Ο Μάκης Παπαδόπουλος σηκώνει το γάντι για τον TAP! Θέλετε δικαστήρια; Θα τα… έχετε!

Συνέχεια στην «κόντρα» για τον αγωγό με εκατέρωθεν απειλές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Οι δηλώσεις του Μάκη Παπαδόπουλου για επαφές της Διοίκησης του δήμου Καβάλας με τον TAP «πίσω από κλειστές πόρτες» είχε ως αποτέλεσμα να «βγει» η Δημοτική Αρχή με ανακοίνωσή της και να απειλήσει τον δημοτικό σύμβουλο με προσφυγή στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που δεν ανακαλέσει (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας επιμένει στα όσα αρχικά είχε υποστηρίξει και με ανταπάντησή του προς τον δήμο Καβάλας επαναλαμβάνει τα όσα κατά την άποψή του συνιστούν «μονομερή και “πραξικοπηματική” παραβίαση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και στο “ξεπούλημα” του αγώνα των πολιτών που μέχρι τότε υποτίθεται ότι στήριζε (η δήμαρχος)».

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος «υπενθυμίζει» στη Δημοτική Αρχή ότι σε περίπτωση που επιλέξει τη δικαστική οδό, υπάρχουν ουκ ολίγες δηλώσεις στελεχών της Διοίκησης Τσανάκα (βλ. του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργου Γραμμένου και της προέδρου της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασίας Ιωσηφίδου) με συκοφαντικό για τον ίδιο περιεχόμενο…

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Μάκη Παπαδόπουλου.

“Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα” για τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους:

  • Στις 27 Ιουνίου, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε μετά από τις συλλήψεις δημοτικών και τοπικών συμβούλων και πολιτών σχετικά με το ζήτημα του αγωγού ΤΑΡ, η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα είχε δηλώσει σε πολύ υψηλούς τόνους εναντίον του ΤΑΡ: «Σήμερα είναι μια διαφορετική μέρα. Όχι μόνο τα έβαλαν με 2 ανήμπορους απεργούς πείνας, αλλά με όλη την τοπική κοινωνία και το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Όμως, θα γευτούν και τα αποτελέσματα. Θα προχωρήσουμε σε άμεση προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα που τους χρηματοδοτεί και θέτει προϋπόθεση τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Εμάς από σήμερα πρέπει να μας ξεγράψουν. Δεν αναγνωρίζω κανέναν TAP. Θα μιλήσουμε μόνο για αλλαγή της όδευσης, αφού πρώτα ζητήσουν συγνώμη από τους συλληφθέντες και από τον δήμο Καβάλας. Ας πρόσεχαν τη συμπεριφορά τους».

Όταν έκανε αυτή τη δήλωση, η κ. Τσανάκα γνώριζε τα εξής:

  • τη μεγάλη γεωπολιτική σημασία του αγωγού ΤΑΡ
  • τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για αλλαγή της όδευσης
  • την προϋπόθεση που έβαλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος να χρηματοδοτηθεί το έργο ύδρευσης και άρδευσης στη Δημ. Ενότητα Φιλίππων, εφόσον ο Δήμος δεχτεί την υφιστάμενη όδευση του αγωγού μέσα από τα Τενάγη των Φιλίππων
  • την αρνητική για τον Δήμο μας απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για μη-αλλαγή της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ.

Τότε το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να βγει η Κοινοπραξία ΤΑΡ από εταίρος στην προγραμματική συμφωνία για το έργο ύδρευσης στη Δημ. Ενότητα Φιλίππων.

Μέχρι και τα γεγονότα των συλλήψεων, Δήμαρχος, Δημοτικό Συμβούλιο και τοπική κοινωνία ήταν σε κοινή γραμμή υπέρ της αλλαγής όδευσης του αγωγού από τα Τενάγη των Φιλίππων. Ή μήπως η Δήμαρχος δεν ήταν…;

  • Στις 26 Ιουλίου, έγινε η περίφημη σύσκεψη στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή της Δημάρχου, εκπροσώπων της Κοινοπραξίας ΤΑΡ και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης και την αποχώρηση των επικεφαλής, και ενώ η συνάντηση ήταν άκαρπη, η Δήμαρχος ανακοινώνει ξαφνικά ότι ο Δήμος Καβάλας δέχεται να περάσει ο αγωγός από την υφιστάμενη όδευση με αντάλλαγμα την υλοποίηση του έργου ύδρευσης στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων! Προχωρά δηλαδή σε μονομερή και “πραξικοπηματική” παραβίαση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και στο “ξεπούλημα” του αγώνα των πολιτών που μέχρι τότε υποτίθεται ότι στήριζε.

  • Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30 Ιουλίου, η Δήμαρχος επισημοποίησε την αλλαγή στάσης και εισηγήθηκε να παραμείνει η Κοινοπραξία ΤΑΡ εταίρος της συμφωνίας για το έργο ύδρευσης. Εκείνη η απόφαση πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία (18 θετικές – 16 αρνητικές ψήφοι), καθώς δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας καταψήφισαν την εισήγηση της Δημάρχου, ο ένας μάλιστα ανεξαρτητοποιήθηκε.

Εμείς επιμένουμε να ζητάμε την υλοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για αλλαγή της όδευσης και ρωτάμε:

Γιατί η Δήμαρχος άλλαξε στάση; Γιατί το ΟΧΙ που λέγαμε όλοι μαζί στην υφιστάμενη όδευση το έκανε ΝΑΙ μόνη της, χωρίς να ρωτήσει κανέναν;

Η Δήμαρχος οφείλει να εξηγήσει στους δημότες τους λόγους για τους οποίους άλλαξε τόσο ξαφνικά στάση.

Το επιχείρημα ότι βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εναντίον του Δήμου και αναγκάστηκε ο Δήμος να αλλάξει στάση δεν στέκει, γιατί η Δήμαρχος γνώριζε την απόφαση αυτή, όταν έβγαζε “πύρινο λόγο” εναντίον της Κοινοπραξίας του ΤΑΡ.

Η κ. Τσανάκα, αντί να απαντήσει και στα δικά μας ερωτήματα, μάς απειλεί ότι θα καταφύγει στη δικαιοσύνη, επειδή τη συκοφαντούμε όταν μιλάμε για “περίεργες” σχέσεις με την Κοινοπραξία ΤΑΡ.

Επιλέγει μάλιστα να το κάνει την ημέρα όπου ανακοινώσαμε τους 50 πρώτους υποψηφίους της παράταξής μας για τις δημοτικές εκλογές, σαν μία κίνηση αντιπερισπασμού.

Είναι προφανές ότι η κ. Δήμητρα Τσανάκα βρίσκεται σε πανικό και αντιμετωπίζει πολλαπλά αδιέξοδα:

  • 4 χρόνια δεν έχει να παρουσιάσει κανένα έργο
  • η παράταξή της βρίσκεται σε διάλυση, με διαφοροποιήσεις, αποχωρήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων
  • βρίσκεται σε συνεχείς τριβές με δημότες.

Ίσως γι΄ αυτό τελικά αποφεύγει την πολιτική αντιπαράθεση και απειλεί με προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Αν λοιπόν η κ. Δήμητρα Τσανάκα προτιμά την δικαστική αντιπαράθεση από την πολιτική, εμείς πρόθυμα θα ανταποκριθούμε.

Ίσως ενώπιον των Δικαστηρίων να δοθεί η δυνατότητα:

  • στην κ. Δήμητρα Τσανάκα να εξηγήσει τι ακριβώς συμφώνησε με την Κοινοπραξία του ΤΑΡ “πίσω από κλειστές πόρτες” και “πίσω από την πλάτη” των Καβαλιωτών και του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • στον κ. Γιώργο Γραμμένο, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να εξηγήσει τι εννοεί όταν μας κατηγορεί για “πολιτική αλητεία”, γιατί απειλεί ότι “ο Μάκης Παπαδόπουλος θα είναι σα να μην υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο” και ποια είναι “τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την υποψηφιότητά του”.
  • στην κ. Αναστασία Ιωσηφίδου, Πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, να εξηγήσει και εκείνη “ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο κ. Παπαδόπουλος” και γιατί με αποκαλεί συκοφαντικά “Αρχιερέα της παραπλάνησης” και “Μέγα Μάγιστρο της διαπλοκής”.