Συνάντηση Γιάννη Πασχαλίδη με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο πρώην βουλευτής Καβάλας ενημέρωσε την Ολυμπία Τελιγιορίδου για την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς της περιοχής-Ποιες δεσμεύσεις απέσπασε από την υφυπουργό

Ο πρώην βουλευτής Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης επισκέφθηκε την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, προκειμένου να την ενημερώσει για την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση που επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Μεταξύ άλλων, ο πρώην βουλευτής αναφέρθηκε στην απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και οι τρεις μεγάλες κατηγορίες επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα, δηλαδή γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς.

Πιο συγκεκριμένα, οι αμπελοκαλλιεργητές καλούνται να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη πραγματικότητα, έχοντας χάσει, αν όχι όλο, μεγάλο μέρος της παραγωγής τους λόγω δευτερογενών ασθενειών που προέκυψαν από τις άκαιρες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού.

Επιπρόσθετα, μεγάλη μερίδα κτηνοτρόφων αναγκάστηκαν να θανατώσουν ζώα τους εξαιτίας της μείωσης της τιμής του γάλακτος λόγω των αυξημένων εισαγωγών από τις γαλακτοβιομηχανίες.

Τέλος, οι αλιείς αντιμετωπίζουν ζημιές, καθώς δεν μπόρεσαν να δραστηριοποιηθούν στον κόλπο της Καβάλας εξαιτίας της εμφάνισης πλαγκτόν την περίοδο από 15 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου 2018. Επίσης, ο πρώην βουλευτής επισήμανε το χρόνιο αίτημα για χορήγηση άδειας αλιείας τόνου στους επαγγελματίες της Καβάλας.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε ξεχωριστά και στις τρεις ομάδες επαγγελματιών και διεμήνυσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ για να εκταμιευθούν αποζημιώσεις για τους αμπελοκαλλιεργητές.

Επίσης, επισήμανε ότι πρόκειται να ψηφιστεί νόμος για αυστηρούς ελέγχους και πρόσημο στις εισαγωγές γάλακτος, ενώ στις 15-16 Οκτώβρη 2018 θα διεξαχθεί Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για την Αλιεία στην οποία η Ελλάδα θα διεκδικήσει αύξηση της ποσόστωσης στην αλιεία τόνου.

Ο κ. Πασχαλίδης, ανταποκρινόμενος στη πάγια δέσμευσή του για συνδρομή στα αιτήματα των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, προσπαθεί να προβεί στις κατάλληλες και αναγκαίες ενέργειες προς ανακούφιση τους. Μένει και η κεντρική διοίκηση να κάνει το καθήκον της.

*Δελτίο Τύπου