Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ζητάει επίσημη ενημέρωση από τον Τσακαλώτο για τα ακίνητα της Καβάλας που πέρασαν στο Υπερταμείο

Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών από τον βουλευτή ΝΔ της Καβάλας για την υπόθεση που έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια σε όλη την Ελλάδα

Επίσημη ενημέρωση αναφορικά με την εκχώρηση στο Υπερταμείο μνημείων, ιστορικών κτιρίων και αρχαιολογικών χώρων του Νομού Καβάλας, μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ προχώρησε στην εκχώρηση 10.119 δημόσιων ακινήτων στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) – Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), ζήτησε ο βουλευτής Καβάλας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος στην ερώτησή του επισημαίνει ότι επιλογή του Υπουργείου ήταν η σύνταξη της ανωτέρω απόφασης να γίνει με τρόπο που να καθίσταται απολύτως δυσχερής η ακριβής αναγνώριση των ακινήτων που εκχωρούνται, αφού δεν αναγράφονται ούτε τα χαρακτηριστικά, ούτε κάποιο άλλο διευκρινιστικό στοιχείο των ακινήτων, παρά μόνο οι 12ψήφιοι αριθμοί του Κτηματολογίου, καθώς και ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την εκχώρηση των επιλεγέντων κτιρίων,  χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση καμίας αρχής, καμίας υπηρεσίας, κανενός φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πόσο μάλλον του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης του κ. Παναγιωτόπουλου, έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Με πρόσφατη πρωτοφανή Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 – ΦΕΚ Β’ 2320/19.6.2018), η κυβέρνηση προχώρησε στην εκχώρηση 10.119 δημόσιων ακινήτων στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) – Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

Μάλιστα, επιλογή του Υπουργείου ήταν η σύνταξη της ανωτέρω απόφασης να γίνει με τρόπο που να καθίσταται απολύτως δυσχερής η ακριβής αναγνώριση των ακινήτων που εκχωρούνται. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω Απόφαση δεν αναγράφονται ούτε τα χαρακτηριστικά, ούτε κάποιο άλλο διευκρινιστικό στοιχείο των ακινήτων, παρά μόνο οι 12ψήφιοι αριθμοί του Κτηματολογίου.

Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι για την εκχώρηση των επιλεγέντων κτιρίων, δεν είχε υπάρξει καμία προηγούμενη ενημέρωση καμίας αρχής, καμίας υπηρεσίας, κανενός φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πόσο μάλλον του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Επειδή ο νομός Καβάλας και η ευρύτερη περιοχή διαθέτει ανεκτίμητης παγκόσμιας ιστορικής, αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας μνημεία και επειδή εκφράζονται βάσιμοι φόβοι και ανησυχίες ότι η πρωτοφανής αυτή απόφαση ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία του εν λόγω Νομού,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

Συμπεριλαμβάνονται ιστορικά κτίρια, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία του νομού Καβάλας στη συγκεκριμένη απόφαση παραχώρησης της κυβέρνησης και αν ναι ποια είναι αυτά;

Ποιοι από τους 10.119 κωδικούς ακινήτων της εν λόγω Απόφασης αφορούν στο νομό Καβάλας;».