ΠΑΜΕ Καβάλας: 45 χρόνια από το μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου…

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου στην πλατεία Καπνεργάτη

Την συμμετοχή όλων στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Νοεμβρίου (17.00) στην πλατεία Καπνεργάτη ζητάει το ΠΑΜΕ Καβάλας με αφορμή την συμπλήρωση από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το σύνθημα που θα κυριαρχήσει στην εκδήλωση θα είναι «μελετάμε, διδασκόμαστε και αντλούμε δύναμη για τη συνέχεια των αγώνων μας»!

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

«Τιμούμε τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης»

«Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου… Από τις μέρες που ο «γίγαντας» λαός βγήκε στο προσκήνιο και σήκωσε το αγωνιστικό του ανάστημα στη χούντα των συνταγματαρχών, στα ντόπια και τα ξένα στηρίγματά της, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Τιμούμε τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης, όλους όσους αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν και διώχτηκαν από τη στρατιωτική δικτατορία 1967 – 1974.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η καταστολή της με δεκάδες νεκρούς, ήταν η αρχή του τέλους της χούντας. Κάτω από το βάρος της λαϊκής πάλης και μετά το έγκλημα της Κύπρου, το 1974, η χούντα κατέρρευσε. Η τραγωδία της Κύπρου με την εισβολή και κατοχή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα έχει τη σφραγίδα της χούντας και των ιμπεριαλιστών ΝΑΤΟ – ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας. Η χούντα των συνταγματαρχών έχει ακόμη στο ενεργητικό της δολοφονίες, φυλακίσεις, εξορίες, απαγόρευση πολιτικών κομμάτων, κατάργηση οργανώσεων και σωματείων, μαζικές εκκαθαρίσεις στο στράτευμα, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, λογοκρισία στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στη μουσική, στα τραγούδια, απαγόρευση βιβλίων, οικονομικά σκάνδαλα κ.λ.π. Ήταν μια συμφορά για το λαό!

Οι φωνές που ενώθηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ζητώντας «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» αντηχούν στους σημερινούς αγώνες για πραγματικά, σύγχρονα δικαιώματα για τη νεολαία και τον λαό. Ιδιαίτερα, τα συνθήματα «Έξω οι ΗΠΑ, Έξω το ΝΑΤΟ» στις πύλες του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ. Σήμερα που τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν πάνω από το Αιγαίο, τα Βαλκάνια και την Ανατ. Μεσόγειο είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δυναμώσουμε τον αγώνα με αιτήματα «Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ», «Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για άλλη μια χρονιά θα «τιμήσει» στα λόγια την εξέγερση για να θάψει το αντιιμπεριαλιστικό – ανατρεπτικό της περιεχόμενο. Είναι η κυβέρνηση που ανακοινώνει τη μία στρατιωτική βάση μετά την άλλη, μπλέκοντας το λαό μας σε πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς! Με ορμητήρια εγκλημάτων σε βάρος των λαών που μετατρέπουν τη χώρα μας σε «μαγνήτη» στρατιωτικών συγκρούσεων και πολέμων. Που δίνει 4,2 δισ. κάθε χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, λεφτά για πολεμικούς εξοπλισμούς, για δεκάδες κοινές ασκήσεις ελληνικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων, για 13 στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, για ΝΑΤΟϊκά γραφεία που δημιουργούνται πλέον σε κάθε στρατιωτική βάση! Που βαφτίζει τον Τραμπ “διαβολικά καλό” και έχει πάρει τον τίτλο του “προτιμώμενου εταίρου” των ΗΠΑ στα δολοφονικά τους σχέδια!

Η εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είναι επικίνδυνη για τον ελληνικό και τους γειτονικούς λαούς. Οι δηλώσεις εκ μέρους της Ρωσίας που απειλούν ευθέως τις χώρες που φιλοξενούν ΝΑΤΟικές βάσεις, η επιθετικότητα της Τουρκίας όλο αυτό το διάστημα, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι το ΝΑΤΟ κάθε άλλο παρά μας προστατεύει! Η χώρα μας γίνεται μαγνήτης πολλαπλών κινδύνων. Η κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με το κράτος -δολοφόνο του Ισραήλ που βάφει τα χέρια του στο αίμα των Παλαιστινίων. Και όλα αυτά για να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη μοιρασιά της λείας οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, «να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαϊ»!

Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι η δικτατορία του κεφαλαίου, όποια μορφή κι αν παίρνει, δεν διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα ενάντια στον λαό. Οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις καμία προστασία δεν παρέχουν για τον λαό.  Όλες οι κυβερνήσεις μετά την κατάρρευση της χούντας υπηρέτησαν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και των διεθνών τους συμμάχων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ. Οι σημερινοί αγώνες για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα είναι ταυτόχρονα και αγώνες για να ζήσουμε στη χώρα μας με βάση τις δυνατότητες της σύγχρονης εποχής, για να ζήσουμε ειρηνικά όλοι οι λαοί κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα μας σε ορμητήριο για το ΝΑΤΟ!

45 χρόνια μετά διδασκόμαστε και συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη! Κανένας αντίπαλος, όσο ισχυρός και αν φαίνεται δεν είναι ανίκητος! Ο λαός, όταν παλεύει, μπορεί να τα καταφέρει όλα! Με όπλο την πείρα των αγώνων του χτες, προετοιμάζουμε τις νέες νικηφόρες αναμετρήσεις με τη δικτατορία του κεφαλαίου! Και τότε κάποιοι έλεγαν “η χούντα είναι πανίσχυρη”. Η Ιστορία τούς διέψευσε. Οι σημερινοί υμνητές της χούντας, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, θα έχουν την τύχη των χουντικών και των άλλων ειδώλων τους, όπως ο Χίτλερ. Ανήκουν στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Ο λαός, οι αγώνες του και οι θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση, στη συμπόρευση της νεολαίας με το εργατικό κίνημα. Αυτά τρόμαξαν τη χούντα. Αυτά τρομάζουν πάντα τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όσους θέλουν το λαό και τη νεολαία θεατή των εξελίξεων και όχι πρωταγωνιστή στην πάλη για τη ζωή που έχει ανάγκη. Αυτός είναι ο δρόμος και σήμερα. Να δυναμώσουμε παντού την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση, την αλληλεγγύη, τις μάχες μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων ενάντια στον κοινό αντίπαλο: Το κεφάλαιο και την εξουσία του, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που αποτελειώνει ό,τι δικαίωμα άφησαν όρθιο οι προηγούμενες, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η θέση σου είναι στον αγώνα ενάντια σε όλους αυτούς! Αγωνιζόμαστε για τις σύγχρονες ανάγκες μας! Στο σχέδιο κυβέρνησης, ΕΕ, ΝΑΤΟ, επιχειρηματικών ομίλων αντιπαραθέτουμε τα δικά μας αιτήματα!

Να κλείσουν οι βάσεις και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη χώρα μας.

Να επιστρέψουν όλες οι μονάδες και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό.

Να φύγουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη χώρα και τα Βαλκάνια. Έξω και οι στόλοι τους από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Καμιά εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας γενικότερα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών».