Νίκος Παναγιωτόπουλος: Επίθεση στην κυβέρνηση από την Καβάλα για την ονοματοδοσία των Σκοπίων και τα διόδια

Παρόντα τα στελέχη της ΝΔ στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό, με επικεφαλής τον βουλευτή Καβάλας, αλλά χωρίς κομματικές ταυτότητες-Αιχμές σε Σπίρτζη ότι «έραψε» στα μέτρα του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ το θέμα των διοδίων μέσω ΚΥΑ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Ιουνίου 2018 ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, πλαισιωμένος από πολλά στελέχη του κόμματος, με αφορμή 2 σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν την περιοχή μας: Την ονοματοδοσία των Σκοπίων και τα διόδια.

Η θέση της ΝΔ για το Σκοπιανό

Ξεκαθαρίζοντας τη θέση της ΝΔ από το βήμα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος διατύπωσε τη θέση του κόμματος (διαβάστε σχετικά εδώ). «Καταλαβαίνω την αγωνία των Ελλήνων γι’ αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση υποτίμησε τις αγωνίες των Ελλήνων γι’ αυτό το θέμα είτε λόγω ελλιπούς γνώσης της ιστορίας, είτε λόγω ιδεοληψιών που έρχονται από το παρελθόν. Φαίνεται ότι υπάρχει μια διεθνής πραγματικότητα παγιωμένη που δεν δεσμεύει την ελληνική πραγματικότητα να μην ανθίσταται με βάση τα εθνικά της δίκαια και αυτό κάποιοι το συνεχίζουν.

»Μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, έλεγα ότι έγινε αντιληπτό από την κυβέρνηση ότι το θέμα απασχολεί με τρόπο έντονο την ελληνική κοινωνία. Η πρώτη προσπάθεια ήταν να απαξιωθούν τα συλλαλητήρια και όσοι συμμετείχαν σ’ αυτά. Μετά τα συλλαλητήρια προέκυψε η υπόθεση Novartis που κάλυψε τον απόηχο τους, μέχρι να σκάσει και αυτή η φούσκα, αφού αργότερα αποκαλύφθηκε για την υπόθεση πως πρόκειται για πολύ μεγάλη σπίλωση πολιτικών προσώπων, αντιπάλων τους και τίποτε άλλο.

Την προηγούμενη Παρασκευή απηύθυνα τέσσερα ερωτήματα προς την κυβέρνηση:

  • Έχει ήδη δεχθεί τις αλυτρωτικές απαιτήσεις για «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική ταυτότητα» της γειτονικής χώρας;
  • Έχει υπαναχωρήσει από την εθνική θέση erga omnes, για όνομα το οποίο να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;
  • Έχει δεχθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;
  • Έχει συμφωνήσει σ’ αυτά που λέει ο κ. Ζάεφ χωρίς να έχει τη στήριξη της Κυβέρνησής του ή τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;

»Προφανώς η συμφωνία αυτή θα ήταν λογικό να κυρωθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι όμως σύμφωνες και ενήμερες γι αυτά που αποτελούν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Ζητήσαμε εξηγήσεις που δεν μας δόθηκαν

»Είπα στην Βουλή, ότι «ευχαριστούμε δε θα πάρουμε» και μ’ αυτό εννοώ, πως σήμερα συμφωνούμε στο ένα παίρνουμε το άλλο και τα λοιπά. Η συμφωνία αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Η Ελλάδα δίνει πολλά για να πάρει τελικά κάτι αβέβαιο. Δηλαδή πως θα αλλάξουν τα σύμβολα; Όχι δε μας βρίσκει σύμφωνους αυτό. Είναι μια συμφωνία κατά την οποία η Ελλάδα εγκαταλείπει  πάγιες εθνικές της θέσεις, παραχωρεί πάρα πολλά για να μην πάρει τίποτε και επομένως είναι μια συμφωνία εθνικά επιζήμια και επιβλαβής που δεν την στηρίζουμε. Γιατί να  συζητήσω με κάποιον που διεκδικεί το σπίτι μου. Αν αποδείξει αυτός ο κάποιος με όρους καλής συμφωνίας, πως έχει πάψει να το διεκδικεί, μετά θα καθίσω στο τραπέζι για να συζητήσω και ίσως συμφωνήσω. Όσο δε μου το αποδεικνύει, δεν συζητώ τίποτα με αυτό τον «καλό γείτονα». Αυτή είναι η θέση της ΝΔ.

»Αυτήν την ώρα υποχωρούν οι πιθανότητες συμφωνίας κατά τα την κυβέρνηση επειδή υποχωρεί η πλευρά των Σκοπίων, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι συμβαίνει αυτό. Μπορεί οι Σκολιανοί να εγείρουν νέες απαιτήσεις αλλά είμαι σίγουρος πως και η ελληνική πλευρά αντιλαμβανόμενη το δυσμενές κλίμα για την ελληνική κοινωνία, να βρεθεί λύση στην βάση αυτών που συζητούνται, θα το πω όσο πιο ωμά μπορώ, «δεν την παίρνει και υπαναχωρεί». Χαιρόμαστε γιατί συμβάλλαμε  στο να καταλάβει η κυβέρνηση πως αυτή η λύση που διαπραγματεύεται δεν είναι επωφελής.

»Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτές οι εκδηλώσεις των συλλαλητηρίων χωρίς να είναι υποκινούμενες από κομματικούς μηχανισμούς, είναι αυθόρμητες και απόλυτα δικαιολογημένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του ελληνικού λαού για το εθνικό μας θέμα. Επομένως σεβόμενοι όλα τα συλλαλητήρια θα είμαστε παρόντες στο συλλαλητήριο της Τετάρτης, η ΝΔ όχι ως κομματικός μηχανισμός, αλλά και όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου».

Βολές κατά Σπίρτζη για τα διόδια

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης και στο τοπικό θέμα των διοδίων και τις ενέργειες του κ. Σπρίτζη.

«Σήμερα καταθέτω επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό ο οποίος αυτές τις μέρες ρίχνει πολύ κλάμα γιατί όπως λέει κάθε φορά που παίρνει μια απόφαση με την οποία δεν συμφωνεί με βάση τις μνημονιακές επιταγές, το κάνει με δάκρυα και πόνο ψυχής.

»Ήδη έχει τροποποιήσει τρεις φορές την ΚΥΑ του 2014 η οποία προβλέπει εγκατάσταση των διοδίων στην περιοχή μας χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Ο αντιμνημονιακός αυτός… μαχητής τροποποίησε την ΚΥΑ έτσι ώστε να την φέρει στα μέτρα των απαιτήσεων του μνημονίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της «Εγνατία ΑΕ» που κάνει λόγο για την εγκατάσταση όχι αναλογικών, αλλά  μετωπικών διοδίων όπως κατασκευάζονται αυτή την στιγμή παρά τα όσα μας λένε, εμπαίζοντας για μία ακόμα φορά την τοπική κοινωνία οι κυβερνητικοί στην θέση πάνω από την Άσπρη Άμμο.

»Η τελευταία τροποποίηση της ΚΥΑ κατ’ επιταγή  του επικαιροποιημένου μνημονίου έγινε στις 24/5/2018 και αποσαφηνίζει ότι η Εγνατία Οδός θα εξαιρεθεί από την κατασκευή αναλογικών διοδίων όπως προβλεπόταν. Αυτό σημαίνει κατασκευή μετωπικών διοδίων. Είναι μια ειλημμένη απόφαση για μετωπικά διόδια και ότι άλλο λέγεται στον δημόσιο λόγο είναι καθαρή κοροϊδία.  Ας έρθει ο κ. Σπίρτζης να μας τα εξηγήσει όλα αυτά κι εγώ τότε θα επικαλεστώ τις τρεις τροποποιήσεις και την πρόβλεψη ότι εξαιρείται η Εγνατία από τη κατασκευή αναλογικών διοδίων, γιατί έχουμε ακούσει πολλά.

»Η ΝΟΔΕ με επιστολή της την προηγούμενη εβδομάδα, έθεσε τον προβληματισμό της, ότι γιατί, αφού αποφασίστηκε η επιλογή των αναλογικών, να γίνουν οι διαγωνισμοί για κατασκευή μετωπικών; Επομένως μας λένε ψέματα ή υπάρχει από πίσω κάποιο σκανδαλάκι. Αυτό που προκύπτει είναι πως έχει κανονικά προβλεφθεί η κατασκευή  μετωπικών διοδίων, επειδή κατόπιν ενεργειών του κ Σπίρτζη, εξαιρέθηκε η Εγνατία Οδός από τη κατασκευή αναλογικών διοδίων. Στις 22 Μαίου είναι η προθεσμία συμμόρφωσης του υπουργείου με την επιταγή να εξαιρεθεί η Εγνατία από τα αναλογικά διόδια και 24 Μαίου δύο μέρες μετά, ο συνεπέστατος κ. Σπίρτζης συμμορφώθηκε και αποφάσισε ότι η Εγνατία εξαιρείται και κατασκευάζονται τα μετωπικά. Αυτά είναι παραμύθια. Όλα αυτά πρέπει να τα γνωρίζει ο κόσμος της Καβάλας», ανέφερε ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ.

Μπάμπης Δράκος: «Η Μακεδονία είναι μία και αυτή είναι Ελληνική»

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, δηλώσεις για το ζήτημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων έκανε και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας Μπάμπης Δράκος, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων:

«Ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και ενώ όλα έδειχναν ότι οι δύο κυβερνήσεις Αθήνας και Σκοπίων θα έφταναν σε μια συμφωνία για το ονοματολογικό και τα υπόλοιπα (erga omnes, αλυτρωτικά, αναθεώρηση του συντάγματος της γείτονος) ικανή να επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να αιτηθεί την έναρξη των διαδικασιών για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, ξαφνικά παρουσιάστηκε εμπλοκή για λόγους που αφορούν την γειτονική χώρα όπου το πολιτικό παιχνίδι ανάμεσα στην κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση, αλλά και στη σταθερά αντίθετη στη λύση του ονοματολογικού προεδρία της χώρας, διεξάγεται σε υψηλότατους τόνους, υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα στα τεχνικά κλιμάκια είπαν, και τίναξαν έτσι στον αέρα την πρόσφατη συμφωνία των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών στις Βρυξέλλες.

»Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προφανώς κατ’ εντολή του κ. Τσίπρα  δήλωνε περιχαρής ότι η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό «είναι στο επίπεδο πρωθυπουργών», ότι «διευθετούνται οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες» και ότι «από εκεί και πέρα θα υπάρξει συζήτηση των δυο πρωθυπουργών για να καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία». Και ξαφνικά το απόγευμα κάποιος κυβερνητικός αξιωματούχος προφανώς και πάλι με την εντολή του κ. Τσίπρα έστειλε στα mail των δημοσιογράφων το ακριβώς αντίθετο. Ότι δηλαδή δεν αναμένεται να υπάρξει σύντομα επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, και ότι η συμφωνία απομακρύνεται, ενώ λίγο αργότερα συνέβη και το εξής καταπληκτικό: Ο κ. Κουβέλης να αδειάζει τον κ. Κοτζιά χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη σπουδή του να προκρίνει  το τέλος της διαπραγμάτευσης.

»Τι αλήθεια να σχολιάσουμε απ’ όλα αυτά; Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι αυτό που καταλαβαίνουν οι πολίτες χωρίς καν να το πούμε εμείς. Επιβεβαιώνεται δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, ότι μας κυβερνά μια ασόβαρη Κυβέρνηση που χειρίζεται επιπόλαια ακόμη και τα κορυφαία εθνικά μας ζητήματα με απίστευτη προχειρότητα και ασυγχώρητο  ερασιτεχνισμό.Η σοβαροφανής ελληνική κυβέρνηση ψάχνει τώρα να βρει τρόπους για να μη της χρεώσουν την αποτυχία της όλης προσπάθειας, Αμερικανοί, Γερμανοί και άλλοι.

Ο βουλευτής του Σύριζα της Β΄ Αθηνών κ. Ξυδάκης παραδέχτηκε, μετά την εμπλοκή, ότι «έπρεπε να ενημερώναμε τον κόσμο πριν την έναρξη των επισήμων συνομιλιών», ενώ ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μόλις προχτές, τόνισε για το Μακεδονικό ζήτημα ότι «είναι έργο της βουλής και όχι της εκκλησίας το θέμα της αλλαγής της ονομασίας», στέλνοντας το μήνυμα  ότι «Δεν γινόμαστε Έλληνες μόνο μία στιγμή ή μία ημέρα. Έλληνες είμαστε κάθε μέρα, κάθε ώρα», Σημείωσε δε ότι «η Εκκλησία πήρε θέση. Είπε ξεκάθαρα ότι δεν δίνουμε πουθενά το όνομά μας» και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν είναι έργο της Εκκλησίας», τονίζοντας ότι «η Εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια, οι πολίτες εξέλεξαν Βουλή και η Βουλή είναι υπεύθυνη για αυτά. Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι που ψηφίζουν και η Βουλή που διοικεί αυτόν τον τόπο».

»Η παράταξή μας ήταν σαφής επί του προκειμένου από την αρχή. Προέτρεπε και πίεζε και εξακολουθεί να το κάνει, σε ενημέρωση, συνεργασία και συλλογική προσπάθεια από την αρχή σε όλα τα θέματα με τελευταίο το ονοματολογικό υπό  τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, λύση πακέτο όπως επέμενε αφήνοντας εξ αρχής την συμμετοχή στα συλλαλητήρια προαιρετική. Άλλωστε ο πρόεδρος του κόμματος μας Κυριάκος Μητσοτάκης το τόνισε ξεκάθαρα στην τελευταία Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, είπε με σαφήνεια ότι «δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες, όπως επιθυμούν διακαώς οι Σύριζα-Ανελ, για να λύσουν τα προβλήματα τους οι Σκοπιανοί».

»Η εθνική μας ισχύς είναι καταρρακωμένη, βρίσκεται στο ναδίρ, μιλάμε και δεν μας ακούν, και φυσικά όχι γιατί η οικονομία δεν πάει καλά ή δεν έχουμε υπεροχή στους εξοπλισμούς. Κυρίως γιατί δεν έχουμε στρατηγική και κοινωνική συνοχή, δεν διαθέτουμε δυνατότητα συνεννόησης για μείζονα εθνικά θέματα και συλλογική στράτευση σε κοινούς στόχους και δεν έχουμε ευρύτερη κοινωνική στήριξη της πολιτικής, δεν διαθέτουμε συλλογική ευφυΐα και γνώση, δεν καλλιεργούμε όσο θα ‘πρεπε τις συμμαχίες μας, με το αξιακό μας σύστημα να είναι σμπαράλια και τον αλληλοσεβασμό να εκλείπει παντελώς, ενώ  δεν υπάρχει συλλογική και συμπαγής εμπιστοσύνη της κοινωνίας στις βασικές αποφάσεις που αφορούν την χώρα. Εμείς ως γηγενείς Μακεδόνες θα συμμετάσχουμε στα συλλαλητήρια που έρχονται γιατί πιστεύουμε βαθιά μέσα μας όσα λακωνικά είχε πει ο Εθνάρχης βουρκώνοντας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης: «Η Μακεδονία είναι μία και αυτή είναι Ελληνική».