Δημήτρης Εμμανουηλίδης: «Αφού οι βαρόνοι της ΝΔ το αποφασίσανε, δώσανε τα κλειδιά στον Σαμαρά και… αυτοκτονήσανε»! [βίντεο]

Με παραλλαγμένους στίχους του Φίλιππου Γράψα και «μπηχτές» στην Αξιωματική Αντιπολίτευση η ομιλία του βουλευτή για το Μακεδονικό και την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης

ΗΝέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με στόχο να ανακόψει τον ρόλο της ως δύναμη που επιλύει προβλήματα με όρους κοινωνικής συνοχής και προκοπής, σύμφωνα με τον Δημήτρη Εμμανουηλίδη ο οποίος, το βράδυ της Πέμπτης 14 Ιουνίου 2018, «κινήθηκε» σε υψηλούς τόνους κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ολομέτωπη «επίθεση» κατά του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αποδομώντας τα κίνητρα της πρότασης μομφής αλλά και ρίχνοντας «καρφιά» για τον ρόλο που έπαιξε στην ονοματοδοσία των Σκοπίων ο τ. πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Δείτε σε βίντεο την πλήρη ομιλία Εμμανουηλίδη και παρακάτω διαβάστε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
– Γιατί χαίρεται ο Σαμαράς και χαμογελά, πατέρα;
– Γιατί, παιδί μου, ανέτρεψε εμένα και υιοθέτησε εσένα…
Στίχοι Φίλιππου Γράψα σε παραλλαγή: «Αφού οι βαρόνοι της Ν.Δ. το αποφασίσανε, δώσανε τα κλειδιά στον Σαμαρά και αυτοκτονήσανε».

Ποιος, επιτέλους, κυβερνά αυτή την παράταξη; Ρητορικό το ερώτημα. Όλοι το αντιλαμβάνονται ότι ο άμοιρος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι δεμένος στο άρμα του εθνικισμού που το οδηγεί ο μοιραίος άνθρωπος της σύγχρονης ιστορίας, ο Αντώνης Σαμαράς. Ο άνθρωπος που πρώτος, ως αρμόδιος υπουργός εξωτερικών, δέχθηκε τον όρο «Μακεδονία» νέτα, σκέτα, όταν είχε όλη την άνεση και όλη την ιστορική ευθύνη σε εκείνο το χρονικό σημείο να αρθρώσει ένα αυτονόητο «Όχι». Η κυβίστησή του ήταν στη συνέχεια αυτή που πόνταρε, για την πολιτική του επιβίωση, πάνω στον εθνικισμό. Ταλαιπώρησε επί είκοσι πέντε χρόνια τον τόπο και αυτή τη στιγμή τον αναγορεύετε ως ουσιαστικό Αρχηγό της παράταξής σας. Ποιος κυβερνάει, άραγε, αυτήν την παράταξη; Το ξέρουμε όλοι. Το ξέρετε και εσείς πολύ καλά.

Στέκομαι σε δύο όρους: «Πολιτικές αντιπαραθέσεις» για εσωτερικά θέματα και «αντιπαραθέσεις σε εθνικά θέματα». Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι καθημερινές σε αυτήν την Αίθουσα και, αν θέλετε, είναι γόνιμες, αυτονόητες και πέρα για πέρα επιτρεπτές. Εκεί που τα πράγματα γίνονται εξόχως επικίνδυνα είναι όταν οι αντιπαραθέσεις σε εθνικά θέματα φτάνουν στα όρια του εθνικού διχασμού, τον οποίο συστηματικά τον εκτρέφουν. Την έχουμε ζήσει αυτήν την πρακτική. Τραγωδίες, εξαιτίας του εθνικού διχασμού, έχουν πληρωθεί ακριβά από τον λαό μας.

Αναρωτηθείτε κ.κ. της Ν.Δ, πού οδήγησε ο υπερεθνικισμός των Βασιλοφρόνων στην κρίσιμη περίοδο της Μικρασιατικής εκστρατείας. Με εκλογικό πρόταγμα την αποστράτευση φτάσαμε από τυχοδιωκτικό εθνικισμό στο Σαγγάριο και θρηνήσαμε την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής. Και προσέξτε αυτά τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης και των σπερμάτων εθνικού διχασμού, που ανιστόρητα, ανεύθυνα και επικίνδυνα σπέρνετε σε μια περίοδο που ο τόπος έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη την καταλλαγή. Η έννοια «καταλλαγή» είναι μια έννοια που δεν την έχετε αφομοιώσει. Πολύ, δε, περισσότερο δεν την έχετε υπηρετήσει ποτέ, γιατί όλη σας η διαδρομή στηρίχθηκε ακριβώς σε αυτό το αίσθημα της «υπεροχής», μιας «υπεροχής» στηριγμένης στα δεκανίκια των προστατών. Αυτό είναι το δυστύχημα για τον τόπο, γιατί ποτέ δεν αποκτήσατε τα αναγκαία για τη χώρα χαρακτηριστικά κοινωνικής αυτογνωσίας και ευαισθησίας.

Έρχομαι στη συνέχεια σε ένα σημείο που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από όλους. Μιλώ για ένα κομμάτι της ιεραρχίας -ευτυχώς όχι για όλη την ιεραρχία- που έχει αγνοήσει βασικές αρχές στην άσκηση του πνευματικού της ρόλου. Η εκκλησιαστική ιεραρχία έχει πνευματικό ρόλο, που σε καμία περίπτωση από την παράδοσή της δεν της επιτρέπει την εισπήδηση. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεου τω Θεό». Με επαγωγική λογική διαπιστώνω ότι τον τελευταίο καιρό, προσφιλής συμπεριφορά μέρους της ιεραρχίας είναι η εισπήδηση. Ξεφεύγει από τα καθαρά πνευματικά καθήκοντα και λειτουργεί οιονεί ως κομματάρχης. Και το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι ακυρώνει την πατρική της αποστολή. Πατρικό μέλημα είναι το να προστατεύει την αρμονική συνύπαρξη και τη συλλειτουργία των παιδιών. Όταν ο εμπρηστικός λόγος μέρους της ιεραρχίας ενσπείρει στο λαό με ακραίες εκφράσεις και προτροπές αυτόν τον φανατισμό, νομίζω ότι πρέπει όλους να μας απασχολήσει.

Θα ήθελα να σταθώ στους λόγους που αφορούν την πρόταση που καταθέσατε. Γιατί, άραγε, την καταθέσατε; Για να πέσει η Κυβέρνηση; Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι έχουμε περάσει από σαράντα κύματα και στην παρούσα κατάσταση δεν υπάρχει περίπτωση τώρα να ναυαγήσουμε. Το κάνετε μόνο και μόνο για να στηρίξετε τα κομμάτια και τα αποσπάσματα του διαλυμένου χώρου σας. Κι αυτό, επιτέλους, είναι επιτρεπτό και αποδεκτό. Το πρόβλημα είναι ότι πάση θυσία παίζετε τα πολιτικά σας ρέστα, στην προσπάθειά σας με όλα τα μέσα να ανακόψετε την πορεία της χώρας μας προς την έξοδο από τα Μνημόνια. Να ανακόψετε το ρόλο μας ως δύναμη που επιλύει προβλήματα με όρους κοινωνικής συνοχής και προκοπής. Παίζετε τα πολιτικά σας ρέστα, γιατί οι πολιτικές σας, βουτηγμένες μέσα σε βόρβορο σκανδάλων, πέρα από την πολιτική σας καταδίκη, οσονούπω θα σας εμπλέξουν και σε δικαστικές περιπέτειες. Και αυτό ιδιαίτερα σας θορυβεί.

Θυμηδία, τέλος, μας προκαλεί ο ισχυρισμός σας για τις καρέκλες της εξουσίας στις οποίες –υποτίθεται- είμαστε κολλημένοι. Ο καθένας από εμάς, κυρίες και κύριοι της Ν.Δ. έχει μια διαδρομή που αναγνωρίζεται από όλους για την καθαρότητά της και ήταν αυτή που μας κάλεσε σ’ αυτές τις καρέκλες. Δεν είναι αποτέλεσμα μιας οικογενειοκρατίας που για δεκαετίες σημαδεύει την πολιτική τράπουλα και που δημιουργεί πολιτικό προσωπικό που είναι πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Εσείς κ.κ. της Ν.Δ. μας φέρατε τα μνημόνια. Φέρατε την κοινωνική, την οικονομική καταστροφή, την ηθική σήψη και τρέμετε στην ιδέα ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που ολοκληρώνει με επιτυχία την έξοδο της χώρας μας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Και αυτήν την προσπάθεια μάταια με όλες σας τις δυνάμεις προσπαθείτε να ανακόψετε με την πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε».