Αθώοι οι 56 δημοτικοί σύμβουλοι Παγγαίου για τα δίμηνα

Η ομόφωνη αθωωτική απόφαση επιτρέπει την αισιοδοξία ότι και οι εκκρεμούσες δίκες των Δημοτικών Επιχειρήσεων θα έχουν την ίδια έκβαση

Αθώους έκρινε το Τριμελές Εφετείο Θράκης τους 56 κατηγορούμενους- δημοτικούς συμβούλους Παγγαίου, πρώην και νυν,  που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος  για την γνωστή υπόθεση των προσλήψεων με δίμηνες συμβάσεις  στην Καθαριότητα κατά τη χρονική περίοδο 2011-2016.

Η δίκη άρχισε με μία μικρή καθυστέρηση λόγω μη έγκαιρης προσέλευσης μίας εκ των δικηγόρων των κατηγορουμένων. Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας και την οικονομία του χρόνου  απολογήθηκαν 5 από τους συνολικά 56 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης και τέως δήμαρχος και καταγγέλλων Βασίλης Ξουλόγης.

Στην απολογία του  ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε «μικροπολιτική» την καταγγελία που έγινε από τον κ. Ξουλόγη. Μάλιστα, ως μάρτυρας υπεράσπισης των 56 κατέθεσε ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης. Η πρόταση της εισαγγελέως ήταν η αθώωση των κατηγορούμενων καθώς, όπως επισήμανε: «θα πρέπει να παίρνουμε σοβαρά την καθαριότητα, γιατί είναι στοιχείο πολιτισμού, πέρα από ανάγκη προστασίας της  δημόσιας υγείας». Η συνήγορος του καταγγέλλοντα- καταγγελλόμενου Βασίλη Ξουλόγη, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτήρισε άστοχη την ενέργεια  της καταγγελίας.

Να σημειώσουμε  ότι η υπόθεση ξεκίνησε τον Απρίλη του 2016,όταν ο κ. Ξουλόγης κατήγγειλε την διοίκηση του Φίλιππου Αναστασιάδη ότι προσέλαβε προσωπικό δίμηνης διάρκειας, δίχως να συντρέχουν οι λόγοι της κατεπείγουσας πρόσληψης που ορίζει ο σχετικός νόμος. Ο επιθεωρητής του ΑΣΕΠ, ύστερα από υπόμνημα της σημερινής  διοίκησης του Δήμου Παγγαίου, προχώρησε την έρευνα και για τις  προσλήψεις διμηνιτών κατά τη διάρκεια των ετών 2011-2014, όταν δήμαρχος ήταν ο κ. Ξουλόγης. Θεωρώντας ότι οι προσλήψεις έγιναν παρανόμως, ο επιθεωρητής, με έκθεση που συνέταξε κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους των 2 δημαρχιακών θητειών να δώσουν εξηγήσεις και μάλιστα ζήτησε τον καταλογισμό των χρημάτων που καταβλήθηκαν στους διμηνίτες, με το ποσό να ξεπερνά στο 1,5εκ. ευρώ!

Τελείωσε το ποινικό σκέλος, όμως…

Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν άλλα δυο δικαστήρια, όπου κατηγορούμενοι για τον ίδιο λόγο είναι οι πρόεδροι και τα Διοικητικά Συμβούλια των  Δημοτικών Επιχειρήσεων. Χθες οι 56 δικαιώθηκαν ως προς το ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Μένουν όμως να ληφθούν αποφάσεις σε ό, τι αφορά το πειθαρχικό σκέλος, αφού η αθώωσή τους δεν σημαίνει ότι  αυτόματα δεν απειλούνται πλέον με πειθαρχικές ποινές, με μεγαλύτερη όλων την παύση των καθηκόντων τους, αλλά και όσον αφορά τον καταλογισμό στους  56 του ποσού που διατέθηκε για τη μισθοδοσία των διμητιτών.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στη ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης: «Η ομόφωνη αθωωτική απόφαση είναι κάτι που θα το χρησιμοποιήσουμε στις δίκες των δημοτικών επιχειρήσεων. Με τεκμηριωμένα επιχειρήματα αποδείξαμε ότι τουλάχιστον επί της δικής μας θητείας όλες οι προσλήψεις δικαιολογούσαν το κατεπείγοντα χαρακτήρα. Αυτό μέτρησε η έδρα και αποφάσισε ομόφωνα την αθώωσή μας. Η αθωωτική απόφαση του Εφετείου είναι ένα σημαντικό βήμα, υπολείπονται όμως  και άλλα που πρέπει να γίνουν. Το πιο σημαντικό είναι ο καταλογισμός των χρημάτων. Η διαδικασία προχωράει και για να παύσει πρέπει να υπάρξει τροπολογία. Είναι μια δύσκολη διαδικασία».

Σε ό, τι αφορά την πειθαρχική διάσταση του θέματος,  ο κ. Αναστασιάδης είπε: « Είμαι αισιόδοξος ότι το υπουργείο θα υπολογίσει την αθωωτική απόφαση του Εφετείου για  τυχόν πειθαρχικές ευθύνες».