ΚΚΕ: Καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει η δίωξη των «8» για τον ΤΑΡ

Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτηρίζουν οι βουλευτές του κομμουνιστικού κόμματος Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της διέλευσης του αγωγού από τα Τενάγη

Ερώτηση προς τους υπουργούς εσωτερικών, δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και περιβάλλοντος και ενέργειας κατέθεσαν δύο βουλευτές του ΚΚΕ αναφορικά με τις συλλήψεις και την παραπομπή σε δίκη μελών αγροτικού συλλόγου και δημοτικών συμβούλων Καβάλας που αντιδρούν στη διέλευση του ΤΑΡ από τα Τενάγη Φιλίππων. Στην ερώτηση τους οι Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής χαρακτηρίζουν ως ωμό εκβιασμό την στάση της κυβέρνησης να αποφασίσει να χρηματοδοτήσει το έργο της υδροδότησης των Φιλίππων για να ανοίξει ο δρόμος να κατασκευαστεί ο αγωγός στα Τενάγη και την καλούν να σταματήσει κάθε δίωξη στους αγρότες και τους δημοτικούς συμβούλους και προσπάθεια εκφοβισμού των κατοίκων της περιοχής μέσω της παρουσίας της ΕΛΑΣ και των ΜΑΤ.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης των δύο βουλευτών του ΚΚΕ

«Οι ωμοί εκβιασμοί της κυβέρνησης, δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της αστικής εξουσίας»

«Στην ΠΕ Καβάλας ο προς υλοποίηση αγωγός TAP διέρχεται μέσα από τα Τενάγη Φιλίππων, γη υψηλής παραγωγικότητας. Από το 2014,  η αντίδραση – αντίσταση των αγροτών και των κατοίκων της περιοχής, με κινητοποιήσεις, εκδηλώνεται η δικαιολογημένη άρνηση της διέλευσης του αγωγού μέσα από τα Τενάγη.

Τόσο ο σχεδιασμός όσο και η αξιοποίηση του αγωγού ΤΑΡ, στο σημερινό κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, υπηρετεί τα συμφέροντα εγχώριων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων, του αστικού κράτους, της ΕΕ και τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Δεν πρόκειται για έργο που θα λύσει τα προβλήματα των εργαζόμενων και του λαού της περιοχής και της χώρας. Τα τεράστια κέρδη από τη διέλευση του αγωγού ουδεμία σχέση έχουν με τον ελληνικό λαό. Τα κέρδη θα τα καρπωθούν μια χούφτα μονοπώλια που ελέγχουν την εξόρυξη, τη μεταφορά και την πώληση του φυσικού αερίου. Η λύση για το λαό δε βρίσκεται στη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο και σε πεδίο κερδοσκοπικής δράσης των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων. Οι κάτοικοι της περιοχής θα υποστούν τις τεράστιες συνέπειες λόγω της διέλευσης, ενώ η υλοποίησή του οδηγεί σε βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς και μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς για την Ενέργεια που οδηγούν ακόμα και σε πολέμους.

Πριν ένα μήνα επισκέφτηκε την περιοχή, ο υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και με ωμό πολιτικό εκβιασμό, υπέγραψε με δήμο και αντιπεριφέρεια  Καβάλας προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή έργων ύδρευσης και άρδευσης, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και  συγχρηματοδότηση από τον TAP, με την προϋπόθεση να σταματήσουν οι αντιρρήσεις σχετικά με την όδευση του αγωγού. Δηλαδή η συγκυβέρνηση  με κυνικό τρόπο καλεί τους εργαζόμενους να αποδεχτούν  ότι για να πίνουν οι κάτοικοι της περιοχής καθαρό νερό απαλλαγμένο από νιτρικά και για να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους πρέπει να εγκαταλείψουν τα αιτήματα και το δίκαιο αγώνα τους ενάντια  στον  TAP!

Στις 26/06/2018 στην περιοχή της διέλευσης του αγωγού από τα Τενάγη, συγκεντρώθηκαν μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις και συνέλαβαν όποιον βρισκόταν εκεί, 3 δημοτικούς συμβούλους δήμου Καβάλας, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αμυγδαλεώνα, τον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου που βρίσκεται σε απεργία πείνας, μαζί με Ιταλό ακτιβιστή!!! Οι συλληφθέντες, προσήχθησαν και κρατήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Καβάλας με εισαγγελική εντολή σε άθλιες συνθήκες, ως κοινοί εγκληματίες μέχρι την επόμενη που δικάζονταν με τη διαδικασία του αυτόφωρου, όπου πήραν αναβολή για τις 12/07/2018.

Η προκλητική στάση του κράτους και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Οι συλλήψεις ανθρώπων που αντιδρούν, το σαθρό κατηγορητήριο, η παντελής έλλειψη σεβασμού ακόμα και σε απεργό πείνας, η αστυνομοκρατία, η πλήρης έλλειψη σεβασμού στις απόψεις των κατοίκων μιας περιοχής, οι ωμοί εκβιασμοί της κυβέρνησης, δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της αστικής εξουσίας. Προκειμένου να υλοποιήσει τα έργα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και οι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ δεν διστάζει κυριολεκτικά να επιτεθεί στους εργαζόμενους και να χρησιμοποιήσει την κρατική μηχανή για να διαλύσει κάθε αντίδραση.

Η περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη, χαρακτηριστικό παράδειγμα της οποίας είναι ο ΤΑΡ, φέρνει δεινά για τους εργαζόμενους. Η λύση βρίσκεται στον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της εργατικής εξουσίας, όπου η κοινωνικοποίηση του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και η λειτουργία τους με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβουν:

  • Για να σταματήσει κάθε δίωξη και να αποσυρθούν οι σαθρές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 8 συλληφθέντες.
  • Για να εκδικαστούν σε σύντομο χρόνο οι εκκρεμείς μηνύσεις του αγροτικού συλλόγου Καβάλας, για παράνομες ενέργειες της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του TAP, καθώς και μηνύσεων 3 ιδιωτών για παράνομες εργασίες της κοινοπραξίας σε ιδιοκτησίες τους χωρίς να έχει προηγηθεί σύναψη συμφωνίας ή οποιαδήποτε αποζημίωση
  • Για να σταματήσει η αστυνομοκρατία και η προσπάθεια εκφοβισμού των κατοίκων της περιοχής, για την άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ
  • Για την αποφυγή της διέλευσης αγωγών όπως ο ΤΑΡ μέσα από περιοχές με γη υψηλής παραγωγικότητας και όπου αντιδρούν οι κάτοικοι.
  • Για τον πλήρη σεβασμό της θέσης των κατοίκων και την άμεση θεσμοθέτηση ως απαραίτητης της σύμφωνης γνώμης των κατοίκων μιας περιοχής προκειμένου να υλοποιηθούν μεγάλα έργα.
  • Για την άμεση κατάργηση του απαράδεκτου εκβιασμού σύνδεσης της υλοποίησης των έργων ύδρευσης με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων
  • Για την υλοποίηση των έργων ύδρευσης – άρδευσης που είναι απαραίτητα για την περιοχή με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».