«Αυτοψία» Χρήστου Μέτιου στον… πλημμυρισμένο δήμο Νέστο [φωτογραφίες]

Ο Περιφερειάρχης βρέθηκε στην πληγείσα πεδιάδα της Χρυσούπολης και ζήτησε να κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης τόσο ο δήμος Νέστου όσο και η ΔΕ Ορφανού του δήμου Παγγαίου

Οικισμούς και επιχειρήσεις στην πεδιάδα Χρυσούπολης του Δήμου Νέστου που πλημμύρισαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο.

Κατά τις επισκέψεις αυτές, στις οποίες παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜΘ Αρχιπύραρχος Μάριος Αποστολίδης και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, υπήρξε ενημέρωση για τα αίτια που προκάλεσαν τις πλημμύρες και έγινε μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.

Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, η ένταση των  βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή έχει περιοδικότητα δεκαετιών. Η μεγάλη ποσότητα του νερού της βροχής είχε ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση των ρεμάτων, των καναλιών ύδρευσης και των λιμνών της περιοχής, που με τη σειρά της οδήγησε σε υπερχείλιση του υδροφόρου ορίζοντα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον πεδινό χαρακτήρα και το χαμηλό υψόμετρο της περιοχής, οδήγησε σε εκτεταμένες πλημμύρες.

Με έγγραφό του προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ ζήτησε την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οικισμών στις δημοτικές ενότητες Κεραμωτής, Ορεινού και Χρυσούπολης του Δήμου Νέστου και της δημοτικής ενότητας Ορφανού του Δήμου Παγγαίου προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών, αποζημιώσεων προς τους δικαιούχους και συντηρήσεων.