Με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι, η Ανοιχτή Πόλη βάζει στο… μάτι Δήμο Καβάλας και Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Η παράταξη του τ. δημάρχου Καβάλας εκθέτει αμφότερες τις Διοικήσεις για τη «ραθυμία» τους σε σχέση με την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης

Δήμος Καβάλας και Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχουν κάνει ελάχιστα, ή σχεδόν… τίποτα, για να εξασφαλίσουν ή και να επιβάλλουν την πολεοδομική οργάνωση στις περιοχές ευθύνης τους, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας.

Με «φόντο» τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, κατεστραμμένες περιουσίες και χιλιάδες στρέμμματα καμμένης γης, η Ανοιχτή Πόλη αναδεικνύει μια σειρά από ελλείψεις/παραλείψεις των Διοικήσεων τόσο του δήμου Καβάλας όσο και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ σε θέματα δόμησης ή/και οικιστικής ανάπτυξης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ανοιχτής Πόλης.

Το πολύπαθο Μάτι και η Δημοτική/Περιφερειακή τύφλα μας

«Το συμπέρασμα για την πολύνεκρη τραγωδία στον οικισμό Μάτι είναι ότι –μαζί με τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες– μεγάλο ρόλο στο μέγεθος των απωλειών είχε η αυθαίρετη δόμηση. Στον Δήμο μας, ευτυχώς, δεν υπάρχει πρόβλημα σε τέτοια ένταση. Ωστόσο η πολεοδομική οργάνωση εξασφαλίζει καλύτερη ζωή για τους πολίτες και δίνει αξία στην ακίνητη περιουσία. Ως προς αυτά τα θέματα στον Δήμο Καβάλας και στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ κυριολεκτικά έχουν γίνει βήματα πίσω.

  • Τον Οκτώβριο του 2013 εγκρίθηκε από το κράτος το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καβάλας. Αμέσως μετά έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του υπάρχοντος Σχεδίου Πόλης Καβάλας. Η κ. Τσανάκα και οι συνεργάτες της δεν έκαναν τίποτε απολύτως. Δεν θίγουν τα κακώς κείμενα, δεν τολμούν να διορθώσουν τους αναχρονισμούς του Σχεδίου που υπάρχει από το 1980, δεν θέλουν να ασχοληθούν παρά τις συνεχείς παραινέσεις μας.
  • Το ΓΠΣ προβλέπει να γίνουν διάφορες ειδικές πολεοδομικές μελέτες. Ούτε μια δεν έχει αρχίσει να εκπονείται.
  • Η καθυστέρηση να τροποποιηθεί το Σχέδιο Πόλης Καβάλας θέτει σε κίνδυνο τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, πρόγραμμα που είχε διαφημίσει δεόντως η κ. Τσανάκα ως δήθεν δική της επιτυχία. Τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ δεν έρχονται στην πόλη μας και γι’ αυτό φέρει ακέραια την ευθύνη η σημερινή δημοτική αρχή, που δεν είναι ικανή να υλοποιήσει ακόμη και τον δικό μας σχεδιασμό, πολύ δε περισσότερο να εκπονήσει τον δικό της σχεδιασμό.
  • Τον Δεκέμβριο του 2015 τελείωσε η πρώτη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος Urban. Η δεύτερη φάση στην ουσία θα χρηματοδοτούσε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων. Δεύτερη φάση όμως δεν υπήρξε, ο προγραμματισμός ναυάγησε επειδή η κ. Τσανάκα και οι συνεργάτες της δεν ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Το ΓΠΣ Φιλίππων αγνοείται εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
  • Την ίδια εποχή ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Mare Nostrum» για τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης του Δήμου μας, καρπός του οποίου ήταν μια μελέτη για τη νέα χάραξη του αιγιαλού από το παλιό νοσοκομείο μέχρι τα Σφαγεία. Η μελέτη δεν αξιοποιήθηκε, ο παλιός αιγιαλός παραμένει ως έχει, η περιοχή είναι γεμάτη αυθαιρεσίες που δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν και οι συμπολίτες μας που κατοικούν εκεί πληρώνουν πρόστιμα χωρίς να μπορούν να αλλάξουν ούτε ένα κεραμίδι.

Όλα αυτά τα χρόνια επίσης η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν έχει ανακοινώσει πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση:

  • της εκπόνησης πολεοδομικών μελετών τοπικού ή γενικού χαρακτήρα,
  • της προστασίας και της ανάπτυξης της παράκτιας ζώνης,
  • των υποδομών σε νέες πολεοδομικές ενότητες, όπως είναι το Περιγιάλι,
  • της διάσωσης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς,
  • της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων και των δασικών πυρκαγιών.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μικρό και ενδεικτικό δείγμα της ραθυμίας με την οποία ενεργούν οι επικεφαλής, αντίστοιχα, σε Δήμο και σε Περιφέρεια».