Εύα Καϊλή από Καβάλα: Με τη συμφωνία των Πρεσπών δημιούργησαν ένα επικίνδυνο τετελεσμένο

Η ευρωβουλευτής, μαζί τον Ανδρέα Στοϊμενίδη, βρέθηκαν για λίγες ώρες στην Καβάλα, μιλώντας για τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ για το Σκοπιανό και για τους στόχους στις επερχόμενες βουλευτικές και Περιφερειακές εκλογές

Στην Καβάλα βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου 2018 η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, μαζί με το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της κεντρικής πολιτικής επιτροπής της ΠΚΕ, Ανδρέα Στοϊμενίδη, στο πλαίσιο της περιοδείας των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής στη Βόρεια Ελλάδα, με αφορμή τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Η κ. Καϊλή παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στον χώρο πάνω από τον ΝΟ Καβάλας, ασκώντας δριμεία κριτική στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «για να πανηγυρίσει τη συμφωνία των Πρεσπών προσπάθησε να δώσει μέχρι και… γήπεδο στον ΠΑΟΚ, ενώ έδωσε υποσχέσεις μέχρι και για το 2021», ενώ σχολίασε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τα μέτρα που έρχονται, «αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο με υποσχέσεις».

«Αυτό το μόρφωμα ακροδεξιάς και -κάποτε- Αριστεράς, προσπαθούν να δεσμεύσουν τη χώρα με νέα μνημόνια. Οι ευθύνες είναι τραγικές. Είναι σα να περάσαμε έναν πόλεμο από το 2015 και μετά», πρόσθεσε η κ. Καϊλή.

Οι δημοσκοπήσεις δεν ικανοποιούν το ΚΙΝΑΛ, αλλά…

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν ικανοποιούν το ΚΙΝΑΛ τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, ο κ. Στοϊμενίδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας, όμως, ότι «οι δημοσκοπήσεις δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτό που βλέπουμε εμείς στην κοινωνία».

Σχολίασε, επίσης, ότι «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κρίση, όμως τώρα τελείωσαν οι αυταπάτες, με τον κ. Τσίπρα να διώχνει τις μεγάλες ξένες επενδύσεις και να μη τηρεί τις υποσχέσεις του για τις συλλογικές συμβάσεις. Θεωρούμε ότι έχει χρεοκοπήσει πολιτικά και κοινωνικά, ενώ όσο είναι ισχυρή η Σοσιαλδημοκρατία στη χώρα, τόσο το καλύτερο για την πατρίδα μας και χωρίς εσωστρέφεια, πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί, με το ΚΙΝΑΛ να είναι το κόμμα-καταλύτης για την επόμενη πολιτική μέρα στη χώρα μας».

Από την πλευρά της η κ. Καϊλή έκανε λόγο για «εξαγορά ψήφων, με προσλήψεις και παροχές», τονίζοντας και η ίδια ότι οι δημοσκοπήσεις δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτό το οποίο «λέει» η κοινωνία.

«Είμαστε υπέρ μιας συμφωνίας επίλυσης του Σκοπιανού»

Ο κ. Στοϊμενίδης, αναφερόμενος στο θέμα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων, σχολίασε ότι αποτελεί «ουρά» των πολλών λαθών της κυβέρνησης από το 2015, ενώ τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι υπέρ μιας συμφωνίας επίλυσης του θέματος, αλλά «όχι αυτής της συμφωνίας, η οποία χαρίζει στους γείτονές μας την εθνότητα και τη γλώσσα, καθώς δεν υπάρχει Μακεδονική γλώσσα».

Από την πλευρά της η κ. Καϊλή δήλωσε ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών έχει δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο τετελεσμένο, καθώς «η συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί ούτε από τα Σκόπια ούτε από τη χώρα μας», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχουν διαρρηχθεί οι οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών, παρά τα όσα προηγήθηκαν στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

«Εχθρός μας ο νεοφιλελευθερισμός»

Όσον αφορά τις εκλογές, ο κ. Στοϊμενίδης τόνισε ότι «εχθρός μας είναι ο νεοφιλελευθερισμός, όπως αυτός εκπροσωπείται ιδεολογικά από τη Νέα Δημοκρατία και σε επίπεδο πολιτικής εφαρμογής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στόχος μας την επόμενη μέρα των εκλογών είναι να συμπορευτούμε με όσους συμφωνήσουν με τις θέσεις τις οποίες θα βάλουμε στο τραπέζι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Καϊλή, μιλώντας για την ανάγκη δημιουργίας μιας προοδευτικής και κυρίως πατριωτικής κυβέρνησης.

Στόχος να υπάρχει υποψήφιος σε κάθε Περιφέρεια

Όσον αφορά τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, ο κ. Στοϊμενίδης τόνισε ότι στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι να έχει υποψήφιο σε κάθε Περιφέρεια, ενώ στις Δημοτικές εκλογές «τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς στους δήμους πολλοί δε θέλουν χρίσματα και θα κινηθούμε ανάλογα με τις εξελίξεις». Παράλληλα, τόνισε ότι όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Περιφέρεια έγιναν από τον προοδευτικό χώρο των οποίο εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ.

Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν αρκετά στελέχη του κόμματος, όπως ο τέως βουλευτής, Δημήτρης Παπουτσής, ο τέως Αντιπεριφερειάρχης, Αρχέλαος Γρανάς, ο τέως δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, ο τέως Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Παπακοσμάς, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, Ιορδάνης Χοροζίδης, καθώς και τα στελέχη Χρυσόστομος ΚεβρεκάκηςΒασίλης Καγκαΐδης και Τάσος Τσαλδαρίδης.

Αμέσως μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου, η κ. Καϊλή, μαζί με στελέχη του ΚΙΝΑΛ, μετέβησαν στο Μυρτόφυτο για να επισκεφθούν τα συσκευαστήρια σταφυλιών των Γεώργιου Κατσαγγιώτη και Ιωάννη Μιντζίλη, καθώς και στη Φωληά για να επισκεφθούν το συσκευαστήριο σταφυλιών των Αφων Χρυσανίδη.