Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Στη δικαιοσύνη οι ευθύνες των υπουργών για τις προκηρύξεις των γραμματέων»

Μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο σε συνεργασία με τον τομεάρχη διοικητικής ανασυγκρότησης της ΝΔ

Ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με την ιδιότητα του τομεάρχη δικαιοσύνης, διαφάνεις και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε συνεργασία με τον τομεάρχη διοικητικής ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργο Γεωργαντά κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ζητώντας τη διερεύνηση της διαδικασίας επιλογής διοικητικών και τομεακών γραμματέων και των ποινικών ευθυνών που προκύπτουν στο πλαίσιο αυτής.

Συγκεκριμένα, ζητείται ιδίως η διερεύνηση της υπόθεσης παράνομης διαβίβασης σε τουλάχιστον 4 υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των ονομάτων, των στοιχείων και των προσόντων των υποψηφίων, σε χρονικό σημείο κατά το οποίο δεν νομιμοποιούνταν και δεν είχαν δικαίωμα να λάβουν γνώση των σχετικών στοιχείων, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία και θα μπορούσε να υπάρξει αθέμιτη παρέμβαση στο έργο της επιτροπής που θα επιλαμβανόταν του σχετικού ελέγχου.

Οι τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας, μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, εξερχόμενοι από το δικαστικό μέγαρο του Αρείου Πάγου, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Γιώργος Γεωργαντάς (on camera): «Η κυβέρνηση ξεπερνώντας κάθε όριο εργαλειοποίησε το ΑΣΕΠ και επιχειρεί να το υποκαταστήσει. Αρχικά οι φωτογραφικές προκηρύξεις για τους γενικούς γραμματείς και στη συνέχεια η αποστολή των στοιχείων όλων των φακέλων των υποψηφίων στους υπουργούς καθιστά τη διαδικασία μονόδρομο ως προς την ακύρωσή της. Οι ευθύνες πλέον δεν είναι μόνο πολιτικές, είναι και ποινικές».

Νίκος Παναγιωτόπουλος (on camera) : «Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση παραβιάζει τον νόμο του ΑΣΕΠ, όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αυτή τη συστηματική συμπεριφορά χωρίς να κάνουμε τίποτα. Για αυτό το λόγο προσήλθαμε ενώπιον των εισαγγελικών αρχών του Αρείου Πάγου να καταθέσουμε τη σχετική μηνυτήρια αναφορά και αναμένουμε από την ελληνική δικαιοσύνη να πράξει τα νόμιμα προβλεπόμενα».

Η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί ούτε να υποκαθιστά ούτε να εργαλειοποιεί το ΑΣΕΠ. Με κάθε τρόπο που προβλέπει ο νόμος θα επιδιωχθεί η απόδοση όλων των ευθυνών.

Δύο αμείλικτα ερωτήματα…

Η παράνομη διαβίβαση στοιχείων και προσόντων υποψηφίων σε Υπουργούς, για την οποία κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά σήμερα οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ, Γ. Γεωργαντάς και Ν. Παναγιωτόπουλος δεν είναι το μόνο προβληματικό σκέλος της υπόθεσης επιλογής διοικητικών και τομεακών γραμματέων. Η Νέα Δημοκρατία είχε εδώ και μήνες καταγγείλει απόπειρα άλωσης της δημόσιας διοίκησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας το ζήτημα των φωτογραφικών προκηρύξεων των θέσεων Γραμματέων. Εν τέλει η ευρωπαϊκή επιτροπή αναγνώρισε την ανάγκη επαναπροκήρυξης 22 θέσεων Γραμματέων, δικαιώνοντας τη Νέα Δημοκρατία.

Μελετώντας, ωστόσο, τις επαναπροκηρύξεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, το μόνο νέο που διαπιστώνει κάποιος είναι η ελαχιστοποίηση των ορίων επαγγελματικής εμπειρίας και εμπειρίας σε θέσεις ευθύνης. Κάποιος που έχει εργαστεί μόνο έξι χρόνια στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, εκ των οποίων ο ένας χρόνος σε οποιαδήποτε θέση ευθύνης, έχει δικαίωμα, αν το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει γραμματέας ενός υπουργείου, ενώ για τους υφισταμένους του, γενικούς διευθυντές και διευθυντές, τα αντίστοιχα προσόντα που απαιτούνται είναι περισσότερα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα:

1) Πως επαναπροκηρύχθηκαν αυτές οι θέσεις και δήθεν καταργήθηκαν οι παλαιότερες ενώ δεν υπήρξε νομοθετική ρύθμιση;

2) Για τις υπόλοιπες φωτογραφικές προκηρύξεις που καταγγέλθηκαν από την Νέα Δημοκρατία και αναδείχθηκαν από όλους η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σαν να μην συμβαίνει τίποτα;

Είναι μονόδρομος, πλέον, για την Κυβέρνηση να ακυρώσει όλη αυτήν την διαβλητή και φωτογραφική διαδικασία που προσβάλλει όλους όσους απαιτούν αξιοκρατία και διαφάνεια.