Παραλίγο… ξύλο στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας για τον TAP-Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Νίκος Ξανθόπουλος

Διακοπή της συνεδρίασης και ένταση μεταξύ δημοτικών συμβούλων-«Μετά το Βατερλό της σύσκεψης με τον ΤΑΡ, ας είμαστε ρεαλιστές», δήλωσε η δήμαρχος Καβάλας-«Κάναμε τα πάντα, αλλά πέσαμε στον τοίχο του υπουργείο», δήλωσε ο Γιώργος Γραμμένος

Με την ανάγνωση της επιστολής ανεξαρτητοποίησης του Νίκου Ξανθόπουλου άρχισε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το βράδυ της Δευτέρας 30 Ιουλίου 2018. Στην επιστολή του ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης επικαλούνταν την έκβαση που είχε η συνάντηση της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα με στελέχη της Κοινοπραξίας ΤΑΡ (διαβάστε σχετικά εδώ κι εδώ). Η ομάδα της διοίκησης πλέον αριθμεί 23 μέλη.




Στη συνέχεια, λόγω και της 30λεπτης καθυστέρησης της έναρξης της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος ζήτησε από το Σώμα, εφόσον συναινεί, να μην προηγηθεί εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Σύσσωμη η αντιπολίτευση στηλίτευσε το γεγονός ότι σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση με διάφορες προφάσεις δε δίνεται χρόνος για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση. Να σημειωθεί ότι το σοβαρότερο θέμα που επρόκειτο να τεθεί ήταν αυτό της Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια η δήμαρχος Καβάλας ανακοίνωσε ότι κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς σε σύσκεψη (διαβάστε σχετικά εδώ) «για να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση μήπως μας λείπει κάτι μετά τις ραγδαίες βροχοπτώσεις, μήπως πρέπει κάτι να κάνουμε στους δασικούς δρόμους», όπως είπε.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Δημήτρη Μπαντέκα, ο οποίος την ενημέρωσε ότι υπογράφηκε η απόφαση συγχώνευσης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ από το Διεθνές Πανεπιστήμιο (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ).

Έκτακτα θέματα με αίτημα εκ νέου για την παραίτηση του προέδρου

Όπως είπε στη συνέχεια ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος, όταν ήρθε η ώρα να συζητηθούν τα έκτακτα θέματα, αναφερόμενος στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου: «Απαξιώνετε τον θεσμό, το λιγότερο που έχετε να κάνετε είναι να παραιτηθείτε. Μας φέρνετε 4 θέματα, από τα οποία το 1 μόνο έχει εισήγηση, ενώ το θέμα της άρδευσης και της ύδρευσης των Φιλίππων (σ.σ.: το ανταποδοτικό έργο του TAP) οφείλατε να το εντάξετε ως τακτικό θέμα. Διασύρετε έναν θεσμό ολόκληρο».

Απαντώντας στον κ. Βέρρο ο κ. Γραμμένος είπε: «Υπήρχε η συνάντηση την προηγούμενη Πέμπτη με τον ΤΑΡ και είχε σταλεί ήδη η πρόσκληση με τα θέματα. Αποφάσισα ότι εφόσον η διοίκηση θέλει να το φέρει προς συζήτηση, να το φέρω ως έκτακτο, εγώ δεν εισάγω θέματα, ούτε εισηγήσεις γράφω, ούτε καταρτίζω την ημερήσια διάταξη χωρίς να μου φέρει η διοίκηση τα θέματα».

Δήμητρα Τσανάκα: Μετά το Βατερλό, ας είμαστε ρεαλιστές

Το πρώτο έκτακτο θέμα αφορούσε τη συνεργασία με την Περιφέρεια και το ελληνικό δημόσιο για την υλοποίηση του έργου ύδρευσης και άρδευσης, μετά και την προηγούμενη απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο να απαλειφθεί κάθε αναφορά στον ΤΑΡ.  Η κ. Τσανάκα παίρνοντας τον λόγο για να αιτιολογήσει το έκτακτο του θέματος, είπε: «Συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους του ΤΑΡ. Ήσασταν όλοι μπροστά, δεν πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε αντιπαράθεση με το υπουργείο για τη χρηματοδότηση των έργων. Επί της ουσίας το θέμα της όδευσης του ΤΑΡ απασχολεί εδώ και 4 χρόνια την τοπική κοινωνία. Δεν έφυγα ούτε μια μέρα από το πλευρό των αγροτών, παρόλο που κάποιοι άλλοι προσπαθούσαν να με κρατήσουν απ’ έξω. Θα πρέπει όμως μετά τη τελευταία συνάντηση η οποία οδήγησε σε Βατερλό και την τελευταία ελπίδα να αλλάξει η όδευση, να συνεχίσουμε με ρεαλισμό.

»Όλες οι κυβερνήσεις έδωσαν το πράσινο φως στη διέλευση. Ιδίως η σημερινή κυβέρνηση ήταν κατηγορηματική, άσχετα με το τι έλεγε προεκλογικά. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις της ελληνικής νομοθεσίας, έχουν ληφθεί όλες οι άδειες. Εγώ δεν υπέγραψα καμία διευκόλυνση προς την πλευρά του ΤΑΡ. Παρά την προσφυγή, το ΣτΕ απεφάνθη υπέρ της συγκεκριμένης όδευσης. Ο δήμος εκ του νόμου δεν απαιτείται να συναινέσει για την όδευση.

»Άρα κυβερνήσεις, νόμοι, δικαστικές αποφάσεις είναι δεδομένα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Εξάντλησα κάθε περιθώριο, το γεγονός ότι παλέψαμε μαζί με τους αγρότες, συνέργησε στην υπέρ το δέον απόδοση ανταποδοτικών ωφελημάτων. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα, ούτε μπορούμε να χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο. Ο σεβασμός στους νόμους και στις δικαστικές αποφάσεις είναι υποχρέωσή μας. Πώς θα μπορούσε να αλλάξει η όδευση; Ακούσαμε εδώ ότι τo ΔΣ του ΤΑΡ  ήδη έχει ψηφίσει 6 εκ. ευρώ για τα δυο έργα. Μας κάλεσαν όλους μαζί να μπούμε στα χωράφια κι αν βρούμε τύρφη ή αρχαία να σταματήσουν. Η ιδιότητά μου, μου επιβάλλει να προτάσσω το γενικό συμφέρον των δημοτών κι εσείς έχετε την ίδια υποχρέωση. Νομίζω πλέον ότι είναι μονόδρομος, δεν συντρέχουν λόγοι να αλλάξουμε την προηγούμενη απόφαση».

Ο τέως δήμαρχος Καβάλας και επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Κωστής Σιμιτσής ρώτησε τη δήμαρχο: «Γιατί δεν εκλήθη στη σύσκεψη το ΓΕΩΤΕΕ; Έχουμε μια απόφαση προς αλλαγή, όταν ελήφθη, όμως όλα τα δεδομένα ήταν γνωστά. Τι άλλαξε; Φοβάμαι ότι το Βατερλό δεν είναι του δήμου, αλλά δικό σας».

Η κ. Τσανάκα είπε ότι αυτό που έχει αλλάξει, είναι ότι της διαλύθηκε και η τελευταία ελπίδα για την αλλαγή της όδευσης.

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος ρώτησε ποια είναι η συμφωνία με την Κοινοπραξία και η κ. Τσανάκα είπε: «Εάν μένατε μέσα και δεν βγαίνατε έξω, θα ακούγατε ότι έθεσαν θέμα παράλληλης δουλειάς των 2 έργων», με τον κ. Παπαδόπουλο να απαντάει αργότερα ότι «κυρία Τσανάκα, αντί να αλλάξει ο TAP όδευση, αλλάξατε εσείς».

Ο Μανώλης Κελαϊδάκης από την Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση ρώτησε αν η δήμαρχος πήρε απαντήσεις στους προβληματισμούς της. «Ομολογήθηκε από την πλευρά του ΤΑΡ ότι δεν τηρήθηκε καμία νομιμότητα. Ανέφερε ο Ιταλός εκπρόσωπος ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΡ για την υπερβόρεια χάραξη του αγωγού και ότι αν άρχιζε η διαβούλευση 3 χρόνια πριν, θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Δεν θα ήταν μια ευκαιρία να αναδείξετε ότι δεν υπήρχε η τήρηση της νομιμότητας;» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο Χρήστος Ποτόλιας από τη Λαϊκή Συσπείρωση αποχώρησε από τη συνεδρίαση, επικαλούμενος τη στάση της διοίκησης του δήμου στο θέμα του TAP.

Από την πλευρά του ο κ. Γραμμένος δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουμε τη θέση μας για την όδευση του αγωγού, αλλά εμμένουμε στην τροποποίηση της σύμβασης με το υπουργείο», προσθέτοντας ότι «κάναμε τα πάντα για την αλλαγή της όδευσης, αλλά πέσαμε πάνω στον τοίχο του υπουργείου».

Ένταση, ύβρεις και διακοπή της συνεδρίασης

Έντονο φραστικό επεισόδιο έλαβε χώρα κατά την εξέλιξη της συνεδρίασης, μεταξύ των κ. κ. Βαγγέλη Παππά και Μανώλη Κελαϊδάκη και του δημοτικού συμβούλου της διοίκησης Φίλιππου Τσανακτσή, ο οποίος καταφέρθηκε επί προσωπικού εναντίoν των προαναφερομένων για το θέμα του TAP, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανταλλαγή ύβρεων και χαρακτηρισμών, ενώ παρενέβη έξαλλος και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης, κατηγορώντας τον κ. Τσανακτσή ότι διαδίδει πως προσελήφθη από τον TAP συγγενικό του πρόσωπο.

Μάλιστα, ο κ. Καλπακίδης επιχείρησε να ανέβει στα έδρανα για να κινηθεί απειλητικά προς τον κ. Τσανακτσή, ωστόσο τον συγκράτησαν οι ψυχραιμότεροι, ενώ τα… άκουσε και ο κ. Γραμμένος από τον Βαγγέλη Παππά, καθώς ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου παρενέβη στη διένεξη. Τελικά η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγα λεπτά μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.