ΚΚΕ Καβάλας: Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές του Νέστου

Την άμεση αλλά και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών των αγροτών από την πρόσφατο πλημμύρα ζητάει η τομεακή επιτροπή Καβάλας που επισκέφτηκε τις περιοχές με επικεφαλής τον βουλευτή του κόμματος Σάκη Βαρδαλή

Κλιμάκιο της τομεακής επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Σάκη Βαρδαλή, επισκέφτηκε την Τρίτη 10 Ιουλίου τις πληγείσες περιοχές του Νέστου, από την πρόσφατη καταστροφική νεροποντή.

Από την περιοδεία που έγινε σε περιοχές που «χτυπήθηκαν» περισσότερο, διαπιστώθηκε ότι οι καταστροφές σε κατοικίες, καταστήματα, χωράφια, καλλιέργειες ήταν πολύ μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις ολική. Μετά τις πρώτες απλόχερες δηλώσεις συμπαράστασης στους πληγέντες από βουλευτές, περιφερειάρχες κ.λπ. όσο τα φώτα της δημοσιότητας ήταν «αναμμένα», οι κάτοικοι βρίσκονται από την επόμενη μέρα μόνοι τους να μετρούν τις ζημιές και να προσπαθούν από μόνοι τους να σώσουν από το βιός τους ό, τι σώζεται.

Ακολούθησε συνάντηση και ενημέρωση στο γραφείου του δημάρχου Χρυσούπολης, όπου συμμετείχαν ο δήμαρχος κ. Τσομπανόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χρυσούπολης κ. Καβάζης, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Χρυσούπολης κ. Αργυράκης και ο κ. Μαρκάκης, μέλος του ΔΣ.

Ο βουλευτής του κόμματος, αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί, η οποία δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στα ακραία ατμοσφαιρικά φαινόμενα, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, δήλωσε στους εκπροσώπους της τοπικής διοίκησης, των φορέων και των αγροτών πως «το ΚΚΕ με όσες δυνάμεις διαθέτει, εντός και εκτός βουλής, θα τις διαθέσει ώστε να συμβάλει για:

– Να αποκατασταθούν άμεσα και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους οι καταστροφές σε κατοικίες και οικοσκευές, στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο, στην τρέχουσα παραγωγή, σε υποδομές σε δρόμους, αντλιοστάσια, κ.λπ.

– Να εκπονηθεί συνολική αντιπλημμυρική μελέτη από το κράτος για το σύνολο της περιοχής και να μπουν σε προτεραιότητα τα σχετικά έργα, τα οποία δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως τα έργα των μεγάλων δρόμων (Εγνατία), των αγωγών μεταφοράς αερίου (ΤΑΠ), τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση των καταστροφών έπαιξαν ιδιαίτερο αρνητικό ρόλο στην επιδείνωση της κατάστασης.

Η περιφέρεια και ο δήμος να δείξουν άμεσα και έμπρακτα τη συμπαράσταση στους πληγέντες αγρότες με το πάγωμα, όσο χρειαστεί, των υποχρεώσεων που έχουν οι αγρότες σε ενοίκια από χωράφια που νοικιάζουν από την περιφέρεια και το δήμο.

Τέλος, ο Σάκης Βαρδαλής υπογράμμισε ότι ο οργανωμένος αγώνας μικρών αγροτών, μικροεπαγγελματιών, εργαζόμενων στην περιοχή, μπορεί να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική που χρόνια τώρα βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής και γενικά όλης της χώρας, στα πλαίσια των πολιτικών που εφαρμόζουν διαχρονικά κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου στην «ανάπτυξή» τους, δίκαιη ή μη, τα λαϊκά συμφέροντα δεν χωράνε και θυσιάζονται υπέρ των συμφερόντων μεγαλοεπιχειρηματιών, μεγαλεμπόρων και μεσαζόντων, γεωργοφαρμακευτικών εταιρειών, μεγαλοκαταστηματαρχών.