Μακάριος Λαζαρίδης: 2+1 προτάσεις για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας-Θάσου

Άρθρο-παρέμβαση του Συμβούλου Επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ στην Καθημερινή Εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ

«Τα τελευταία χρόνια, τέτοια εποχή, παρακολουθώ τη συζήτηση που διεξάγεται για την χειμερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καβάλας με το νησί της Θάσου. Ένα θέμα μείζον με κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές προεκτάσεις.

Οι συχνές επαφές μου με πολίτες του νησιού με έβαλαν βαθιά μέσα στο πρόβλημα. Αναζήτησα, λοιπόν, τη λύση εκείνη που θα αντιμετωπίσει το ζήτημα οριστικά. Γιατί στην εφαρμοσμένη πολιτική που οφείλουμε να παράγουμε για την κοινωνία δεν αρκούν οι καταγγελίες, οι ανακοινώσεις και οι κάθε είδους παρεμβάσεις. Απαιτείται η πρόταση και η εφαρμογή μόνο ρεαλιστικών λύσεων.

Αφορμή για τη σημερινή μου παρέμβαση στην πάντα φιλόξενη «Νέα Εγνατία» αποτέλεσε το άρθρο της καλής συναδέλφου Σίσσυς Ακοκαλίδου, την περασμένη Παρασκευή. Ένα άρθρο που έβαλε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων, αναδεικνύοντας το ουσιαστικό πρόβλημα.

Σήμερα, με απλά λόγια, θα προτείνω τη λύση που οφείλει άμεσα να εφαρμόσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Θα πω, όμως, και αλήθειες με ονόματα και … τηλέφωνα! Σπεύδω, δε, να προλάβω όλους εκείνους που διαβάζοντας την παρέμβασή μου θα αναρωτηθούν: «Γιατί Μακάριε δεν έλυσε το πρόβλημα η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν Κυβέρνηση;».

Διότι, φίλε αναγνώστη, και εμείς έχουμε κάνει τα λάθη μας και δεν το κρύψαμε. Αντίθετα, κάναμε την αυτοκριτική μας. Πλέον, όμως, οφείλουμε να κοιτάμε το παρόν και το μέλλον. Το παρελθόν θα είναι πάντα εδώ για να μας διδάσκει να μην κάναμε ξανά τα ίδια λάθη.

Ξεκινάω με την παραδοχή ότι δεν νοείται να αποκόπτεται ούτε μια ημέρα το μητροπολιτικό κέντρο του νομού μας με το νησί της Θάσου. Και αυτό οφείλουν να το καταλάβουν οι εταιρίες και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Θέλω, όμως, πριν παρουσιάσω την ολοκληρωμένη πρότασή μου, να αποδώσω τα του καίσαρος τω καίσαρι. Από τις τρεις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Καβάλα – νησί της Θάσου (θεωρώ τη γραμμή μια και ενιαία ανεξάρτητα από ποιο λιμάνι ξεκινάνε τα πλοία), μόνο οι δυο, η ΑΝΕΘ του κ. Χαριτόπουλου και η Ναυτιλιακή Εταιρία Καβάλας του κ. Μητσόπουλου, διαθέτουν πάντα πλοίο ασφαλείας.

Ακόμη, μόνο η ΑΝΕΘ εξυπηρέτησε οικειοθελώς τη γραμμή Καβάλα – Πρίνος – Καβάλα, καθ΄ όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου 2017 – 2018.

Η λύση

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οφείλει άμεσα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα προς την εξής κατεύθυνση:

  1. Η γραμμή Καβάλα – νησί της Θάσου είναι και κατ’ αυτόν τον τρόπο πρέπει να αντιμετωπίζεται από το Υπουργείου Ναυτιλίας ως μια και ενιαία. Ανεξάρτητα αν το λιμάνι αναχώρησης είναι αυτό της Καβάλας ή της Κεραμωτής. Ανεξάρτητα αν το λιμάνι προορισμού είναι αυτό του Λιμένα ή του Πρίνου.
  2. Να μην εγκρίνεται η δρομολόγηση  πλοίων  στη γραμμή Κεραμωτής – Λιμένα σε εταιρείες που δεν εκφράζουν ενδιαφέρον για την δρομολόγηση πλοίων τους και στη γραμμή Καβάλας – Πρίνου, όλο το χρόνο. Καθιστώ, δε, υπεύθυνη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, καθώς πληροφορούμαι ότι συγκεκριμένη κοινοπραξία από τη Σαλαμίνα έχει καταθέσει αίτηση για δρομολόγηση πλοίων την περίοδο 2018 – 2019 χωρίς κανένα από αυτά να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη γραμμή Καβάλα – Πρίνος. Άρα επιθυμούν να έρθουν μόνο στην κερδοφόρα γραμμή Κεραμωτής – Λιμένα και μόνο κατά την  καλοκαιρινή περίοδο.
  3. Να εφαρμόσει άμεσα το Υπουργείο για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο το Νόμο 2932/2001, που στο άρθρο 2, παράγραφος 6, προβλέπει το μέτρο της επιβολής δημόσιας υπηρεσίας στις εταιρίες. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Με απόφαση του Υπουργού, ύστερα από γνώμη του Σ.Α.Σ., μπορεί να επιβάλλονται στους πλοιοκτήτες, που ενδιαφέρονται για τη δρομολόγηση πλοίου σε ορισμένη ή ορισμένες γραμμές, υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας… Δεν απαιτείται γνώμη του Σ.Α.Σ. για την επιβολή  υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας, όταν πρόκειται να εξυπηρετηθούν επείγουσες κοινωνικές ανάγκες ή λόγοι εθνικής ασφάλειας και άμυνας».

Προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Αν δεν μπορεί ή δεν θέλει να τις πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να είστε βέβαιοι ότι θα τις κάνει πράξη η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί και θέλουμε και μπορούμε».