Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για «μετάδοση ψευδών ειδήσεων» για τον θάνατο του Κώστα Κατσίφα

Για «παραπλάνηση της κοινής γνώμης» κατηγορούν κεντρικό τηλεοπτικό σταθμό ο Κώστας Μορφίδης και 13 ακόμα κυβερνητικοί βουλευτές, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση στον Αλέξη Τσίπρα και στον Νίκο Παππά

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, δηλαδή τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά με την οποία καταγγέλλουν τον τηλεοπτικό σταθμό Star για μετάδοση ψευδών ειδήσεων τόσο στην περίπτωση του θανάτου του ομογενούς στις Βουλιαράτες Αλβανίας, όσο και σε άλλη περίπτωση κατέθεσαν 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Καβάλας, Κώστας Μορφίδης. Μεταξύ όσων υπογράφουν την ερώτηση και ζητούν από τους υπουργούς κ.κ. Τσίπρα και Παππά να λάβουν μέτρα, είναι και οι δημοσιογράφοι Αννέτα Καββαδία και Γιώργος Κυρίτσης.

Για το συμβάν στις Βουλιαράτες επισημαίνουν πως «ο εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικός σταθμός STAR αναπαρήγαγε καταφανώς ψευδή βίντεο, συμβάλλοντας με το δικό του τρόπο στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης, ειδικά σε ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα που άπτεται των σχέσεων της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα».

Ενώ λίγο παρακάτω επισημαίνουν πως «λαμβάνοντας σαν δεδομένο ότι ένας τέτοιος τηλεοπτικός σταθμός έχει τη μέγιστη ικανότητα διασταύρωσης των ειδήσεων που μεταδίδει, ως μοναδικό ενδεχόμενο απομένει η σκόπιμη καλλιέργεια σύγχυσης στους Έλληνες πολίτες. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός μεταδίδει ψευδή ρεπορτάζ, καθώς στις 22 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, είχε μεταδώσει συνέντευξη η οποία είχε αποδειχθεί ψευδής και για την οποία το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σχημάτισε σχετικό φάκελο».

Αναλυτικά η ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

– Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
– Εξωτερικών

Θέμα: Ψευδή και παραπλανητικά ρεπορτάζ για το επεισόδιο στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας.

Την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών έχει απασχολήσει έντονα το επεισόδιο που εκτυλίχθηκε την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας, όπου ένας ομογενής έχασε τη ζωή του μετά από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, με το Υπουργείο Εξωτερικών να ζητά από την πρώτη στιγμή τη διαλεύκανση της υπόθεσης από την αλβανική δικαιοσύνη.

Το σοβαρό αυτό περιστατικό έσπευσαν να εκμεταλλευτούν για λόγους εντυπωσιοθηρίας διάφορες λαθρόβιες και αμφιβόλου αξιοπιστίας ιστοσελίδες, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι ο 35χρονος ομογενής δεν σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών, αλλά αντιθέτως συνελήφθη από την αλβανική αστυνομία και κατόπιν εκτελέστηκε εν ψυχρώ. Όπως αναφέρει η ερευνητική ιστοσελίδα “www.ellinikahoaxes.gr”, για να αποδείξουν τα λεγόμενά τους οι προαναφερθείσες ιστοσελίδες, χρησιμοποίησαν βίντεο και φωτογραφίες από μία άσχετη σύλληψη που συνέβη το 2014. Αρκεί να ειπωθεί ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, ο χρόνος του θανάτου του 35χρονου τοποθετείται περίπου στις 4:00 μ.μ., ενώ τα πλάνα από την υποτιθέμενη σύλληψή του είναι νυχτερινά.

Αν αυτό το περιστατικό διάδοσης ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων περιοριζόταν σε περιθωριακές ιστοσελίδες, ενδεχομένως και η επίδρασή τους να ήταν αντίστοιχης σημασίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς ο εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικός σταθμός STAR αναπαρήγαγε αυτά τα καταφανώς ψευδή βίντεο, συμβάλλοντας με το δικό του τρόπο στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης, ειδικά σε ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα που άπτεται των σχέσεων της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα.

Λαμβάνοντας σαν δεδομένο ότι ένας τέτοιος τηλεοπτικός σταθμός έχει τη μέγιστη ικανότητα διασταύρωσης των ειδήσεων που μεταδίδει, ως μοναδικό ενδεχόμενο απομένει η σκόπιμη καλλιέργεια σύγχυσης στους Έλληνες πολίτες. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός μεταδίδει ψευδή ρεπορτάζ, καθώς στις 22 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, είχε μεταδώσει συνέντευξη η οποία είχε αποδειχθεί ψευδής και για την οποία το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σχημάτισε σχετικό φάκελο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 1. Ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβαν για την αποκατάσταση της αλήθειας;
 2. Ποιες ενέργειες θα προωθήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για το συγκεκριμένο θέμα; Θα αναζητηθούν οι ευθύνες της διοίκησης του τηλεοπτικού σταθμού STAR για αυτό το περιστατικό;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 • Καραγιαννίδης Χρήστος
 • Ακριώτης Γιώργος
 • Γκιόλας Γιάννης
 • Θηβαίος Νίκος
 • Ιγγλέζη Κατερίνα
 • Καββαδία Αννέττα
 • Καΐσας Γιώργος
 • Κυρίτσης Γιώργος
 • Μορφίδης Κώστας
 • Μπαλαούρας Γεράσιμος
 • Ντζιμάνης Γιώργος
 • Πάλλης Γιώργος
 • Σκούφα Μπέττυ
 • Σταματάκη Ελένη

*Πηγή: capital.gr