Ίδρυση Ανώτατης Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Καβάλα ζητά ο Μάκης Παπαδόπουλος

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας θεωρεί αναγκαία τη συστηματική συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης - Κριτική για την «παθητική» στάση της Διοίκησης Τσανάκα

Hπρόσφατη επίσκεψη στην Καβάλα της υπουργού Τουρισμού και, πιο συγκεκριμένα, η συνάντηση που είχε η Έλενα Κουντουρά με τη Δήμητρα Τσανάκα στο Δημαρχείο (διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση του δήμου Καβάλας εδώ) «πυροδοτεί» νέο κύμα κριτικής από τον Μάκη Παπαδόπουλο ο οποίος θεωρεί ότι η έλευση της υπουργού και το ραντεβού στο γραφείο της δημάρχου «ήρθε» τυχαία και όχι μετά από στοχευμένες προσπάθειες, εξ ου και δεν «έφερε» και… κανένα αποτέλεσμα.

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας, επ’ ευκαιρίας, «συστήνει» στη Δημοτική Αρχή να ξεκινήσει, έστω και τώρα, μία συστηματική συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού για θέματα που άπτονται της τουριστικής ανάπτυξης της Καβάλας έξω από το… κλασικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», ενώ δράττεται της συγκυρίας της επερχόμενης συνένωσης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να ζητήσει την ίδρυση Ανώτατης Σχολής στην Καβάλα, μιας Σχολής που να σχετίζεται με ειδικότητες που «απορροφούνται» στον τουριστικό κλάδο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Παπαδόπουλου.

Συστηματικός διάλογος με το Υπουργείο Τουρισμού για τις ανάγκες του τόπου μας

«Η επίσκεψη της Υπουργού Τουρισμού στην πόλη μας, που έγινε πριν από λίγες ημέρες, δεν υπήρξε αποτέλεσμα μίας συστηματικής συνεργασίας του Δήμου με το συγκεκριμένο Υπουργείο. Για αυτό και η συνάντηση της Δημάρχου με την Υπουργό Τουρισμού δεν οδήγησε σε κανένα απτό αποτέλεσμα.

Οι φωτογραφίες, οι (άστοχες…) φιλοφρονήσεις και τα αναμνηστικά δώρα δεν οδηγούν σίγουρα σε απτά αποτελέσματα…

Βέβαια, η διοίκηση του Δήμου δεν έχει συστηματική συνεργασία με κανένα Υπουργείο με το οποίο έχουμε ζητήματα σε εκκρεμότητα ως Δήμος Καβάλας, γι’ αυτό και όλες οι διεκδικήσεις μας “βαλτώνουν”.

Ακόμη και τα θέματα της αξιοποίησης του στρατοπέδου Ασημακόπουλου και του Κάτω Νοσοκομείου που τέθηκαν δεν αναμένεται να προχωρήσουν, όσο η διοίκηση του Δήμου δεν καταστρώνει ένα συγκεκριμένο και αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο για την αξιοποίηση τους.

Συνεπώς, χρειαζόμαστε πρώτα έναν συστηματικό και οργανωμένο διάλογο με το Υπουργείο Τουρισμού και μετά τις επισκέψεις που θα σφραγίσουν τα αποτελέσματα του διαλόγου αυτού.

Σε έναν διάλογο για τα θέματα του τουρισμού, εμείς θέτουμε τις εξής στοχευμένες προτεραιότητες:

  1. Προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων που θα συνδέονται με τον θρησκευτικό τουρισμό, την υγεία, τον αθλητισμό, τα συνέδρια, τις εκθέσεις, ακόμη και την παιδεία: τον τουρισμό “Ήλιος και Θάλασσα” τον έχουμε κατακτήσει. Πρέπει να επεκταθούμε άμεσα και σε άλλες θεματικές μορφές τουρισμού που έχουν υψηλές αποδόσεις, αλλά χρειαζόμαστε και τις αντίστοιχες επενδύσεις. Ο Δήμος μας οφείλει να καταστρώσει έναν ειδικό σχεδιασμό για το θέμα αυτό και να μπει μπροστά σε μία τέτοια πρωτοβουλία, σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς, και να συζητήσει με το Υπουργείο Τουρισμού για την υλοποίησή του.
  2. Ίδρυση ανώτατης σχολής για ειδικότητες του τουριστικού τομέα: η περιοχή μας έχει ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό που να διαθέτει εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλού επιπέδου στις ειδικότητες του τουριστικού κλάδου. Τέτοια εκπαίδευση και κατάρτιση μπορούν να προσφέρουν μεσοπρόθεσμα εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές που μπορούν να δημιουργηθούν στο πλαίσιο της ένωσης του ΤΕΙ Καβάλας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές, ερευνητικό ινστιτούτο κ.ά.). Η συγκυρία αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί ΤΩΡΑ. Είναι σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να τη χάσουμε».