Λαϊκή Συσπείρωση: Καταψήφισαν… λόγω αναρμοδιότητας

Δεν πέρασε η πρόταση του συνδυασμού που πρόσκειται στο ΚΚΕ, στην Πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή για την πρόσληψη καθαριστριών στα σχολεία της Καβάλας

Στο σοβαρό θέμα των καθαριστριών των σχολικών μονάδων στον δήμο Καβάλας και στην πρόταση του εκπροσώπους της στην συνεδρίαση της Πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής για έναρξη της διαδικασίας μονιμοποίησης τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση της η «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο συνδυασμός, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, υποστηρίζει ότι η πρόταση που κατέθεσε, και η οποία αν περνούσε από την επιτροπή θα πήγαινε στη συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο για λήψη σχετικής απόφασης, δεν ψηφίστηκε γιατί το προεδρείο επικαλέστηκε λόγους αναρμοδιότητας!

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης

«Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις»

«Στη τοποθέτηση του ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση της «Ενιαίας σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης», στις 27-09-18, έθεσε προς ψηφοφορία την παρακάτω πρόταση που αφορούσε στην «Επιλογή για πρόσληψη καθαριστών/τριων για τα σχολικά έτη 2018-2019 και 2019-2020», ώστε, εφ’ όσον υπερψηφιστεί, να αποσταλεί ως απόφαση προς τη Διοίκηση του Δήμου και προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με αίτημα, να θέσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για λείψει σχετικής απόφασης.

Φυσικά η πρόταση μας δεν υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία λόγω… αναρμοδιότητας (Σημ.: και βέβαια, όπως διαπιστώσαμε και εμείς μετά τις… τεκμηριωμένες θέσεις τους, το θέμα της καθαριότητας των Σχολείων δεν αφορά την Σχολική Επιτροπή):

Περίπου 9.000 εργαζόμενοι πανελλαδικά (100 στο Δήμο μας) δουλεύουν με συμβάσεις ανάθεσης έργου στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων. Οι συμβάσεις τους έχουν δεκάμηνη διάρκεια, ξεκινούν και τελειώνουν μαζί με την κάθε σχολική χρονιά, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εδώ και χρόνια σε ομηρία, κάτω από την απειλή της μη ανανέωσης της σύμβασης και της ανεργίας. Πληρώνονται με μισθούς που κινούνται γύρω στα 300 μόλις ευρώ. Σε πολλές περιπτώσεις η πληρωμή τους γίνεται με καθυστέρηση, αφού η καταβολή των δεδουλευμένων από το Υπουργείο έχει καταντήσει να γίνεται τρεις φορές το χρόνο.

Καθώς θεωρούνται «εργολάβοι του εαυτού τους», στερούνται βασικά δικαιώματα: Δεν μπορούν να αρρωστήσουν, αφού δεν έχουν αναρρωτική άδεια, δεν τους αναγνωρίζονται άδειες μητρότητας, αν και η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι γυναίκες.

Τόσο το πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων, όσο και το εργασιακό ζήτημα των εργαζομένων, βρίσκεται στην άμεση μονιμοποίηση των καθαριστών/στριών σε όλα τα σχολεία, με 8ωρη απασχόληση, στην κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν στα σχολεία με νέες προσλήψεις.

Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/στριών για καθαρά σχολεία .
  • Επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο».