ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν πλήρως και να παγώσουν οι οφειλές των αγροτών

Ερώτηση προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης των βουλευτών Σάκη Βαρδαλή και ο Γιάννη Δελή για τις ζημιές των αμπελοκαλλιεργητών από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες

Ερώτηση προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων με θέμα τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις στα αμπέλια της Περιφερειακής ενότητας τα Καβάλας υπέβαλαν από κοινού δύο βουλευτές του ΚΚΕ. Ο Σάκης Βαρδαλής και ο Γιάννης Δελής αφού περιγράφουν την δεινή κατάσταση που βρίσκονται οι αμπελοκαλλιεργητές από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, ζητούν την άμεση επέμβαση του ΕΛΓΑ, την πλήρη αποζημίωση τους και το πάγωμα των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών τους.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ

«Οι αμπελοκαλλιεργητές της Καβάλας βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, χωρίς πλήρη κάλυψη από τον ΕΛΓΑ»

«Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν χτυπήσει σε όλο τους το φάσμα (χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις, πλημμύρες) την αναμενόμενη αμπελοπαραγωγή στα χωριά της Π.Ε. Καβάλας και έχουν οδηγήσει τους αμπελοκαλλιεργητές σε απόγνωση, μιας και βλέπουν τον κόπο και την παραγωγή τους να γίνονται έρμαια των καιρικών φαινομένων. Για τα χωριά της Καβάλας η σταφυλοπαραγωγή είναι πολύ σημαντική καλλιεργητική δραστηριότητα για την επιβίωση των αγροτών και την γενικότερη οικονομία της περιοχής.

Οι έντονες βροχοπτώσεις, τόσο του προηγούμενου διαστήματος, όσο και το πρόσφατο “μπουρίνι” στις 17/7, έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές, “ξηλώνοντας” αρκετούς αμπελώνες στην περιοχή. Επιπλέον, έχουν δημιουργήσει τις ιδανικότερες συνθήκες για την ανάπτυξη διαφόρων μυκητολογικών ασθενειών στα αμπέλια (περονόσπορος, ωίδιο, βοτρύτης) με ανυπολόγιστες ζημιές στην αναμενόμενη σταφυλοπαραγωγή, παρά τις επίμονες προσπάθειες των αμπελοκαλλιεργητών να σώσουν τις παραγωγές τους με δαπανηρούς ψεκασμούς.

Οι αμπελοκαλλιεργητές της Καβάλας βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψη τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και – επιπλέον – δεν διασφαλίζει την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Έρχονται οι ζημιές αυτές για τους μικρομεσαίους αμπελοκαλλιεργητές των χωριών της περιοχής, να προστεθούν στις μεγάλες μειώσεις του αγροτικού τους εισοδήματος τα τελευταία χρόνια από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές από μεριάς ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων, που στοχεύουν στη δημιουργία μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων ξεκληρίζοντας χιλιάδες μικρά αγροτικά νοικοκυριά.

Αντιμετωπίζουν και οι αγρότες της περιοχής, όπως και οι μικρομεσαίοι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, μια σειρά από μέτρα σε βάρος τους (φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, υπέρογκα ασφάλιστρα για τους ίδιους, αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, “κόκκινα δάνεια”, κλπ.)

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές από τις βροχοπτώσεις στις αμπελοκαλλιέργειες της Π.Ε. Καβάλας.
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και για την απώλεια του εισοδήματός τους.
  • Να παγώσουν οι οφειλές, προσαυξήσεις, τόκοι υπερημερίας, και να μην γίνει καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων συναδέλφων, ώσπου να αποζημιωθεί η απώλεια παραγωγής τους από τον ΕΛΓΑ .
  • Να αποζημιωθούν οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και στις υποδομές (υποστυλώματα, δίχτυα κ.ά.)».