Παρέμβαση Παναγιωτόπουλου για το ΝΟ Καβάλας

Ερώτηση στη Βουλή και στους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Φώτη Κουβέλη για την ανανέωση της σύμβασης μίσθωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ομίλου

Τη στήριξή του στο δίκαιο και εύλογο αίτημα του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας (ΝΟΚ) για την παράταση της μίσθωσης των κτιριακών εγκαταστάσεών του από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας, εκφράζει ο βουλευτής Καβάλας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζητά τόσο από τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτη Κουβέλη, να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα και να ανανεωθεί η σύμβαση μίσθωσης των κτιρίων του Ομίλου, η οποία λήγει το Δεκέμβρη του 2018, τονίζοντας ότι το ζήτημα αφορά ουσιαστικά στη βιωσιμότητα του Ομίλου.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης του κ. Παναγιωτόπουλου, έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Η επικείμενη λήξη της σύμβασης μίσθωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας (Ν.Ο.Κ.) από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας, Α.Ε. (Ο.Λ.Κ.) στις 11/12/2018 και η εκκρεμότητα ανανέωσής της, συνιστά ένα ζήτημα μείζονος κοινωνικής σημασίας για την πόλη της Καβάλας, κι όχι μόνο, με πολλές προεκτάσεις και διαστάσεις, καθώς ουσιαστικά από αυτήν εξαρτάται η συνολική βιωσιμότητα του Ομίλου.

Ο Ν.Ο.Κ. από τον περασμένο Απρίλιο, με επίσημο έγγραφό του προς τον «Οργανισμό Λιμένος Καβάλας Α.Ε.» (Α.Π.53/23.5.2018), έχει αιτηθεί για την παράταση της μίσθωσης των κτιρίων του Ομίλου στην παραλιακή ζώνη του Λιμένος Καβάλας, για διάστημα οκτώ (8) ετών συν οκτώ (8) νέα παράταση, αλλά ακόμη το ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση τόσο στα μέλη και φίλους του Ομίλου και στην τοπική κοινωνία της Καβάλας, όσο και στο σύνολο του ναυταθλητικού κόσμου της χώρας. Ανησυχία η οποία έχει ενταθεί μετά και την επίσημη παρουσίαση μελέτης του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στις αρχές του χρόνου για την αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Καβάλας, για τα οποία έχει την ευθύνη ανάπτυξης και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που αυτά παρουσιάζουν.

Επισημαίνεται ότι ο Ν.Ο.Κ., από την ίδρυσή του το 1945 μέχρι σήμερα, είναι εγκατεστημένος στον ίδιο χώρο, δηλαδή στο ίδιο διώροφο κτίσμα, το οποίο έχει ανεγείρει και διαμορφώσει με αποκλειστικά δικές του δαπάνες και επιμέλεια, στην έκταση που του παραχωρήθηκε ακριβώς για αυτόν το σκοπό. Σημειώνεται, επίσης, ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει καλύψει αποκλειστικά όλα τα έξοδα για τη συντήρηση και τις νομιμοποιήσεις που διαχρονικά έχουν προκύψει.

Ενδεικτική της συνεχούς παρουσία του ΝΟΚ στο χώρο αυτό είναι η καθιέρωση της χρήσης του τοπωνυμίου «Ν.Ο.Κ.» ως χαρακτηρισμό του Δυτικού υπήνεμου μόλου του Κεντρικού Λιμένα Καβάλας και είναι παραπάνω από προφανές ότι ο χώρος αυτός αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Ομίλου, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την τοπική ιστορία της πόλης της Καβάλας, για τουλάχιστον τρία τέταρτα του αιώνα.

Επιχειρώντας μία συνοπτική παρουσίαση του ιστορικού της παραχώρησης του χώρου με χρησιδάνειο στα τέλη της δεκαετίας του ’50, από το τότε Λιμενικό Ταμείο στον Όμιλο και της ανέγερσης του κτηρίου του ΝΟΚ αποκλειστικά με δικά του έξοδα και της μετατροπής του χρησιδανείου σε δεκαπενταετή μίσθωση το 2003, σημειώνονται τα ακόλουθα:

– Το γραφείο και το εντευκτήριο του Ομίλου βρίσκονται στο κεντρικό κτίριο του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας, στη νότια πλευρά του υπήνεμου μόλου της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Καβάλας. Ο ΝΟΚ βρίσκεται εγκατεστημένος στο χώρο αυτό από την ίδρυση του, πριν δηλαδή από την ανέγερση του κτιρίου, όπου είχε δημιουργήσει αθλητικές εγκαταστάσεις σε χώρο στην άκρη του μόλου, καταβάλλοντας για τη χρήση του χώρου στο Λιμενικό Ταμείο, σύμφωνα με το Α.Π.293/29.3.1958 έγγραφο της Λιμενικής Επιτροπής, το ποσό των 250 δρχ.

– Κατόπιν, ο χώρος αυτό, καθώς και 1.339τ.μ. ακόμη, παραχωρήθηκαν στον Όμιλο, με την από 15/7/1959 σύμβαση χρησιδανείου με τον δικαιοπάροχο της ΟΛΚ Α.Ε., ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Λιμενικό Ταμείο Καβάλας», με σκοπό την ανέγερση του υφιστάμενου διώροφου κτιρίου, ώστε, όπως σημειώνεται στο πρακτικό 17/30.4.1985 της Λιμενικής Επιτροπής,  να «προαχθεί ο Τουρισμός του τόπου, ο ναυτικός αθλητισμός, η υγεία, η ψυχαγώγησις». Εκεί, το διάστημα 1959-1961 και αφού είχε εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες, ο Όμιλος ανέγειρε με αποκλειστικά δικές του δαπάνες, το κτήριο.

– Συνέχεια του παραπάνω χρησιδανείου αποτελεί το από 12/12/2003 ιδιωτικό συμφωνητικό μισθώσεως μεταξύ ΟΛΚ και του Ομίλου, σύμφωνα με το οποίο ο τελευταίος εκμίσθωσε το υφιστάμενο διώροφο κτίσμα, για το χρονικό διάστημα από 12/12/2003 έως 11/12/2018, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την ευόδωση των καταστατικών και μη κερδοσκοπικών σκοπών μας.

– Όπως προαναφέρθηκε, η εν λόγω μίσθωση λήγει στις 11/12/2018 και ο Όμιλος έχει διατυπώσει το εύλογο αίτημα παράτασής της για τα επόμενα οκτώ έτη, δηλαδή μέχρι 11/12/2026, συν οκτώ (8) παράταση της μίσθωσης, μέχρι 11/12/2034.

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο και ζωτικής σημασίας μέρος των εσόδων του Ομίλου προέρχεται από τη μίσθωση των εν λόγω δύο εντευκτηρίων, ότι ο Όμιλος δεν διαθέτει άλλη πηγή εσόδων, πλην των συνδρομών των μελών του – οι οποίες λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης φθίνουν -, καθώς επίσης και ότι δεν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα και η περιουσία του Ομίλου αποτελείται μόνον από κάποιο μεταχειρισμένο και απαξιωμένο αθλητικό εξοπλισμό, καθίσταται παραπάνω από προφανές ότι σε περίπτωση μη ανανέωσης της εν λόγω μίσθωσης, ο Όμιλος θα πάψει την ίδια στιγμή να είναι ικανός να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις και μοιραία θα αναγκαστεί να πάψει τη λειτουργία του.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Όμιλος διαθέτει τμήματα κολύμβησης, υδατοσφαίρισης, ιστιοπλοΐας τριγώνου, ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας και υποβρύχιας δραστηριότητας, ότι απαριθμεί τουλάχιστον 1.200 μέλη, περίπου 500 ενεργούς αθλητές διαφόρων ηλικιών σε όλα του τα τμήματα και απασχολεί εννέα (9) προπονητές και μία γραμματέα.

Κύριοι Υπουργοί,

Με δεδομένο ότι ο Ναυτικός Όμιλος Καβάλας αποτελεί τον αρχαιότερο Ναυταθλητικό Όμιλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και έναν από τους σπουδαιότερους και πιο ιστορικούς ομίλους της πόλης της Καβάλας,

Με δεδομένο ότι η παράταση της μίσθωσης είναι ουσιαστικά μονόδρομος, προκειμένου ο Όμιλος να επιβιώσει και να μπορεί να συνεχίζει να καλύπτει τις οικονομικές του υποχρεώσεις και κατ’ επέκταση να συνεχίσει την απρόσκοπτη προσφορά του στην τοπική κοινωνία, αλλά και στο σύνολο ναυταθλητικού κόσμου της χώρας,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

  1. Είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών να εξετάσει θετικά το αίτημα του Ν.Ο.Κ. για παράταση της μίσθωσης και να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις διευθέτησης του ζητήματος με το ΤΑΙΠΕΔ προς αυτήν την κατεύθυνση;
  2. Με ποιο τρόπο, μετά και τις πρόσφατες συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας με τη Διοίκηση του ΝΟΚ, η τελευταία προτίθεται να υποστηρίξει το δίκαιο και εύλογο αίτημα του Ομίλου; Προτίθεται να παρέμβει και να προβεί σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, για τη διευθέτηση αυτού του ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του Ομίλου, ζητήματος»;