Κωστής Σιμιτσής: Επιδίωξή μου θα είναι μία ενιαία Περιφερειακή συνείδηση

Μετά και την επίσημη ανάληψη του «χρίσματος» από το Κίνημα Αλλαγής για τη θέση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, ο τέως δήμαρχος Καβάλας καταθέτει τις πρώτες του σκέψεις και αποκαλύπτει ποιος τον προέτρεψε για «το μεγάλο βήμα»

Υποψήφιος για τη θέση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ θα είναι ο τέως δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, (διαβάστε εδώ) έχοντας λάβει το «χρίσμα» από το Κίνημα Αλλαγής. Η απόφαση του κόμματος ανακοινώθηκε στον κ. Σιμιτσή από την πρόεδρό του, Φώφη Γεννηματά, κάτι το οποίο επισημοποιήθηκε και μέσα από τη σχετική ανακοίνωση του κόμματος (βλ. παρακάτω).

Ο κ. Σιμιτσής στις πρώτες του δηλώσεις μετά την γνωστοποίηση της υποψηφιότητάς του μίλησε για την ευθύνη την οποία αναλαμβάνει, τις πρώτες σκέψεις του για την παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και τους ανθρώπους οι οποίοι τον στήριξαν ώστε να φτάσει να είναι αυτός ο υποψήφιος του ΚΙΝ.ΑΛ.

«Η Φώφη Γεννηματά μού ανήγγειλε το ευχάριστο αλλά και δυσβάσταχτο νέο της υποψηφιότητας μου»

Αρχικά στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επιβεβαίωση της υποψηφιότητάς του ο κ. Σιμιτσής υπογράμμισε: «Πραγματικά χθες με πήρε τηλέφωνο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η κ. Φώφη Γεννηματά και μου ανήγγειλε το ευχάριστο αλλά και δυσβάσταχτο νέο, εδώ που τα λέμε, γιατί είναι τεράστια η ευθύνη που αναλαμβάνω. Θα είμαι λοιπόν υποψήφιος επικεφαλής της παράταξης του Κινήματος Αλλαγής, εύχομαι και πιστεύω ότι θα έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιήσω τον ίδιο τίτλο, για να φαίνεται το ότι διαχρονικά πρόκειται για την ίδια παράταξη, την Κοινωνική Συμμαχία, που την ξεκίνησε πρώτος ο Άρης Γιαννακίδης, τη συνέχισε ο Φώτης Καραλίδης και υπάρχει μία συνέχεια. Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε η παράταξη η οποία προσπάθησε, ένωσε την Περιφέρεια όταν έγινε αυτοδιοικητικός θεσμός, προσπάθησε να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας και κατάφερε να έχει μεγάλη απορροφητικότητα στα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πράγμα που δεν το βλέπουμε σήμερα. Ούτε η Περιφερειακή συνείδηση αναπτύσσεται, ούτε έχουμε απορροφητικότητα στα κονδύλια».

«Τα θέματα της Περιφέρειας τα ξέρω, διατέλεσα και πρόεδρος της ΠΕΔ»

Στη συνέχεια ο τέως δήμαρχος Καβάλας πρόσθεσε: «Τα θέματα της Περιφέρειας τα ξέρω. Μην ξεχνάτε ότι διατέλεσα και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ), από το 2011 έως το 2014, προσπαθήσαμε τότε με όλους τους δημάρχους αλλά και την τότε Περιφερειακή Αρχή να διαμορφώσουμε μία ενιαία Περιφερειακή συνείδηση, να μειώσουμε, όσο γίνεται, τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες που είναι πολλές και ποικίλες και πραγματικά δεν είναι μόνο οικονομικές και πρέπει όσο γίνεται να τις αμβλύνουμε, να φέρουμε την Περιφέρειά μας εκεί που ανήκει».

«Οφείλω πολλά στην ενθάρρυνση του Βασίλη Τραϊφόρου για το ότι τελικά επιλέχθηκα εγώ»

Για του τι του είπε η κ. Γεννηματά, εκτός από την ανακοίνωση ότι το Κίνημα Αλλαγής θα υποστηρίξει την υποψηφιότητά του, υποστήριξε: «Δεν χρειάζεται ό,τι ειπώθηκε σε προσωπικό επίπεδο να δημοσιευτεί, εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι μεταξύ των πολλών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δήλωσαν το ενδιαφέρον τους, επικράτησαν τελικά κάποια κριτήρια, που δεν ήταν, ας το πούμε, κριτήρια καλλιστείων ή βαθμολόγησης, αλλά κριτήρια καλύτερου αποτελέσματος, με την έννοια του τι καινούργιο μπορεί να κομίσει το ΚΙΝ.ΑΛ. στη σημερινή κοινωνία και στη δική μας ακριτική Περιφέρεια. Άρα, από αυτή την άποψη, με τιμά το γεγονός ότι με πήρε πρώτος-πρώτος τηλέφωνο ο Γιώργος Ντόλιος από τον Έβρο για να μου δώσει συγχαρητήρια, όπως και να μου δώσει συμβουλές, άνθρωπος με πλούσιο αυτοδιοικητικό παρελθόν ως δήμαρχος και νομάρχης, αλλά και υπουργός και βουλευτής. Με πήραν και πολλοί φίλοι και συνάδελφοι από όλη την Περιφέρεια, αλλά εγώ στέκομαι ιδιαίτερα στο τηλέφωνο που μου έκανε ο Βασίλης Τραϊφόρος. Πρέπει να πω ότι οφείλω πολλά στην ενθάρρυνση του Βασίλη, διότι δεν είναι απλώς ότι μέσω του Βασίλη με στήριξε και η μία από τις δύο βασικές συνιστώσες, η ΔΗΜΑΡ, αλλά ότι έχουμε κάτι παραπάνω, ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο σεβαστό σε όλη την κοινωνία για τους αγώνες και τις προσπάθειές του. Νομίζω ότι το ενδιαφέρον του ήταν από τα βασικά στοιχεία που τελικά επιλέχθηκα».

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σιμιτσή από το Κίνημα Αλλαγής

Μετά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την Πέμπτη 4/10/2018 με θέμα τις επικείμενες εκλογές 2ου βαθμού Αυτοδιοίκησης και αφού ακολούθησαν διαδικασίες πολιτικής διαβούλευσης, και την σύμφωνη γνώμη όλων των στελεχών μας που είχαν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον, η Επιτροπή Αυτοδιοίκητων Εκλογών κατέληξε στην ακόλουθη ομόφωνη απόφαση:

Αποφασίζουμε την πολιτική στήριξη του Κώστα Σιμιτσή ως επικεφαλής ευρείας αυτοδιοικητικής παράταξης που θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη και την εντολή των πολιτών για αλλαγή στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Κώστας Σιμιτσής είναι Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει αναγορευθεί Διδάκτωρ Νομικής από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με αντικείμενο το Διεθνές Δίκαιο και είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Ειδικεύεται κυρίως σε υποθέσεις διοικητικού και εμπορικού δικαίου, δημόσιων και ιδιωτικών συμβάσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνικού ασφαλιστικού δικαίου.

Από 1.1.2007 έως και 31.8.2014 διετέλεσε Δήμαρχος Καβάλας.

Επίσης διετέλεσε Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (2011-2014) και τακτικό μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2010-2014).

Ως επικεφαλής μιας προοδευτικής, αυτόνομης, αυτοδιοικητικής παράταξης με τη συνεργασία και συμπόρευση ευρύτερων κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μπορεί να εγγυηθεί το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός σύγχρονου αναπτυξιακού προγράμματος που θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο δημιουργικής προσπάθειας για την περιοχή.

Το Κίνημα Αλλαγής με όλες τις δυνάμεις του θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια.