KKE: Εκδήλωση για τις δίκες των Καβαλιωτών στο Έκτακτο Στρατοδικείο Δράμας την περίοδο 1946-52 [φωτογραφίες]

Εκδήλωση μνήμης από το ΚΚΕ Καβάλας για εκείνους οι οποίοι εκτελέστηκαν ή υπέστησαν διώξεις κατά την εμφυλιακή και μετεμφυλιακή Ελλάδα με στοιχεία, μαρτυρίες, ντοκουμέντα και τα όσα έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής

Πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ το απόγευμα της Κυριακής 6 Μαΐου 2018 στον κινηματογράφο «Απόλλων» με θέμα: «Δίκες Καβαλιωτών στο Έκτακτο Στρατοδικείο Δράμας (1946-1952)».

Η κεντρική εκδήλωση είχε ως αντικείμενο στοιχεία, μαρτυρίες και άλλα ντοκουμέντα από τις δίκες Καβαλιωτών στο Έκτακτο Στρατοδικείο Δράμας την περίοδο 1946-1952, αλλά και τις διώξεις και τις συνολικά 35 εκτελέσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία διεξαγόταν η ένοπλη σύγκρουση του ΔΣΕ και την περίοδο των πρώτων χρόνων μετά τη στρατιωτική ήττα και υποχώρησή του.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη του κόμματος: «Στα χρόνια αυτά χιλιάδες αγωνιστές και κομμουνιστές κυρίως από την Ανατολική Μακεδονία, ανάμεσά τους εκατοντάδες Καβαλιώτες, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και εκτελέστηκαν με αποφάσεις του Έκτακτου Στρατοδικείου Δράμας. Τιμάμε όλους αυτούς που στάθηκαν αλύγιστοι απέναντι στις διώξεις, τα βασανιστήρια, το εκτελεστικό απόσπασμα. Διδασκόμαστε από την Ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, από την ηρωική Ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, δράσης και προσφοράς για τα δίκια του λαού».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός ολιγόλεπτου βίντεο με ντοκουμέντα της εποχής, ενώ στην συνέχεια πραγματοποίησαν ομιλίες το μέλος του ΚΚΕ Καβάλας Φάνης Γκερλεκτσής και το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Ζήσης Λυμπερίδης.

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε στο κοινό το οποίο γέμισε την αίθουσα και θεατρικό δρώμενο με δραματοποίηση των δικών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο. Στον χώρο υπήρχε έκθεση βιβλίου, φωτογραφικού υλικού και εφημερίδων-ντοκουμέντων της εποχής.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση