Δήμητρα Τσανάκα: Η «δίκη των 8» σηματοδοτεί τον αγώνα όλης της Καβάλας για την αλλαγή όδευσης του αγωγού TAP

Πρόταση για στάσεις εργασίας και κλείσιμο των καταστημάτων την ώρα της δίκης και κάλεσμα από τη δήμαρχο Καβάλας προς όλους τους δημότες να παραστούν στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας το πρωί της Πέμπτης 12 Ιουλίου 2018

Όλους τους καβαλιώτες κάλεσε δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα να στηρίξουν τους 8 ανθρώπους που κατηγορούνται από τον ΤΑΡ για παρεμπόδιση εργασιών στα Τενάγη των Φιλίππων και δικάζονται το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Ιουλίου 2018 στα δικαστήρια της Καβάλας. Μαζί με τη δήμαρχο, αντίστοιχο κάλεσμα απηύθυναν κατά την συνέντευξη Τύπου η οποία παραχωρήθηκε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Καβάλας όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά της όδευσης του αγωγού από τα Τενάγη, καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι εργαζομένων και φορέων.

«Τα γεγονότα ήταν μια ευθεία επίθεση για εμάς, εναντίον και του δήμου Καβάλας, όχι μόνο των πολιτών και των αγροτών. Δεν έχει γίνει πουθενά να έχουν συλληφθεί τρεις δημοτικοί σύμβουλοι κι ένας πρόεδρος κοινότητας. Για ποιον λόγο; Πήγαν για να κάνουν το καθήκον τους. Να φροντίσουν τους συνδημότες μας και να έχουν τον νου τους. Το θεωρήσαμε σημαντικό αυτό που έγινε και θα τα πούμε στο δικαστήριο την Πέμπτη», τόνισε  στην αναφορά της η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.

«Νομίζω ότι η Πέμπτη είναι μια μέρα κρίσης, που σηματοδοτεί πολλά πράγματα και κυρίως τον κοινό αγώνα που δίνουν δήμος, δημότες, φορείς και σύλλογοι, για να αποτρέψουμε αφενός την καταδίκη των αδίκως συλληφθέντων συμπολιτών μας, αφετέρου να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πρόβλημα της κοινωνίας της Καβάλας και των Φιλίππων σχετικά με την όδευση του αγωγού ΤΑΡ, για τον οποίο επιμένουμε ότι η μόνη λύση για να προχωρήσει το έργο είναι η αλλαγή όδευσης», δήλωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος ο οποίος  ήταν παρόν στην συνάντηση αυτή, ενώ τόνισε επίσης ότι «σε περίπτωση καταδίκης  των 8 κατηγορουμένων, νομίζω ότι αυτό θα οξύνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και πλέον οι αντιδράσεις μπορεί να είναι και ανεξέλεγκτες».

Ο πρώην δήμαρχος Φιλίππων Λευτέρης Κωταΐδης ο οποίος παραβρέθηκε στην συνάντηση είπε: «Στα πρόσωπα των οκτώ αυτών ανθρώπων γίνεται προσπάθεια να δικαστεί και να καταδικαστεί όλη η κοινωνία της Καβάλας, με μόνο στόχο την τρομοκράτηση και το να κάνουμε πίσω. Η αλήθεια κρύβεται όμως σε όλες τις παράνομες διαδικασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ώστε να πάρουν άδεια για να επιβάλουν μια συγκεκριμένη χάραξη που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα αυτών που κατασκευάζουν τον αγωγό και κανέναν άλλο. Η καταστροφή που θα επέλθει στο μέλλον στο περιβάλλον θα είναι μη αναστρέψιμη. Η αγωνία μας είναι πώς μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά για να αποδείξουν την νομιμότητά τους. Για εμάς έχουν υποκλέψει τις άδειες από το κράτος και επέβαλαν μια χάραξη που θα φέρει ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον. Θέλουμε να γίνει ο αγωγός, αλλά με ορθό τρόπο. Από τους φιλοξενούμενους (σ.σ.: του ΤΑΡ) καλό θα ήταν να δείξουν ελάχιστη προσοχή στο περιβάλλον, στο οποίο δε δίνουν καμιά σημασία».

Ο πρόεδρος του τμήματος ΑΔΕΔΥ Καβάλας Τάσος Ιωαννίδης σημείωσε: «Μετά τη σύλληψη των 8 συμπολιτών μας το προηγούμενο διάστημα, ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ήταν μια ενέργεια που καταδικάστηκε από όλους. Καλούμε όλο τον λαό της Καβάλας να παραστεί στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης στα δικαστήρια για να συμπαρασταθούμε στους κατηγορούμενους κι ουσιαστικά σε όλους τους πολίτες, γιατί η κάθε ενέργεια που γίνεται αποσκοπεί κάπου αλλού. Εύλογα δημιουργούνται δυο ερωτήματα. Αυτό είναι το κράτος δικαίου; Αυτή είναι η δημοκρατία μας; Έτσι θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα; Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας, ώστε να πάρουν το μήνυμα της Καβάλας, ότι είναι μια αδικία που γίνεται απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και σε όλη την τοπική κοινωνία».

Ο Φώτης Πούλος, εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων σημείωσε: «Η συμπαράστασή μας είναι δεδομένη και στους 8 συλληφθέντες. Δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε τον αγώνα τους. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα αυτιά μας στις αντιδράσεις που υπάρχουν στους πολίτες και στους κατοίκους της περιοχής μας και καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμπαρασταθούν όπως μπορούν. Προτείνουμε, αν υπάρχει δυνατότητά, να κλείσουν τα μαγαζιά τους για να μπορέσουμε να είμαστε όσοι περισσότεροι στο δικαστήριο για αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους που εκπροσωπούν όλη την ΠΕ Καβάλας».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στους ΟΤΑ της ΠΕ Καβάλας Κώστας Γερακίνης,δήλωσε: «Εμείς πάγια υποστηρίζουμε τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας. Όλο αυτό το σκηνικό μας φέρνει στη μνήμη πολλές περιπτώσεις που ζήσαμε ως τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα. Η προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού όλων όσοι αντιστέκονται στα συμφέροντα του ΤΑΡ. Είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε αναπάντητες τέτοιες πρακτικές. Θα μας βρίσκουν συνέχεια απέναντι και γι’ αυτό θα κάνουμε στάση εργασίας αύριο από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου για να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να πούμε ότι δε φοβόμαστε και δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσουν αυτές οι πρακτικές αναπάντητες».