Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Ομόφωνη καταδίκη της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη-Αναστέλλεται η τοποθέτηση διοδίων;

Τι «είπε» το Σώμα για την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης-Η δήλωση του βουλευτή Κώστα Μορφίδη η οποία αλλάζει (;) τον ρου των νέων διοδίων-Κόντρα Βέρρου-Ποτόλια για ένα δελτίο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης

Με τη βράβευση του πρωταθλητή Ελλάδας στην κολύμβηση Παναγιώτη Εμφιετζή, αθλητή του ΟΘΑΚ, ο οποίος προκρίθηκε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης στην κατηγορία εφήβων νεανίδων στο Ελσίνκι, άρχισε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα της Δευτέρας 21 Μαΐου 2018.

Ο Καβαλιώτης πρωταθλητής Ελλάδας ήταν παρών στη συνεδρίαση με τον προπονητή του, στον οποίον άλλωστε αφιέρωσε τη διάκριση, υπογραμμίζοντας ότι είναι τιμή για έναν αθλητή σε αυτούς τους αγώνες να προβάλλει τη σημαία της χώρας του. Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα τον συνεχάρη και του ευχήθηκε πάντα επιτυχίες, ενώ ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής είπε ότι αισθάνεται πάντα συγκινημένος όταν βραβεύονται τα νιάτα και διπλά συγκινημένος, επειδή ο Παναγιώτης είναι παιδί φίλου και διατελέσαντος δημοτικού συμβούλου της παράταξής του.

Κόντρα Βέρρου-Ποτόλια για το έργο στη Ραψάνη

Ο επικεφαλής της παράταξης Συμπαράταξη Πολιτών Άρης Βέρρος καταφέρθηκε κατά του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστου Ποτόλια τον οποίον κατηγόρησε ευθέως ότι παραπληροφορεί για την άντληση πολιτικού οφέλους τους καβαλιώτες, με αφορμή το δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε ο κ. Ποτόλιας για το έργο της Ραψάνης (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ).

«Στο συγκεκριμένο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι και οι 4 δημοτικές παρατάξεις συμφώνησαν με τη διοίκηση ότι πράγματι φταίει ο κακός μας ο καιρός και ψήφισαν το έργο. Στο πρακτικό της συνεδρίασης στις 10/5/2018 αναφέρει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντος του Βέρρου, Μουλτασάγα, Παπαδόπουλου και Ποτόλια. Είναι απαράδεκτο για  έναν επικεφαλής δημοτικής παράταξης να παραπληροφορεί τον καβαλιώτικο λαό με έναν στόχο, να έχει τα όποια οφέλη στις επόμενες εκλογές. Λυπούμαστε πολύ, θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να συκοφαντεί δημοτικές παρατάξεις. Ο λαϊκισμός της Λαϊκής Συσπείρωσης έχει ξεπεράσει κάθε όριο», είπε χαρακτηριστικά.

Ποτόλιας: Δεν διάβασε καλά το δελτίο Τύπου

Παίρνοντας το λόγο επί προσωπικού  ο κ. Ποτόλιας είπε: «Αν διάβαζε καλύτερα το δελτίο Τύπου, δε θα έλεγε αυτά που έλεγε. Πριν δώσουμε την ανακοίνωση, λέμε πολιτικά ότι δε χωρίζει τις υποτιθέμενες αντιπολιτευόμενες παρατάξεις τίποτε. Γράψαμε ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στηρίξανε την εισήγηση της διοίκησης και κατά την άποψή μας η στήριξη προκύπτει από το “παρών”. Το “παρών” έχει τη διάσταση της συμμετοχής».

Αναστολή του έργου των μετωπικών διοδίων;

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος ανακοίνωσε στη συνέχεια μια είδηση της τελευταίας στιγμής που προκύπτει από δηλώσεις του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μορφίδη, ο οποίος φέρεται να είπε ότι οι θεσμοί αποδέχθηκαν τα αναλογικά διόδια και απομένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, κατά συνέπεια πάει σε αναστολή το θέμα των διοδίων της Καβάλας.

Ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης στον Μπουτάρη

Η δήμαρχος Καβάλας ανέγνωσε σχέδιο ψηφίσματος το οποίο καταδικάζει την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Κύριε πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι εκφράζω σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση που δέχθηκε ένας συνάδελφός μας, ο κ. Μπουτάρης.  Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίδραση σε κάθε μορφή βίας από όποια πλευρά και αν προέρχεται» είπε.

Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος, ο οποίος είπε: «Θεμέλιο της Δημοκρατίας είναι ο διάλογος και η αντιπαράθεση απόψεων. Αντιμετωπίζουμε με επιχειρήματα και με τη λογική τις όποιες δηλώσεις, ακόμη και αν εμείς δεν τις πρεσβεύουμε. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει με δηλώσεις του προκαλέσει το κοινό αίσθημα. Σε καμία περίπτωση, όμως, επειδή διαφωνούμε, δεν χωρούν πράξεις βίας».

Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Κωστής Σιμιτσής είπε: «Κυριολεκτικά έγινε πάρτι μετά τα επεισόδια. Συμφωνώ με το ψήφισμα, εάν όμως αρχίσουμε να μιλάμε για το “αλλά”, καταλύεται το περιεχόμενο του ψηφίσματος. Θεωρώ ιδανικό το ψήφισμα να περιλαμβάνει όλες τις ανησυχίες. Δυστυχώς, η κοινωνία μας έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο βίας, λόγω της ατιμωρησίας και αυτό που μπορεί να την σταματήσει είναι η απονομή της Δικαιοσύνης».

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «η επίθεση είναι αποτέλεσμα του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, χωρίς αστερίσκους. Είναι θετικό το ότι ανέλαβε ο δημοτικός σύμβουλος τις ευθύνες του και παραδέχθηκε το λάθος του (σ.σ.: αναφερόμενος στις δηλώσεις του Χρήστου Πασχαλίδη-διαβάστε σχετικά εδώ). Όσον αφορά το περιεχόμενο του ψηφίσματος, βλέπω ότι η δήμαρχος το κάνει για τα μάτια του κόσμου. Θυμάμαι τις αντιδράσεις για το Μνημείο των Εβραίων, για τον μεντρεσέ που το λέτε Μουσείο, σε λίγο θα πείτε το Ιμαρέτ, Κιβωτό του Νώε!».

Σύντομα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της ΚΑΠ Βαγγέλης Παππάς λέγοντας ότι «θεωρώ ότι το ψήφισμα καλύπτει όλες τις πτέρυγες», ενώ ο Άρης Βέρρος είπε: «Καταδικάσαμε απερίφραστα την επίθεση σαν παράταξη (διαβάστε σχετικά εδώ) και θεωρούμε καθήκον όλων μας να μην επικρατήσει η βία και το μίσος».

Τέλος, για το ίδιο θέμα ο Χρήστος Ποτόλιας παίρνοντας το λόγο, είπε: «Καταδικάζουμε την άνανδρη επίθεση, η οποία δεν εκφράζει τις θέσεις των οργανωμένων Ποντιακών Συλλόγων. Η επίθεση προέρχεται από μια πλευρά η οποία χτυπάει ταλαιπωρημένους ανθρώπους και μετανάστες. Έχουμε μια ένσταση για την παράμετρο “από όπου και αν προέρχεται”, με το παράδειγμα των εργατριών του 1886 που έκαναν περιφρούρηση της απεργίας τους. Θα καταδικάσουμε και αυτή τη μορφή βίας -όπως εσείς την αναφέρετε- που αποτελεί περιφρούρηση της απεργίας;».

Το ψήφισμα ενέκρινε και ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Παράσχος Αγανικόλας.