Μουριάδης: Ας «κόψει» η Διοίκηση Τσανάκα τις σπατάλες και ας «δει» τις ανθρώπινες ζωές!

Προτάσεις του δημοτικού συμβούλου για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων με «καρφιά» στη Δημοτική Αρχή για τα υπέρογκα ποσά που δαπανά στη διοργάνωση εκδηλώσεων

Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, ο Θόδωρος Μουριάδης καταθέτει τη δική του αγωνία για το ενδεχόμενο μια αντίστοιχη τραγωδία να συμβεί στη δική μας περιοχή τη στιγμή που, όπως επισημαίνει, είμαστε, δυστυχώς, «απροστάτευτοι»!

Ο δημοτικός σύμβουλος προτείνει μια σειρά από πρωτοβουλίες-μέτρα που θα πρέπει άμεσα να αναλάβει ο δήμος Καβάλας (σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τις Υπηρεσίες αλλά και τους ίδιους τους πολίτες) έτσι ώστε να θωρακιστούμε όσο γίνεται απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Αίσθηση προκαλεί το ότι ο κ. Μουριάδης εμμέσως πλην σαφέστατα «εγκαλεί» τη Διοίκηση Τσανάκα για «σπατάλες» στη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων (όπως ο ίδιος υπολογίζει για φέτος θα φτάσουν το 1,5 εκ. ευρώ!) τη στιγμή που θα μπορούσαν αρκετά από αυτά τα χρήματα να διατεθούν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Μουριάδη.

Να συντονιστούμε για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων

«Η απώλεια τόσων αθώων ανθρώπων καθώς και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι πραγματικά οδυνηρή και ασύλληπτη. Όλοι είμαστε συγκλονισμένοι από τον βίαιο και τραγικό θάνατο δεκάδων συνανθρώπων μας και σκεφτόμαστε ότι στην θέση τους θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς ή τα παιδιά μας. Νιώθουμε φρίκη, απόγνωση και θυμό. Θέλουμε να κλάψουμε, να φωνάξουμε ότι «ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ». Ζούμε, όμως, σε μία εποχή που διαθέτουμε πλήθος επιστημόνων, μέσων κατάσβεσης, μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης και οφείλουμε ως Κράτος, ως Περιφέρεια και ως Δήμος να κάνουμε το απολύτως αυτονόητο, να οργανωθούμε και να συντονιστούμε για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων:

  • Τα δασαρχεία σε συνεργασία με τους Δήμους να φροντίσουν για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών πέριξ των πόλεων (μπορεί να γίνει με μικρό κόστος ακόμη και με ελεγχόμενη συνέχιση της υλοτόμησης). Η τακτική της δενδροφύτευσης με πεύκα να αλλάξει.
  • Να υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί στις ζώνες αυτές (βασική προϋπόθεση να λειτουργούν) όπως και σε όλη την πόλη.
  • Να γίνονται καθαρισμοί των δασών από τα χόρτα και τα κλαδιά με προσωπικό των Δήμων και με εθελοντές. Το υλικό αυτό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εργοστάσιο βιομάζας, μαζί με τα υπολείμματα από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ώστε να παράγεται ενέργεια.
  • Να συντηρηθούν οι αγροτικοί και δασικοί δρόμων και να κατασκευαστούν νέοι όπου απαιτείται.
  • Να προχωρήσει η κατασκευή της Περιμετρικής οδού, η οποία όποτε χρειάστηκε λειτούργησε ως αντιπυρική ζώνη και βοήθησε στην ταχεία επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
  •  Να δημιουργηθούν σχέδια εκκένωσης περιοχών, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα ελέγχονται στην πράξη, ώστε οι κάτοικοι να ξέρουν τι θα κάνουν σε περίπτωση ακραίων φαινομένων.
  • Να οργανωθούν εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης ανά περιοχή, οι οποίες θα εκπαιδεύονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία (το εφαρμόζει ήδη ο σύλλογος κατοίκων της Παναγίας).
  • Να ολοκληρωθεί επιτέλους η εγκατάσταση των εθελοντών πυροσβεστών στο κοινοτικό κατάστημα Κρυονερίου (απόφαση 543/26.9.2013 του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας).
  • Να μεριμνά ο Δήμος να υπάρχουν ανάλογα μηχανήματα σε περίπτωση που θα χρειασθούν σε έκτακτη ανάγκη.
  • Να στελεχωθούν με ευθύνη του Δήμου τα δασικά παρατηρητήριαμε εθελοντές.
  • Να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει συντονιστικό κέντρο με ανθρώπους που είναι γνώστες και εκπαιδευμένοι.
  • ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ να αλλάξουμε νοοτροπία, να μην πετάμε σκουπίδια στο δάσος, να καθαρίζουμε τα χόρτα από τα σπίτια μας (όπου υπάρχουν) και σε συνεργασία με το Δήμο να οργανώσουμε ομάδες πυρόσβεσης στην γειτονιά μας.

Είναι δύσκολο να οργανώσουμε και να υλοποιήσουμε τα αυτονόητα; ΟΧΙ. Βέβαια, χρειάζεται δουλειά! Απαιτείται χρόνος, οργάνωση, εθελοντισμός και κάποια δαπάνη από την Πολιτεία. Αξίζει, όμως, τον κόπο. Εν ανάγκη, η διοίκηση του δήμου Καβάλας ας οργανώσει με καλύτερο και λιγότερο σπάταλο τρόπο τις διάφορες εκδηλώσεις που χρηματοδοτεί (υπολογίζω ότι φέτος, που είναι προεκλογική χρονιά, θα ξοδέψει σχεδόν 1.500.000 ευρώ!). Η ανθρώπινη ζωή έχει μεγαλύτερη αξία».