Και νέα κρούση του Γιάννη Πασχαλίδη στην κυβέρνηση για τους πληγέντες αγρότες σε Παγγαίο και Νέστο

Ο πρώην βουλευτής Καβάλας απέστειλε επιστολή και στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, για τις αποζημιώσεις των αγροτών για τις χαλαζοπτώσεις, τις πλημμύρες και τις βροχοπτώσεις

Ο πρώην βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης απέστειλε ξανά επιστολή -είχε αποσταλεί και στον πρώην υπουργό στις 8 Αυγούστου 2018- σχετικά με τις ζημιές των αγροτών στις περιοχές Παγγαίου και Νέστου, προκειμένου να ενημερωθεί ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής

Κ. Υπουργέ,

Ονομάζομαι Γιάννης Πασχαλίδης και είμαι π. Βουλευτής της Π.Ε. Καβάλας. Λόγω του ενδιαφέροντός μου για τα προβλήματα των συμπολιτών μου, και δη των αγροτών, επισκέφθηκα πολλές φορές περιοχές του Νομού Καβάλας, οι οποίες έχουν πληγεί τους τελευταίους μήνες από άκαιρα και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες και συνεχείς βροχοπτώσεις.

Αποτέλεσμα αυτών είναι μεγάλο μέρος της παραγωγής τους να έχει καταστραφεί και οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση για άλλη μια χρονιά. Για αυτόν τον λόγο θα ήθελα να σας παρακαλέσω να ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών από κλιμάκια του ΕΛΓΑ ώστε χωρίς καμία καθυστέρηση να υπάρξει άμεση ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών. Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν παράλληλα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως πολύ ορθά πράξατε και στην περίπτωση των άκαιρων και ακραίων βροχοπτώσεων στον Νομό Κορίνθου, οι οποίες προξένησαν αρκετές ζημιές στα αμπέλια και τη σταφίδα.

Ειδικότερα, μετά τις πλημμύρες στην Επαρχία Νέστου από τις συνεχείς βροχοπτώσεις του Ιουλίου επλήγησαν πολλές καλλιέργειες (ακτινίδια, οπωρικά, φασόλια, καλαμπόκια, σόγια κλπ), ενώ σημειώθηκε ολική καταστροφή των μελισσοκομικών κυψελών.

Βέβαια η μεγάλη συχνότητα των βροχοπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις και την εμφάνιση δευτερογενών ασθενειών και άλλων προβλημάτων (όπως βοτρύτης, περονόσπορος, στάχτη, σχισίματα καρπών κλπ) σε αμπελώνες και σε οπωροφόρα δέντρα, κάτι που αυτονόητα οδηγεί σε ποιοτική υποβάθμιση των εν λόγω προϊόντων ενώ δημιουργεί ταυτόχρονα προβλήματα στην πώληση των ανωτέρω προϊόντων.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω ζητώ την άμεση εφαρμογή του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου του ΕΛΓΑ για δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις, για την απολεσθείσα παραγωγή λόγω των συνεχών και παρατεταμένων βροχοπτώσεων των τελευταίων μηνών. Σε αντίθετη περίπτωση ζητώ την ενεργοποίηση του κανονισμού de minimis ώστε να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της απώλειας του εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες των τελευταίων μηνών.