Μακεδονία: Ο Χρήστος Μέτιος στο μέτωπο των περιφερειαρχών για την ανατροπή της Συμφωνίας των Πρεσπών [βίντεο]

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ ένωσε τη φωνή του με αυτοδιοικητικούς της Μακεδονίας οι οποίοι ζητούν νέα διαπραγμάτευση στο Σκοπιανό

Κοινή συνέντευξη Τύπου για το Σκοπιανό παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Ιουνίου 2018 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστου Μέτιου.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι «η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά», ώστε να μην επικυρωθεί η «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτήρισε, «συμφωνία των Πρεσπών» με τα Σκόπια «και το κείμενο αυτό να μείνει στην ιστορία ως ένα κείμενο που απλά υπέγραψαν κάποτε ένας κύριος Κοτζιάς με έναν κύριο Ντιμιτρόφ».

Ο Χρήστος Μέτιος όχι μόνον έδωσε το «παρών» στην κοινή συνέντευξη Τύπου των αυτοδιοικητικών της Μακεδονίας, αλλά προχώρησε και σε δήλωση, ζητώντας μία συμφωνία για την ονοματοδοσία της πΓΔΜ «χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ.

Χρήστος Μέτιος: Επιθυμούμε μια συμφωνία στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης που θα σέβεται την ιστορία της περιοχής

«Ως περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είμαι αντίθετος στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Δυστυχώς, σε αυτό το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τη χώρα μας πάνω από 25 χρόνια, η κυβέρνηση ενήργησε χωρίς να λάβει υπόψη τις εθνικές ευαισθησίες και τις ανησυχίες των πολιτών.

Υπέγραψε μια συμφωνία χωρίς να ενημερώσει την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα.

Οι κύριες ανησυχίες μου εστιάζονται στο γεγονός ότι στο Άρθρο 1 της Συμφωνίας αναγνωρίζεται «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα.

Το άρθρο 7, βέβαια, αναφέρει ότι οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν διαφορετικό νόημα για τους δύο λαούς. Ότι αναφέρονται στο «διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά» του κάθε λαού.

Σημειώνει επίσης ότι η λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών και δεν έχει σχέση με τον «αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά» της βόρειας Ελλάδας.

Παρά τις διευκρινίσεις αυτές, η αναγνώριση «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί δεν αντιμετωπίζει το πραγματικό πρόβλημα στις σχέσεις της χώρας μας με τα Σκόπια: τον μακεδονικό αλυτρωτισμό.

Κι αυτό γιατί μπορεί η ονομασία Βόρεια Μακεδονία που συμφωνήθηκε να δίνει στο γειτονικό κράτος γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός όμως του κράτους αυτού δεν αποκτά αντίστοιχο προσδιορισμό.

Με άλλα λόγια, «Μακεδόνες» μπορεί να υπάρχουν τόσο στη Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή τα Σκόπια, όσο και στη νότια, την ελληνική Μακεδονία.

Παρόμοια προβλήματα δημιουργεί και η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας.

Συνεπώς, αν δεχτούμε την ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας, ο γεωγραφικός προσδιορισμός στο όνομα του κράτους δεν έχει νόημα.

Εμείς από την πλευρά μας επιθυμούμε μια συμφωνία στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης, που θα σέβεται την ιστορία της ευρύτερης περιοχής και θα αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια, έτσι ώστε οι λαοί μας να καλλιεργήσουν απρόσκοπτα σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και ανάπτυξης.

Επιθυμούμε τη φιλία με τους βόρειους γείτονές μας. Επιθυμούμε τη συνεργασία και την κοινή μας ανάπτυξη.

Θεωρούμε όμως πως η συνεργασία μπορεί να πετύχει μόνο όταν δεν υπάρχουν σκιές και ασάφειες στις μεταξύ μας σχέσεις. Όταν θα είμαστε ξεκάθαροι και θα έχουμε φροντίσει να εξαλείψουμε κάθε σημείο διαφωνίας.

Ένα πρόβλημα για παράδειγμα που μπορεί να προκύψει στο μέλλον και να ταλαιπωρήσει τις δύο χώρες λόγω της συμφωνίας είναι το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών και της ονομασίας προέλευσης των προϊόντων μας.

Πιστεύουμε σε ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και φιλίας για τους λαούς των Βαλκανίων.

Θέλουμε οι περιοχές της βόρειας Ελλάδας από όριο και ανάχωμα απέναντι σε κινδύνους που ήταν για δεκαετίες να γίνουν πεδίο διασυνοριακής συνεργασίας και ανάπτυξης.

Για να το πετύχουμε όμως πρέπει να βασιστούμε στην αμοιβαία κατανόηση και στον σεβασμό της ιστορίας χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».

Η πρώτη πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Περιφέρεια, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι η σύγκληση την επόμενη Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στη Θεσσαλονίκη, κοινής – διευρυμένης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τα Δημοτικά Συμβούλια των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και με προσκεκλημένους τους φορείς, τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. «Ένας και μόνο είναι ο στόχος μας, να μην επικυρωθεί η ‘συμφωνία των Πρεσπών’», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

«Σήμερα, δεν ερχόμαστε μοιρολατρικά να αποδεχτούμε ως τετελεσμένα τα γεγονότα και τα αποτελέσματα της κατάπτυστης ‘συμφωνίας των Πρεσπών’. Σήμερα είμαστε εδώ ενωμένοι όσο ποτέ για να αποτρέψουμε να μετατραπούν τα γεγονότα και τα αποτελέσματα αυτά, σε τετελεσμένα. Ξεκάθαρα, επαναλαμβάνω αυτό που είπα δημόσια και το Σάββατο, πριν την υπογραφή της ‘συμφωνίας’: Η Αυτοδιοίκηση στη Μακεδονία και σε ολόκληρη την χώρα θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε αυτή η συμφωνία να μην επικυρωθεί ποτέ. Τα ψέματα τελείωσαν. Η βουβή και κρυφή διπλωματία τελείωσε. Η ώρα της ευθύνης για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά ξεκίνησε», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε τα διαδοχικά λάθη της Κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση και γενικότερα στο χειρισμό του ζητήματος των Σκοπίων.

«Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια δεν αποτελεί λύση, αλλά εθνική ήττα. Αποδείχθηκαν, εκτός από εμμονικοί, και μοιραίοι για τη χώρα και τα εθνικά μας συμφέροντα, υπογράφοντας μια ‘συμφωνία’ που ανοίγει νέες πληγές υποθηκεύοντας το μέλλον του τόπου μας. Και μάλιστα αρνούνται και στερούν από τον ελληνικό λαό το δικαίωμά του να εκφραστεί δημοκρατικά για αυτή τη ‘συμφωνία’, είτε με δημοψήφισμα, είτε με εκλογές. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κουνάνε και το δάχτυλο στην ελληνική κοινωνία, λοιδορώντας και καθυβρίζοντας τους πολίτες που αντιδρούν. Ακόμα όμως και η προπαγάνδα έχει όρια. Δεν υπάρχει κανένα σκοτεινό, υπόγειο και οργανωμένο σχέδιο. Οι αντιδράσεις της κοινωνίας είναι απόρροια αποκλειστικά και μόνο των λαθών της κυβέρνησης και της κατάπτυστης συμφωνίας που υπέγραψε, αγνοώντας την ισχυρή πλειοψηφία του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και η Αυτοδιοίκηση της χώρας βγαίνει μπροστά. Κάνουμε το πρώτο βήμα» και ανακοίνωσε τη σύγκληση κοινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με όλους τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της Κεντρικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στις 6 το απόγευμα, στην κεντρική αίθουσα του ξενοδοχείου Grand Hotel στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Στην κοινή αυτή διευρυμένη συνεδρίαση θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς, τα Επιμελητήρια, τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης θα προσκληθούν οι Περιφέρειες και τα Δημοτικά Συμβούλια Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

«Δεν αποδεχόμαστε σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο να παραδώσουμε στα Σκόπια, ‘μακεδονική’ ταυτότητα, γλώσσα, και όνομα, να δώσουμε δηλαδή, υπόσταση στον αλυτρωτισμό. Δεν αποδεχόμαστε τη συμφωνία, δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Ενωμένη η αυτοδιοίκηση θα εκφράσει τον ελληνικό λαό για το θέμα. Καλά θα κάνει, έστω και τώρα, έστω και αργά η Κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα πολιτικά κόμματα, και κάθε Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου ξεχωριστά, να ακούσουν τον ελληνικό λαό. Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά έχει πλέον την εθνική και ιστορική ευθύνη για το παρόν και το μέλλον της χώρας», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση όλης της χώρας είναι ενωμένη, με στόχο να ενώσει κι όχι να διχάσει τους Έλληνες, να συμβάλει θετικά, «ώστε να μπορέσουμε ως χώρα και ως λαός να σηκώσουμε ξανά ψηλά το κεφάλι». «Διαπιστώνω ότι οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, όχι μόνον της Μακεδονίας, αλλά όλης της Ελλάδος, είναι εξοργισμένοι, γιατί κάποιοι βάφτισαν ρεαλισμό την υποχωρητικότητα. Είναι εξοργισμένοι γιατί βαφτίστηκε το ξεπούλημα της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, ως αναγκαία υποχώρηση και μέρος της λύσης σε ένα πρόβλημα που χρόνιζε. Διαφωνούμε απόλυτα με τη συμφωνία που υπέγραψε η Κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να έχει ισχύ, αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής και του ελληνικού λαού. Τονίσαμε την ανάγκη για ένα τόσο σοβαρό θέμα, την τελική απόφαση να την πάρει όχι η Βουλή, αλλά ο ίδιος ο λαός, με τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι μονόδρομος. Είναι δημοκρατική διέξοδος. Γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν με βάση τις θεσμικές μας αρμοδιότητες να κάνει δημοψήφισμα. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να κινητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες , ώστε να απαιτήσουν αυτές το δημοψήφισμα. Αυτό επίσης που μπορούμε να κάνουμε είναι να απαιτήσουμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν ότι δεν θα επικυρώσουν καμία τέτοια συμφωνία με την ψήφο τους, αν και όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία».

Ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε: «Μετά μια εξάμηνη διαπραγμάτευση, χωρίς να αποφανθεί η Βουλή επί του θέματος, χωρίς δημοψήφισμα χωρίς εκλογές, χωρίς τη δημοκρατική νομιμοποίηση, υπογράφηκε μια συμφωνία, την οποία δεν αποδεχόμαστε. Εμείς θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε στο πλαίσιο του νόμου και του Συντάγματος. Θέλω να καταγγείλω την ακραία στάση της αστυνομίας , αλλά και την αλαζονεία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για τους πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά ανήμερα της συμφωνίας στις Πρέσπες. Δεν μπορεί να επιδεικνύεται τέτοια αγριότητα σε πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά. Αυτό δείχνει μια καθεστωτική και αντιδημοκρατική νοοτροπία. Αν τολμήσουν να μας συκοφαντήσουν και να παραχαράξουν τα όσα λέμε, τους απαντάμε: Δεν σας φοβόμαστε. Πρόκειται για ένα θέμα που υπερβαίνει τα κόμματα και τις συμφωνίες. Η συμφωνία που υπογράφηκε είναι απαράδεκτη και η συνείδηση του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να τη δεχτεί. Το πατριωτικό αυτό ζήτημα υπερβαίνει κόμματα και ιδεολογίες».

Την αντίθεσή τους στη «συμφωνία» δήλωσαν στη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Ευάγγελος Λαμπάκης και η Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Παρασκευή Βρυσίδου, ενώ το παρών έδωσαν και πολλοί δήμαρχοι της Βόρειας Ελλάδας.