Κώστας Μορφίδης: Στον προϋπολογισμό δεν θα υπάρχει η μείωση των συντάξεων

Το ΔΝΤ δεν έχει πλέον λόγο στην Ελληνική οικονομία λέει ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας τα πρώτα μέτρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια για την οποία υπάρχει «στεναγμός ανακούφισης και όχι πανηγυρισμοί»

Για στεναγμό ανακούφισης μετά από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας και όχι πανηγυρισμούς κάνει λόγο ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Κώστας Μορφίδης μιλώντας στον ALPHA Radio 88,6. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως κάποιοι δεν είναι ευχαριστημένοι που βγαίνουμε από τα μνημόνια, ενώ τόνισε πως οι καλοπροαίρετοι στο τέλος θα καταλάβουν το μέγεθος της σημασίας που έχει αυτή η εξέλιξη.

Μίλησε για τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης μετά τα μνημόνια, αναφερόμενος στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στα εργασιακά, καθώς και στις φοροελαφρύνσεις 750 εκ. ευρώ. Τέλος, επικαλούμενος τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη, είπε πως δε θα μειωθούν οι συντάξεις και πως το ΔΝΤ δεν έχει πλέον κανέναν λόγο στη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας.

«Κάποιοι δεν είναι ευχαριστημένοι που βγαίνουμε από τα μνημόνια»

Αρχικά για την σημειολογία και την ουσία της εξόδου από τα μνημόνια, ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «Αυτό που εκδηλώνεται σήμερα είναι αυτός ο στεναγμός ανακούφισης που βγαίνει μετά την λήξη των μνημονίων, που κάποιοι βέβαια τον εκλαμβάνουν ως πανηγυρισμό. Δεν είναι πανηγυρισμός, είναι μία ανακούφιση για τα τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς και προσπάθειας για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο να λέμε ότι είμαστε έξω από τα μνημόνια, ότι έχει τελειώσει το πρόγραμμα, κάτι που όλοι θέλαμε, όλοι αναζητούσαμε και μάλιστα κάποιοι κάνανε και κριτική γιατί τα κατάφερε η Κύπρος, η Πορτογαλία και δεν τα καταφέρναμε εμείς. Δυστυχώς αυτοί που κάνανε αυτή την κριτική φτάνοντας στη σημερινή μέρα δεν είναι ευχαριστημένοι, προσπαθούν να βρουν διάφορες δικαιολογίες και να υποβαθμίσουν αυτό το γεγονός. Το έχουμε συνηθίσει όμως αυτού του είδους την κριτική και τον πολιτικό διάλογο, θα συνεχίσουμε με δουλειά γιατί από ‘δω και πέρα δίνονται νέες δυνατότητες για τη χώρα και τους ανθρώπους της για να αφήσουμε πίσω αυτήν την περίοδο, έχοντας όμως βαθιά γνώση του τι και πώς έγινε, ποιοι είχαν τις ευθύνες και πώς φτάσαμε εδώ για να χαράξουμε τον νέο δρόμο που έχει ανάγκη η χώρα, οι πολίτες. Όλοι οι καλοπροαίρετοι στο τέλος θα καταλάβουν το μέγεθος της σημασίας που έχει η σημερινή μέρα».

Τα σχέδια μετά την έξοδο από τα μνημόνια

Για το τι θα αλλάξει στις πολιτικές της κυβέρνησης από ‘δω και πέρα ο κ. Μορφίδης εξήγησε: «Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις 750 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα έχουμε νέο καθεστώς στις εργασιακές σχέσεις με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις συλλογικές συμβάσεις που θα αρχίσουν να ισχύουν από τον Σεπτέμβριο και πολλά άλλα μέτρα που σχεδιάζονται αυτόν τον καιρό και έχουμε ήδη συζητήσει. Μένει να δούμε ποια από αυτά θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2019 και θα ανακοινωθούν στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης».

«Στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί δεν θα υπάρχει η μείωση των συντάξεων»

Σχετικά με το «σίριαλ» των συντάξεων και αν θα κοπούν τελικά είπε: «Αυτό που ειπώθηκε από επίσημα χείλη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, είναι ότι στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί δε θα υπάρχει η μείωση των συντάξεων και θα είναι δεμένο αυτό με τα νούμερα και τα μεγέθη. Δεν θα είναι μονομερής ενέργεια, αυτό θα απεικονίζεται μέσα στον προϋπολογισμό με τα ανάλογα οικονομικά μεγέθη. Το ΔΝΤ από σήμερα δεν έχει κανέναν λόγο στο πώς θα διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας».