Ήταν όλοι εκεί: Κοσμοσυρροή στην παρουσία της αυτοβιογραφίας του Στάθη Εριφυλλίδη [φωτογραφίες]

Μπροστά σε εκατοντάδες Καβαλιώτες διαβάστηκαν οι πρώτες σελίδες από το βιβλίο «Οι δρόμοι που περπάτησα» στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Καβάλας

«Κανείς δεν ξέχασε τον Στάθη», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της βραδιάς την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, όταν ο επί 8 χρόνια δήμαρχος Καβάλας Στάθης Εριφυλλίδης αποφάσισε να παρουσιάσει την αυτοβιογραφία του στην πόλη που δοξάστηκε, διοίκησε, απαξιώθηκε και πλέον την παρακολουθεί ως έμπειρος, αλλά ταπεινός παρατηρητής.

Συγκεκριμένα, στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου παρουσιάστηκε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του τέως δημάρχου με τίτλο: «Οι δρόμοι που περπάτησα». Το «παρών» στην εκδήλωση εκτός από το μεγάλο πλήθος Καβαλιωτών, έδωσαν και πολλοί πρώην και νυν αυτοδιοικητικοί αλλά και άλλες προσωπικότητες της πόλης.

Τρεις προσωπικοί φίλοι, από τους καλύτερους, μίλησαν για τον άνθρωπο, τον γιατρό και τον δήμαρχο Στάθη Εριφυλλίδη. Την παρουσίαση του βιβλίου ανέλαβαν οι: Ελένη Κουλίδου (μαθηματικός, αντιπρόεδρος Θρακικής Εστίας Καβάλας), Δημήτρης Χριστοφιλογιάννης (γιατρός, πρώην βουλευτής ΝΔ Καβάλας), Αντώνης Χατζηραφαηλίδης (πρώην γενικός διευθυντής Δήμου Καβάλας), ενώ ανέγνωσε αποσπάσματα του βιβλίου ο Γιάννης Εριφυλλίδης (δικηγόρος). Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γανίτης.

Στο β΄ μέρος της εκδήλωσης, η Θρακική Εστία Καβάλας τίμησε τον Στάθη Εριφυλλίδη, που είναι μέλος του συλλόγου, ενώ ακολούθησε δεξίωση στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, η Θρακική Εστία Καβάλας και οι Εκδόσεις «Ξυράφι».

H ιστορία του βιβλίου ξεκινάει από το 1948, όταν γεννιέται ο Στάθης Εριφυλλίδης, σε μια φτωχή οικογένεια, και μάλιστα από γονείς αριστερών φρονημάτων! Μέσα από τις αφηγήσεις του δημάρχου παρουσιάζεται η Καβάλα τις δεκαετίες μετά το ’40. Ο ίδιος, περιγράφει προσωπικά βιώματα,  όπως για το πως τελικά κατέληξε να σπουδάζει,  παρότι δεν το είχε σκοπό, ενώ στην συνέχεια διηγείται χαρακτηριστικά περιστατικά από την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως γιατρού αλλά και για την απόφαση του να κατέλθει στον πολιτικό στίβο φτάνοντας να γίνει δήμαρχος το 1998.

Σίγουρα πολλοί δε θα νιώσουν πολύ άνετα από τις περιγραφές του δημάρχου, για πρώην δημοτικούς συμβούλους του, συνεργάτες του και αντιπάλους του που είτε ήταν διεφθαρμένοι, είτε τον πούλησαν και τον πρόδωσαν καιροσκοπικά! Από την κριτική και τις διηγήσεις του δεν ξεφεύγει κανένας, όλοι είναι παρόντες: ο Λευτέρης Αθανασιάδης, ο Ανδρέας Καραμπουρνιώτης, η Δήμητρα Τσανάκα, ο Κωστής Σιμιτσής, αλλά και ιστορικά τότε στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα!