων

Την απόφαση του υπουργείου Παδείας να εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο δημόσιο νηπιαγωγείο υπεραμύνεται και το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, εκφρασμένη και επίσημα μέσω σχετικής ανακοίνωσης.

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ βάλει κατά της ΚΕΔΕ, η οποία επιδιώκει «πελατειακές σχέσεις με τους δημότες» και ξεκαθαρίζει ότι η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση πρέπει να είναι υποχρέωση του κράτους και όχι «φιλέτο για τις επιδιώξεις της ΚΕΔΕ, στο όνομα της αγοράς και του κέρδους».

Για τον ίδιο λόγο, χαρακτηρίζει «ολέθρια» την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και καλεί όλους τους γονείς και τους νηπιαγωγούς να προσέλθουν στα νηπιαγωγεία 2-20 Μαΐου 2018 και να εγγράψουν τα παιδιά ηλικίας 4 ετών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας

Η 14χρονη δημόσια δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση και η δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο δημόσιο νηπιαγωγείο, όλων των παιδιών 4-6 ετών με νηπιαγωγούς εκπαιδευτικούς, αποτελεί βασική διεκδίκηση του κινήματος των εκπαιδευτικών εδώ και 50 χρόνια.

Γι’ αυτό το λόγο, θεωρούμε ότι προσμετράται στα θετικά η θεσμοθέτηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών στο νηπιαγωγείο από την παρούσα κυβέρνηση, ως μέρος της δημόσιας και δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης (άρθρο 33 νόμος 4521/2018). Θεσμοθέτηση, να υπενθυμίσουμε, που έγινε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων τόσο από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (ΔΗΣΥ)-ΚΚΕ, που δεν την ψήφισαν, όσο και από τη νεοφιλελεύθερη ηγεσία της ΚΕΔΕ.

Είναι γνωστό ότι χρόνια τώρα η ΚΕΔΕ επιδιώκει να υπαχθούν τα νηπιαγωγεία στη δική της αρμοδιότητα, διασφαλίζοντας έτσι τις πελατειακές της σχέσεις με τους δημότες, αλλά και να παίξει ένα ρόλο ρυθμιστή στην εκπαίδευση, αποκλείοντας μικρότερα παιδιά από τους παιδικούς σταθμούς, γιατί κοστίζουν ακριβότερα τόσο σε δομές όσο και σε προσωπικό.

Πρόσφατα, 184 δήμοι-δήμαρχοι προσήλθαν με θετική και συναινετική διάθεση και άποψη στις τριμερείς επιτροπές, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος από τη νέα σχολική χρονιά. Στους υπόλοιπους θα εφαρμοστεί σε βάθος τριετίας, έως ότου να δοθεί λύση στο κτιριακό πρόβλημα. Στη συνέχεια μια μερίδα Δημάρχων, σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η κ. Τσανάκα, αναθεώρησαν την αρχική τους θέση. Αυτό είναι αποτέλεσμα των πιέσεων και της προπαγάνδας της ηγεσίας της ΚΕΔΕ, η οποία δεν θέλει η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση να είναι υποχρέωση του κράτους, αλλά φιλέτο για τις επιδιώξεις της, στο όνομα της αγοράς και του κέρδους.

Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποσκελίσει την κοινωνική απαίτηση και ανάγκη για δωρεάν και δημόσια φοίτηση των προνηπίων στα νηπιαγωγεία. Δεν μπορεί για θέματα που άπτονται της εκπαίδευσης καθοριστικοί «κριτές» να είναι οι Δήμοι-δήμαρχοι, για αυτό θα πρέπει να παρθούν υπόψη οι αποφάσεις των τριμερών επιτροπών. Αν αποδεδειγμένα σε κάποιους από αυτούς δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με τη σχολική στέγη και τα οποία δεν μπορούν να αρθούν άμεσα, μόνο για φέτος οι συγκεκριμένοι δήμοι να εξαιρεθούν.

Όλοι οι πολίτες εκ του συντάγματος πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Eιδικά τα παιδιά σε ό,τι αφορά την εκπαίδευσή τους. Εγγυητής για αυτό δεν μπορεί παρά να είναι η κεντρική κυβέρνηση και αυτή να σχεδιάζει και να καθορίζει τις προτεραιότητες ίδρυσης σχολείων, διότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και της εκπαιδευτικής πολιτικής που ασκείται στη χώρα.

Η κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), στην οποία προέβησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και η μεταφορά στους Δήμους όλης της αρμοδιότητας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σχολικών κτιρίων-υποδομών, αποδείχτηκε λανθασμένη και με επιπτώσεις ολέθριες για την εκπαίδευση. Στην ουσία, τα νηπιαγωγεία ως κτιριακή υποδομή δεν αντιμετωπίστηκαν ως σχολεία, αλλά ως παιδικά και νηπιακά καταστήματα.    

Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει νέο οργανισμό σχολικών κτιρίων και υποδομών, που θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και αυτός θα προκρίνει τις ανάγκες για σχολική στέγη και υποδομές.

Καλούμε όλους τους γονείς να προσέλθουν στα νηπιαγωγεία από 2-20 Μαΐου και να εγγράψουν τα παιδιά ηλικίας 4 ετών, καθώς και τους/τις νηπιαγωγούς να εγγράψουν όλα τα παιδιά. Αυτές οι εγγραφές να αποτελέσουν το μέτρο των αυξημένων αναγκών, όπου υπάρχουν, για νέες κτιριακές υποδομές.